Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » ČOVJEK KOJI JE STVORIO EU VALUTU: Euro samo što se nije raspao!

ČOVJEK KOJI JE STVORIO EU VALUTU: Euro samo što se nije raspao!

euro-raspadPrema njegovom mišljenju, ECB je počinila fatalnu grešku kad je pristala izvlačiti države u bankrotu poput Grčke i Irske

Bolje rješenje je bilo istjerati Grčku iz eurozone i pružiti joj velikodušnu podršku nakon što obnovi stabilnost drahme.

Projekt zajedničke europske valute neodrživ je u sadašnjoj formi i samo što nije propao, upozorava njezin glavni arhitekt.

Profesor Otmar Issing, prvi glavni ekonomist Europske središnje banke, upozorio je da euro ne može preživjeti u ovakvoj verziji, te da je ECB postala opasno prenapregnuta u pokušaju da upravlja s 19 različitih ekonomija koja koriste zajedničku valutu.

Usporedio je ovaj sustav s “kućom od karata” koja će se “jednog dana samo raspasti”, prenosi Independent.

“Realno, bit će to slučaj provlačenja, borbe od jedne krize do druge. Teško je predvidjeti koliko će to potrajati, ali ne može trajati vječno”, dodao je Issing.

Prema njegovom mišljenju, ECB je počinila fatalnu grešku kad je pristala izvlačiti države u bankrotu poput Grčke i Irske.

Bolje rješenje je bilo istjerati Grčku iz eurozone i pružiti joj velikodušnu podršku nakon što obnovi stabilnost drahme.

“Pakt o stabilnosti i rastu propao je, manje ili više. Intervencije ECB-a eliminirale su tržišnu disciplinu.

Stoga nema fiskalnog kontrolnog mehanizma ni od strane tržišta ni od strane politike. Ovo ima sve preduvjete za katastrofu monetarne unije”, smatra Issing.

Pesimistični zaključak profesora Issing je da nema rješenja za probleme monetarne unije bez formiranja političke unije, što je malo vjerojatno.
 
(vestinet.rs)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,