Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » EKVADOR PRIZNAO: Ušutkali smo Assangea zato jer su WikiLeaksovi dokumenti ‘ometali’ američke izbore

EKVADOR PRIZNAO: Ušutkali smo Assangea zato jer su WikiLeaksovi dokumenti ‘ometali’ američke izbore

ekvador-asssangeEkvadorska vlada priznala je u utorak da je isključila pristup internetu za Juliana Assangea, osnivača Wikileaksa koji već godinama živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Slobodni internet je MRTAV!

Ekvadorsko ministarstvo vanjskih poslova navodi kako i dalje stoji iza svoje odluke da Assangeu pruži azil zbog legitimnog straha od političkog progona.

No isto tako ne tolerira uplitanje u strane izbore: “Ekvadorska vlada poštuje načelo ne-intervencije u poslove drugih nacija, ne miješa se u izborne kampanje i ne podupire posebno nijednog kandidata.”

Wikileaks je priopćio da je Assangeu isključena internet veza ove subote te da je aktivirao “rezervni plan” za takvu situaciju.

Do isključenja je došlo nedugo nakon objave transkripata govora koje je Hillary Clinton održala za banku Goldman Sachs. Govori produbljuju sumnje da je Clinton previše bliska Wall Street krugovima.

Iako Assange više nema pristup internetu, aktivnosti Wikileaksa nisu prekinute. U utorak je objavljen još jedan paket hakiranih e-mailova menadžera Clintoničine kampanje, Johna Podeste.

Ovo je već jedanaesta takva objava po redu i dio veće serije dokumenata koja kompromitira Demokratsku stranku. Američke obavještajne službe tvrde da je izvor ovih objava ruska vlada, a cilj uplitanje u američke izbore.

Wikileaks krivi Kerrya za odluku ekvadorske vlade

Wikileaks je u utorak prozvao američkog državnog tajnika Johna Kerrya da stoji iza odluke ekvadorske vlade, te da je osobno intervenirao kod ekvadorskog predsjednika Raphaela Corree prilikom summita u Kolumbiji.

Amerika i Ekvador negirali su ove optužbe. Ekvadorsko ministarstvo tvrdi da ove “privremene restrikcije” neće utjecati na novinarsku aktivnost Wikileaksa.

Assange se u ekvadorskoj ambasadi nalazi više od četiri godine. 2012. je odbio izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje i zatražio azil od Ekvadora.
 
(index.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,