Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Bolivija je prva zemlja koja je završila rat protiv droge izbacivši iz zemlje američku Agenciju DEA, nakon čega je kriminal drastično opao

Bolivija je prva zemlja koja je završila rat protiv droge izbacivši iz zemlje američku Agenciju DEA, nakon čega je kriminal drastično opao

dea-droga-bolivijaBolivija se razljutila američku vladu i izbacila agenciju DEA iz zemlje, te proglasila tzv. ‘rat protiv droge’ službeno završenim

Budući da je zemlja legalizirala koku (glavni sastojak kokaina) i izbacila DEA-u iz Boliviji, državne institucije su izvijestile o padu stope kriminala i nasilja.

List koke koji se može preraditi u kokain – je bio korišten od strane autohtonih južnoameričkih kultura tisućama godina. U svom neprerađenom lisnatom obliku, njega je normalno žvakati ili napraviti čaj, te pruža blagi stimulativni učinak zajedno s brojnim ljekovitim svojstvima, piše Businessinsider.com.

‘Koka DA, kokain NE’

Korištenje lista koke za ove namjene je jaka kulturna tradicija u Boliviji, a list je popularan među građanima u zemlji, u skladu s novim pravilima, bolivijski poljoprivrednici mogu uzgajati ograničenu količinu koke za prodaju i korištenje u zemlji – pod strogim nadzorom kako bi se osiguralo da ga ne prerađuju u kokain.

Sustav “koka da, kokain ne” uglavnom je doveo do kraja proizvodnju kokaina u zemlji, a nasilje i korupcija povezne sa nedozvoljenom trgovinom je drastično opalo.

“Gdje god da idete u Chapari – jedanoj od Bolivijskih regija gdje koka raste – čujete … ovakve priče o životu u 1990-ih i ranih 2000-ih: ubojstva narko kartela, policijsko nasilje i silovanja, protesti uzgajivača koke završavaju nasiljem i smrću.”

“Također čujete zahvalnost građana da je Bolivija zamijenila strategiju suzbijanja droge sa reguliranom proizvodnjom kako bi zadovoljili povijesnu nacionalnu potražnju za kokom”.

“Poljoprivrednici se osjećaju posebno zahvalni predsjedniku Evo Moralesu, bivšem vođi uzgajivača koke iz Chapare. Morales je izbacio DEA-u iz Bolivije 2008. godine nakon nasilnih sukoba u regiji koji su odnijeli 30 života, i on je rekao da više ne može garantirati sigurnost američkih agenata.”

Uspjeh Bolivije je razljutio Washington koji je počeo prijeteći profitabilnom ratu protiv droge

Legalizacija koke u Boliviji je trn u oku Washingtona, međutim, što i ne čudi s obzirom da zemlja ide protiv svega na čemu se temelji američka politika o drogama.

Godišnji proračun agencije DEA je veći od 2 milijarde dolara i moglo bi biti ugrožen ako druge zemlje odluče slijediti primjer Bolivije, da ne spominjemo činjenicu da uspjeh nove politike zemlje teži negirati cijelu pradignmu zabrane droga.

Američki rat protiv droga – u zemlji i inozemstvu – je krava muzara za agencije za provedbu zakona i one koji sudjeluju u izgradnju i radu zatvora. Također je izgovor da se miješa u poslove stranih zemalja, dok kontrolira i zatvara milijune američkih građana.

Neuspjeli “Rat protiv droga” je američke porezne obveznike koštao više od BILION dolara od svog lansiranja 1971. godine pod predsjednikom Richardom Nixonom, te taj rat i dalje troši više od 50 milijardi dolara godišnje.

Nije ni čudo da se američka vlast osjeća ugroženo od Bolivije koja u smjelosti provodi takav program. To mora biti zastrašujuće za one čiji život ovisi o ratu protiv droge – unatoč što je “Rat protiv droge” doživio potpuni neuspjeh od samog začetka.

Legalizacija rekreativne marihuane u nekoliko država je dokazala da završena zabrana ne samo da uzrokuje pad stope kriminala, već i da i njezina regulacija i porezi zaista mogu ispuniti javne blagajne, umjesto da ih prazne i stvaraju kriminalce iz običnih građana.

Vrijeme je za Amerikance da prepoznaju ono što je rat protiv droge stvarno čini: pljačka porezne obveznike, kontrolira populacija, i zapravo promovira kriminal i nasilja.

Očito je da u kojoj god zemlju dođe Američka agencija DEA, dešava se baš suprotno od spriječavanja proizvodnje droge. Društvo upada u još veći kriminal, a proizvodnja droge se povećava.

Idemo slijediti primjer Bolivije i izbaciti DEA-u iz zemlje, zajedno sa svim ostalima koji profitiraju od ove besmislene i rasipne sheme.

(WIKIPEDIA: DEA ili The Drug Enforcement Administration je policijsko-obavještajna agencija za suzbijanje droge. Agencija se nalazi u sklopu ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država. Agencija za suzbijanje droge nije jedina agencija za borbu protiv narkotika koja primjenjuje savezne zakone, sličnim poslovima uz suzbijanje organiziranog kriminala se bavi i FBI.)
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,