Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » IDE PO INSTRUKCIJE: Predsjednica Kolinda putuje u izuzetno važan posjet kraljici Elizabeti II.

IDE PO INSTRUKCIJE: Predsjednica Kolinda putuje u izuzetno važan posjet kraljici Elizabeti II.

kraljica-kolindaDan poslije konzultacija na Pantovčaku, u utorak, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović putuje u službeni posjet Velikoj Britaniji gdje će je u audijenciju primiti kraljica Elizabeta II

“Riječ je o izuzetno važnom posjetu jer će predsjednica razgovarati i s britanskom premijerkom Theresom May te trojicom ministara, a predviđen je i zgusnuti dvodnevni program. Grabar-Kitarović će održati i predavanje na London School of Economics te dati intervjue za BBC i Bloomberg”, kažu u Uredu predsjednice.

Naglasak tijekom posjeta hrvatske predsjednice Londonu bit će i na gospodarskoj suradnji, a Velika Britanija će i nakon izlaska iz EU imati u Hrvatskoj pouzdanog saveznika na jugoistoku Europe.

S kraljicom Elizabetom II. očekuju se razgovori o globalnim problemima u svijetu, a hrvatska predsjednica će s premijerkom May razgovarati o aktualnim pitanjima u Europi i svijetu te stanju na jugoistoku.”

Odmah nakon Londona Kolinda Grabar-Kitarović putuje u Bruxelles gdje će s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarati o jačanju obrambene suradnje EU i vojnog saveza.

Bit će govora i o sigurnosnim pitanjima, borbi protiv terorizma te stanju u Siriji i na Bliskom istoku. Očekuje se također da će se hrvatska predsjednica zauzeti za čvršću suradnju NATO-a sa zemljama jugoistoka Europe te za daljnje proširenje vojnog saveza.

U Bruxellesu će Grabar-Kitarović razgovarati i s vodećim ljudima europskih institucija, predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom, predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom i predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom. Teme su aktualno stanje u Europi, izbjeglička kriza i proširenje EU.

Predsjednica Grabar-Kitarović će europskim dužnosnicima ponoviti svoju zabrinutost zbog događanja u susjednoj BiH, prije svega u Republici Srpskoj, a govorit će se i o nastavku procesa proširenja EU i pregovora sa zemljama jugoistoka Europe. Odmah nakon susreta s Tuskom Kolinda Grabar-Kitarović vratit će se u petak u Hrvatsku gdje će u 15 sati prisustvovati konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora.
 

 

(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,