Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Palestinski znanstvenik zatvoren zbog anti-izraelskih komentara na dru┼ítvenim medijima

Palestinski znanstvenik zatvoren zbog anti-izraelskih komentara na društvenim medijima

profesor-zatvorIzraelski sud je osudio palestinskog profesora astrofizike na sedam mjeseci zatvora na temelju optu┼żbi za “poticanje” nasilja nakon objavljivanja anti-izraelskih komentara na dru┼ítvenim mre┼żama

Izraelski vojni sud osudio na sedam mjeseci zatvora palestinskog profesora astrofizike, optu┼żenog za poticanje nasilja, prenosi AFP.

Imad Barghouthi (52) uhi─çen je u travnju i stavljen u zatvor na tri mjeseca bez su─Ĺenja, u skladu s izraelskim postupkom poznatim kao administrativni pritvor.

Njegov odvjetnik je rekao da je Barghouthi uhi─çen zbog komentara na dru┼ítvenoj mre┼żi Facebook, prema Tanjugu.

On je optu┼żen za poticanje mr┼żnje protiv Izraela, a izraelski mediji izvijestili su da je osumnji─Źen i za veze sa grupom Hamas.

Njegovi odvjetnici su se ┼żalili izraelskom sudu koji je u svibnju odlu─Źio da on treba biti pu┼íten na slobodu.

Kazna za profesore

Me─Ĺutim, vojni tu┼żitelji su tra┼żili su─Ĺenje koje je zavr┼íilo sa presudom u nedjelju.

Barghouthi je tako─Ĺer ka┼żnjen i nov─Źano s 450 eura, a na slobodi bi se mogao na─çi za mjesec dana, ako se uzme u obzir vrijeme ve─ç provedeno u zatvoru.

Barghouthi je profesor na Sveu─Źili┼ítu u Zapadnoj obali koja je pod izraelskom okupacijom od 1967.

AFP podsje─ça da je prema izraelskom zakonu, upravni pritvor dopu┼íta da netko bude u zatvoru, ako on predstavlja opasnost za sigurnost i do ┼íest mjeseci bez su─Ĺenja, a pritvor mo┼że biti obnovljen na neodre─Ĺeno vrijeme.

U izraelskim zatvorima ima oko 7.000 Palestinaca, a više od 10 posto njih je u administrativnom pritvoru.
 
(Agencije)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,