Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » JUNCKER POBJESNIO: Europa neće pasti na koljena pred Amerikancima i njihovom GMO hranom

JUNCKER POBJESNIO: Europa neće pasti na koljena pred Amerikancima i njihovom GMO hranom

junker-gmoEuropska unija pregovara sa SAD o slobodnoj trgovini, “ali Europa neće pasti na koljena pred Amerikancima i njihovom GMO hranom”, izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, da bi se odmah potom čula i poruka njemačke kancelarke Angele Merkel koja je osudila suzdržanost njemačkih poduzetnika prema sporazumu s Washingtonom

Poruka kancelarke Merkel i izjava Junckera o pregovorima; Europske komisije s Washingtonom o Sporazumu o slobodnoj trgovini i jamčenju investicija (TTIP), pokazatelj su razmimoilaženja u EU o ključnim pravcima politike i razvoja.

Vidne razlike, poslije izbjegličke krize, borbi protiv terorizma, preuređenju EU nakon izlaska Velike Britanije iz članstva, odnosa s Rusijom, ovoga puta su se očitovale oko toga što Europa treba, a što se ne smije prihvatiti u sporazum s Washingtonom.

Riječ je posebno o zaštiti europskih potrošača od uvoza proizvoda od genetski modificiranih organizama, mesa s hormonima, o razinama pesticida, posebnim trgovinskim sudovima izvan nadležnosti EU kojima bi mogle da se žale multinacionalne kompanije na odluku neke vlade u Europi.

Juncker je u Parizu, pred francuskim premijerom Manuel Vallsom koji se protivi sporazumu TTIP pod sadašnjim uvjetima, rekao da “mi nećemo baciti u vjetar sva načela koja donijela uspjeh Europi”.

Dodao je da se “nećemo odsjeći od svijeta, budući da svaka milijarda eura u obimu naše vanjske trgovine znači 14 tisuća radnih mjesta”.

Riječ je o neslaganju oko toga da li što brže ići na sklapanje sporazuma s Washingtonom, u situtaciji kad neke vlade i političke snage unutar EU smatraju da ono što se nudi ide mnogo više na ruku američkim i nekim europskim multinacionalnim kompanijama, a da izravno šteti interesima Europe.

Nevladine organizacije, sindikati i stotine tisuća prosvjednika koji su proteklih mjeseci negodovali na ulicama europskih gradova i pred sjedištem institucija EU, osuđujući TTIP kao “američkog trojanskog konja”, smatraju da bi sporazum pod sadašnjim uvjetima bio štetan naročito po sigurnost hrane, ali i po demokratska načela, socijalne norme i po zaštitu okoliša.

Protivnici TTIP smatraju da je, kad se sve svede, taj sporazum sačinjen tako da štiti interese multinacionalnih kompanija čiji je cilj ukidanje trgovinskih prepreka i propisa i u EU iu SAD, te smatraju i da bi dobit za EU od takve slobodne trgovine, koja se procjenjuje na oko 120 milijardi eura, otišla najvećim dijelom na račune kompanija.

To se događa dok već traje kriza u EU i dok političari kalkuliraju pred izbore u borbi za vlast, kao što je u Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, a bliži se i važan ustavni referendum u Italiji.

Sve oči su uprte i u predsjedničku izbornu kampanju u SAD, gdje se smatra da bi pobjeda republikanca Donalda Trumpa “stavila na led” sporazum TTIP s EU, dok bi pobjeda demokratske kandidatkinje Hillary Clinton značila da SAD ne odustaju od svojih imperativa u budućem poretku trgovine i garantiranja “slobode investicija” koje žele s Europom.
 

 
Sigmar Gabriel, ključni socijaldemokratski partner Angele Merkel u njemačkoj vladi, je upravo ocijenio da “zato što Amerikanci ne pristaju na ustupke”, jednostavno nema nikakvih izgleda da se TTIP postigne u dogledno vrijeme, a posebno ne do kraja ove godine, što želi odlazeći američki predsjednik Barack Obama.

Kancelarka Merkel se izjasnila suprotno i, zalažući se za taj sporazum na skupu vodećih njemačkih industrijalaca koji traže ukidanje sankcija i obnavljanje poslovanja s Rusijom, štoviše rekla da “kad bismo govorili o takvom sporazumu (TTIP) s Rusijom, ne bismo čuli ni polovicu zamjerki koje sad slušamo … zato moramo o tome razmisliti”.

Angela Merkel je ocijenila da je “TTIP sporazum apsolutno pravedan i važan iu interesu Europe”, a ostali zagovornici sporazuma s obje strane Atlantika ukazuju da bi to onda postala i svjetska norma za trgovinu i sigurnost investicija, jer bi i sve druge zemlje morale tome da se podrede.

Na tom pitanju je zakazala “njemačko-francuska osovina” u EU, obnovljena poslije “Bregzita”, jer je francuski premijer Vals stavio do znanja da “nikakav sporazum neće biti sklopljen ako ne poštuje interese Unije, i Europa mora biti čvrsta, a Francuska će bdjeti da se to ostvari”.

Ministri ekonomija i financija EU su krajem rujna također došli do zaključka da u dogledno vrijeme ne može doći do tog sporazuma i zaključak je bio da je “potreban novi početak ili novi pristup”.

Američki državni tajnik John Kerry se prije nekoliko dana u Bruxellesu snažno založio za brzo sklapanje sporazuma TTIP i stavio to u okvir svjetskih previranja, naglasivši da je jačanje veza Amerike i Europe, kao i čvrsto savezništo u NATO, presudno za budući razvoj i utjecaj SAD i EU u svijetu.
 

 
(kurir.rs)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , ,