Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » 7 razloga zbog kojih Amerika treba zatvoriti sve vojne baze u inozemstvu

7 razloga zbog kojih Amerika treba zatvoriti sve vojne baze u inozemstvu

sa-zastava-vojskaAmeri─Źke vojne baze u inozemstvu ne opravdavaju tro┼íkove iu suprotnosti su interesima SAD, pi┼íe u ─Źlanku za “TIME” suradnik Instituta Katona John Glazer

Prije svega, oni nikako ne ┼ítite SAD od direktnog napada, ka┼że Glazer.

Kao prvo … “postavljanje 80 tisu─ça vojnika na 350 objekata u Europi nema izravne veze s fizi─Źkom sigurnosti Amerikanaca”, navodi primjer analiti─Źar.

Istovremeno, on isti─Źe da su Sjedinjene Dr┼żave i tako dobro za┼íti─çene s dva oceana i nuklearnim arsenalom.

Drugo, navodni “efekt zastra┼íivanja” vojnim bazama je precijenjeno. ┼átovi┼íe, efekt mo┼że biti suprotan: na primjer, ┼íirenje NATO-a na istok ozbiljno je zabrinulo Moskvu i ubrzo naru┼íilo stabilnost u regiji.

Tre─çe, Glazer smatra da vojne baze ne sprje─Źavaju uvijek ┼íirenje nuklearnog oru┼żja. Na taj na─Źin, mo┼żda bi se mogla sprije─Źiti pojava nuklearnog arsenala u Japanu i Ju┼żnoj Koreji. Ali te iste mjere mogle bi i da isprovociraju susjedne zemlje, kao ┼íto je Sjeverna Koreja na vlastiti razvoj.

─îetvrto, baze bi mogle izazvati nezadovoljstvo lokalnog stanovni┼ítva: u lipnju 2016. na Okinawi je protiv ameri─Źkih trupa prosvjedovalo 65 tisu─ça ljudi zbog u─Źestalih silovanja i ubojstava od strane ameri─Źkih vojnika.

Peto, prisustvo baza u nekim zemljama mo┼że dovesti do toga da Washington bude primoran da odr┼żi svoj “diktatorski re┼żim”. To se dogodilo, na primjer, u slu─Źaju Bahreina, gdje se nalazi glavna baza ameri─Źke 5. flote, pi┼íe ovaj analiti─Źar.

┼áesto, SAD bi mogle da stupiti u nepotreban rat zbog svojih vojnih objekata. Primjerice, u slu─Źaju sukoba u Ju┼żnom kineskom moru, Washington ─çe morati intervenirati kako bi ispunio sigurnosno jamstvo Tajvanu, Japanu i Filipinima.

I na kraju, sedmo, ameri─Źke vojne baze ve─ç su tehni─Źki zastarjele. Sada, zahvaljuju─çi novim tehnologijama trupe se mogu brzo raspore─Ĺivati na velike udaljenosti, tako da se mogu razmjestiti i samim Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama, smatra autor. “Ne bi trebalo pribjegavati vojnoj intervenciji diljem svijeta ukoliko nema neposredna opasnost za sigurnost SAD”, isti─Źe Glazer.

Pentagon posjeduje ili iznajmljuje vi┼íe od 700 baza u 130 zemalja, a to ne uklju─Źuje 6.000 posjeda kod ku─çe.

Vojska izvan SAD-a zapo┼íljava 253.288 uniformiranog osobolja, plus jednak broj civilnih du┼żnosnika Ministarstva obrane, te dodatnih 44.446 lokalnih gra─Ĺana. Pentagon tvrdi da se unutar tih baza nalazi 44.870 baraka, hangara, vojarni, bolnica i drugih gra─Ĺevina koje su pod njihovim vlasni┼ítvom, dok unajmljuju dodatnih 4.844 gra─Ĺevina.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,