Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Znanstvenici objasnili kako rak ‘vara’ tijelo

Znanstvenici objasnili kako rak ‘vara’ tijelo

rak-tijeloZnanstvenici sa Sveu─Źili┼íta British Columbia u Kanadi objasnili su kako se stanice raka uspijevaju “sakriti” od imunolo┼íkog sustava organizma

Kao rezultat toga, vrlo lako se formiraju metastaze i maligni tumori se šire po cijelom tijelu

Stanice raka se vremenom mijenjaju i razvijaju i pri tome su u stanju prekinuti proizvodnju bjelan─Źevine interleukin 33.

Kada te bjelan─Źevine nestanu iz tumora, imunolo┼íki sustav organizma ne mo┼że prepoznati rak i on se onda uspijeva ra┼íirtii po cijelom tijelu.

“Interleukin 33 mo┼że biti jedan od prvih imunolo┼íkih biomarkera za rak prostate, i u bliskoj budu─çnosti planiramo pove─çati broj pacijenata na promatranju”, rekla je Irina Saranci, glavni istra┼żiva─Ź na katedri za mikrobiologiju i imunologiju.

Do sada su znanstvenici pratili na stotine pacijenata s rakom prostate ili bubrega i utvrdili da je za pet godina br┼że do┼ílo do razvoja raka kod pacijenata u ─Źijim tumorima nije zabilje┼żeno prisustvo interleukina 33.

Plan je da se istra┼żi je li mogu─çe pratiti razvoj odre─Ĺenih vrsta karcinoma testiraju─çi pacijente na prisutnost ove bjelan─Źevine.
 
(sputniknews.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,