Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » Featured, MEDIJI » RUSSIA TODAY: Pentagon platio britanskoj PR tvrtki 540 milijuna dolara da bi stvorili lažne terorističke video materijale

RUSSIA TODAY: Pentagon platio britanskoj PR tvrtki 540 milijuna dolara da bi stvorili lažne terorističke video materijale

video-propaganda-teroristiZavod za istraživačko novinarstvo pokazao je kako je Pentagon plaćao britanskoj PR tvrtki više od pola milijarde dolara za pokretanje “top secret” propagandnog programa u Iraku

PR tvrtka Bell Pottinger, poznat po svojim kontroverznim klijenatima, uključujući saudijsku vladu i čileanskog diktatora Augusto Pinocheta, je radila s američkom vojskom kako bi stvorila stvarila lažne terorističke video spotove u Iraku, u sklopu tajne operacije.

Dok je iračka pobuna bjesnila na vrhuncu američke invazije na Irak, lažna propaganda Al-Kaide i propagandni video materijali su bili proizvedeni unutar dobro-osigurane zgrade u američkoj vojnoj bazi ukrašenoj znakovima “ne ulazi” i “povjerljivo”.

Tvrtka se prijavila CIA-i, Vijeću za nacionalnu sigurnost i Pentagonu projektu s mandatom u kojem bi prikazivali Al-Kaidu u negativnom svjetlu i pratili osumnjičene simpatizere.

I Bijela kuća i general David Petraeus, bivši general koji je dijelio povjerljive informacije sa svojom ljubavnicom, potpisao se na sadržaj proizveden od strane agencije.

Operacija “Bell Pottinger” započela je ubrzo nakon američke invazije na Irak i bila je zadužena za promoviranje “demokratskih izbora” za administraciju prije prelaska na unosnije psihološke i informacijske operacije.

Bivši zaposlenik Martin Wells je rekao FBI-u kako je našao u Iraku nakon što je angažiran kao video editor tvrtke Bell Pottinger. U roku od 48 sati, on je sletio u Bagdad da bi uređivao sadržaj za tajne “psihološke operacije” u vojnom kampu “Camp Victory”.
 


 
Firma Bell Pottinger je stvorila televizijske reklame koje prikazuju Al-Kaidu u negativnom svjetlu, kao i stvaranje sadržaja tako da izgleda kao da je došlo sa “Arapske TV”. Filmska ekipa je poslana da snimi ratni napad sa niskom kvalitetom videa.

Tvrtka bi ga zatim uredila kako bi izgledao poput snimke sa vijesti. Oni bi također izrađivali skripte za arapske sapunice u kojima su likovi odbijali terorizam sa sretnim posljedicama.

Tvrtka je također stvorila lažne propagandne video materijale koji su povezani sa Al-Kaidom, koji su potom ostavljeni u vojne svrhe u kućama u koje je upadala američka vojska.

Radnici su dobili posebne upute za izradu videa. “Moramo napraviti ovaj video stil i moramo koristiti Al-Kaidine snimke”, Wells je rekao.

“Moramo napraviti video dugačak 10 minuta, i to treba biti u ovom formatu, i moramo ga kodirati na ovaj način.” Spotovi su stvoreni da se mogu gledati i na Real Playeru koji treba internet vezu za pokretanje.

CD-ovi su imali ugrađeni kod koji ih je povezivao sa uslugom Google Analytics što je omogućilo vojsci da prati IP adrese na kojima se video pušta.

Prema Wellsu, video se djelio u Iranu, Siriji i SAD-u. “Ako se jedan, 48 sati ili tjedan dana kasnije pojavio u drugom dijelu svijeta, onda je to još zanimljivije”, objasnio je Wells.

“I oni traže više, jer to vam daje trag.” Pentagon je potvrdio da je ta PR tvrtka radila za njih pod vladnim organizacijom “Information Operations Task Force (IOTF)” te je stvarala sadržaje za koje kažu da su “istiniti”. Tvrtka je također radila za “Joint Psychological Operations Task Force (JPOTF)”.

Pentagon je rekao da ne može komentirati JPOTF operacije.

Američki zakon zabranjuje vladu da koristi propagandu na vlstitim građanima, stoga su koristili inozemnu firmu za izradu video sadržaja.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: Featured, MEDIJI · Tags: , , ,