Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » OVA PUTINOVA IZJAVA OKRENULA JE SVIJET NAGLAVAČKE – SAUDIJCI MU PONUDILI 300 MILIJARDI DOLARA, ON IM ODGOVORIO: ‘Mi nismo mafija pa da zbog novca ubijemo našeg prijatelja Assada!’

OVA PUTINOVA IZJAVA OKRENULA JE SVIJET NAGLAVAČKE – SAUDIJCI MU PONUDILI 300 MILIJARDI DOLARA, ON IM ODGOVORIO: ‘Mi nismo mafija pa da zbog novca ubijemo našeg prijatelja Assada!’

sudi-putinSaudijski ministar Muhamed bin Salman ponudio je Vladimiru Putinu 300 milijardi dolara kako više ne bi pomagao sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbio je za 300 milijardi dolara da sruši sirijskog čelnika i svog prijatelja Bashara al-Assada. Tu nepristojnu ponudu ruskom lideru dao je saudijski šeik i ministar obrane te zemlje Muhamed bin Salman, ali ga je Putin odmah zaustavio u namjeri.

Nepristojna ponuda

Tajni sastanak Putina i Bin Salmana održao se u Sočiju. Saudijski ministar doputovao je u to ljetovalište kako bi nazočio utrkama Formule 1.

Susret Putina i ministra bio je iza zatvorenih vrata, ali libijski izvor koji je prisustvovao sastanku je prenio o čemu je bilo riječi.

Taj izvor kaže da je Bin Salman bez okolišanja pokušao privoljeti Putina da napusti i ostavi na cjedilu svog prijatelja Assada.

Saudijski ministar je Putinu dao primamljivu ponudu rekavši da su Saudijsko kraljevstvo i Katar spremni da mu uplate 300 milijardi dolara kako više ne bi vojno pomagao sirijskom predsjedniku. Ukoliko bi mu Putin uskratio pomoć, Assad bi bio poražen i prisiljen napustiti vlast.

Međutim, kako se i očekivalo, ruski lider je odbio čak i da diskutuje na u temu.

“Ruska vlada nije mafijaška organizacija koja ubija svoje prijatelje u zamjenu za pozamašne svote novca. Nikakav novac ne može preoblikovati rusku strategiju na Bliskom istoku”, odbrusio je Putin.

Inače, pretežito sunitsko Saudijsko kraljevstvo najveći je saveznik SAD na Bliskom Istoku. Amerika strahuje da će ih Saudijci ostaviti i izdati i prijeći na rusku stranu.

Ponudio i investicije

Bin Salman nije odustajao, te se našao slobodnim dati još jedan prijedlog koji se odnosio na ulaganje u Moskvu.

“Pored 300 milijardi koje bismo uplatili Rusiji, uložili bismo još najmanje nekoliko milijardi u infrastrukturu ruske prijestolnice. Gradili bismo ekskluzivne objekte”, predložio je saudijski ministar.

Nakon ovoga ruski lider je promijenio temu i započeo priču o sportu.
 
(Informer)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,