Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Papin poku┼íaj stvaranja ‘Jedne svjetske religije’ do┼żivio debakl

Papin poku┼íaj stvaranja ‘Jedne svjetske religije’ do┼żivio debakl

papa-gruzijaPapa Franjo odr┼żao je misu na uglavnom praznom stadionu u Tbilisiju, ─Źime su njegovi poku┼íaji da pobolj┼ía odnose s Gruzijskom pravoslavnom crkvom do┼żivjeli javni neuspjeh

Papa Franjo odr┼żao je misu pred oko 3.000 ljudi, na stadionu koji mo┼że primiti 27.000 gledatelja.

Na iznena─Ĺenje Vatikana, misi nisu prisustvovali ─Źelnici Gruzijske pravoslavne crkve, prenose agencije, napominju─çi da je predsjednik Gruzije Giorgi Margvela┼ívili bio jedini prisutni politi─Źar.

Tako su, kako ocjenjuje AP, poku┼íaji pape pobolj┼íati odnose sa Gruzijskom pravoslavnom crkvom do┼żivjeli javni neuspjeh po┼íto je Gruzijska patrijar┼íija odlu─Źila ne poslati zvani─Źnu delegaciju na misu uz obrazlo┼żenje da pravoslavni vjernici ne mogu sudjelovati u katoli─Źkim slu┼żbama.

Tijekom priprema za papinu posjetu Kavkazu, glasnogovornik Vatikana rekao je da ─çe izaslanstvo pravoslavnog sve─çenstva prisustvovati misi u Tbilisiju “kao znak bliskosti izme─Ĺu dvije crkve”.

Glasnogovornica Gruzijske patrijar┼íije Nato Asatiani rekla je, me─Ĺutim, da delegacija nije prisustvovala misi “sukladno obostranim dogovorom”.

“Sve dok postoje dogmatske razlike izme─Ĺu na┼íih crkava, pravoslavni vjernici ne─çe sudjelovati u njihovim molitvama”, objavila je Patrijar┼íija na svom sajtu, korigiraju─çi prvobitno priop─çenje.

Ranije je planirano da se papa osobno sastane s pravoslavnom izaslanstvom na kraju mise, ali se on umjesto toga zahvalio “pravoslavnim vjernicima” koji su nazo─Źili misi.

Papa Frano je u petak nave─Źer doputovao u Gruziju, gdje su ga do─Źekali predsjednik Giorgi Margvela┼ívili i patrijarh Ilija II, poglavar Gruzijske pravoslavne crkve. Gruzija je ve─çinski pravoslavna zemlja.

Prema podacima Vatikana, u njoj ┼żivi 112.000 katolika, odnosno 2,5 posto ukupnog stanovni┼ítva.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,