Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Papin pokušaj stvaranja ‘Jedne svjetske religije’ doživio debakl

Papin pokušaj stvaranja ‘Jedne svjetske religije’ doživio debakl

papa-gruzijaPapa Franjo održao je misu na uglavnom praznom stadionu u Tbilisiju, čime su njegovi pokušaji da poboljša odnose s Gruzijskom pravoslavnom crkvom doživjeli javni neuspjeh

Papa Franjo održao je misu pred oko 3.000 ljudi, na stadionu koji može primiti 27.000 gledatelja.

Na iznenađenje Vatikana, misi nisu prisustvovali čelnici Gruzijske pravoslavne crkve, prenose agencije, napominjući da je predsjednik Gruzije Giorgi Margvelašvili bio jedini prisutni političar.

Tako su, kako ocjenjuje AP, pokušaji pape poboljšati odnose sa Gruzijskom pravoslavnom crkvom doživjeli javni neuspjeh pošto je Gruzijska patrijaršija odlučila ne poslati zvaničnu delegaciju na misu uz obrazloženje da pravoslavni vjernici ne mogu sudjelovati u katoličkim službama.

Tijekom priprema za papinu posjetu Kavkazu, glasnogovornik Vatikana rekao je da će izaslanstvo pravoslavnog svećenstva prisustvovati misi u Tbilisiju “kao znak bliskosti između dvije crkve”.

Glasnogovornica Gruzijske patrijaršije Nato Asatiani rekla je, međutim, da delegacija nije prisustvovala misi “sukladno obostranim dogovorom”.

“Sve dok postoje dogmatske razlike između naših crkava, pravoslavni vjernici neće sudjelovati u njihovim molitvama”, objavila je Patrijaršija na svom sajtu, korigirajući prvobitno priopćenje.

Ranije je planirano da se papa osobno sastane s pravoslavnom izaslanstvom na kraju mise, ali se on umjesto toga zahvalio “pravoslavnim vjernicima” koji su nazočili misi.

Papa Frano je u petak navečer doputovao u Gruziju, gdje su ga dočekali predsjednik Giorgi Margvelašvili i patrijarh Ilija II, poglavar Gruzijske pravoslavne crkve. Gruzija je većinski pravoslavna zemlja.

Prema podacima Vatikana, u njoj živi 112.000 katolika, odnosno 2,5 posto ukupnog stanovništva.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,