Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Kina kupuje Hollywood – Amerika bi odgovorila cenzurom

Kina kupuje Hollywood – Amerika bi odgovorila cenzurom

hollywood-kinaAko netko misli da je “Kremlj koji se miješa u proces predsjedničkih izbora u SAD” glavni izvor straha za Ameriku, grdno se vara. Najveće “strašilo” je Kina, koja je jednostavno kupila Ameriku, prije svega, u informacijskom području, uključujući i Hollywood

Hollywood strahuje

Kina, kako se i moglo očekivati, vrlo pažljivo prati sve antikineske akcije u SAD. Tako nije propustila pojavu video-stranice “Kina vlada Amerikom” (China owns US) čiji je tvorac Centar za američku sigurnost.

Prije nekoliko godina na “China owns US” se moglo pročitati da je Amerika do guše u dugovima prema Kini, s obzirom na to da je Peking godinama aktivno kupovao državne obveznice SAD.

Ta nevolja, međutim, danas više nije ono što najviše brine Amerikance. Naime, ono od čega strahuje Centar za američku sigurnost je, na primjer, poslovni aranžman od kojeg Kina može dobiti mrežu od osam tisuća kino dvorana u SAD, ili, recimo, činjenica da Kina već danas kontrolira 15 američkih radio-stanica.

Dok se SAD ili neki Europljani grčevito bore protiv za njih neobjašnjivog uspjeha televizijskog kanala “Russia Today” ili “Sputnika”, Kina je postigla daleko veći uspjeh u istom tom području masovnih informacija, pa i ideologije, zahvaljujući investiranju u to područje, ukazuje politički komentator RIA Novosti Dmitrij Kosirjov.

Video govori o tome kako su Kinezi već praktično kupili cijeli Hollywood, uključujući “Disney”. Nije riječ samo o realnim kineskim investicijama vrijednim milijarde dolara, nego, prije svega, o tome da se snimaju filmovi koje praktično produciraju holivudski Kinezi.

Najvažniji problem, prema ocjeni Centra, jeste samocenzura u Hollywoodu. Amerikanci se plaše da snimaju filmove koji bi uvrijedili bilo koga u Kini, jer neće dobiti prihode od kineskog tržišta.

Kako se to može odgovoriti: video site predlaže da se područje medija (uključujući kinematografiju) proglasi “strateškom”, odnosno da se podigne “kineski zid” protiv idejne dominacije Pekinga.

Riječ je, razumije se, o cenzuri. Uzgred, takva je reakcija standardnog “zapadnjaka” i na ruske međunarodne medije: “Zatvoriti, ne emitirati”, podsjeća Kozirjov.

Zbog čega se u Americi plaše, a u Kini Kineze podsjećaju da bi u toj zemlji mogla biti otvorena stranica “SAD gutaju Kinu”, ako pogledate to kako djeluje američki biznis u Kini.

Najveći broj knjiga koje se u Kini prijevodi, kako se ispostavlja, dolazi iz SAD, a ista je situacija i sa filmovima. A za kineske studente Amerika je omiljeni izbor za stjecanje obrazovanja.

Da ne govorimo o tome da proizvodnja kineskih automobila, smartphonea, programskih softvera i drugih proizvoda ne može proći bez američke tehnologije.

Kina vjeruje u globalizaciju gospodarstva, ne boji se nje i vjeruje da joj je ona korisna. A Amerikanci, ili neki od njih, plaše se da će izgubiti u igri koju su sami izmislili.

“Ako govorimo samo o video-sajtu ‘China owns US’, tamo je u ideološkom segmentu sve jednostavno i primitivno. Prikazuje se odavno pokojni drug Mao, tvrdi se da kineski investitori u SAD imaju odlične veze sa ‘liderima kineske komunističke partije’”, navodi Kozirjov.

Prema njegovom mišljenju, ljudi koji ozbiljno misle da je današnja Kina komunistička su izgubljeni slučajevi, jer je najinteresantnije u fenomenu uspona Kine upravo odsustvo ideologije.

Interesantno je promatrati kineski informacijski pritisak na vanjski svijet. Stvar je u tome da Peking ne koristi nikakve kanale da bi prenio svoju ideologiju.

Iz jednostavnog razloga što je zaista nema, ako se izuzme poruka auditoriju da postoji velika, drevna, ekonomski i u svakom drugom smislu moćna civilizacija – Kina..
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,