Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TE┼ŻAK UDARAC ZA BRUXELLES: Orbanov referendum – po─Źetak kraja Europske unije!

TE┼ŻAK UDARAC ZA BRUXELLES: Orbanov referendum – po─Źetak kraja Europske unije!

orban-merkelMa─Ĺarski premijer Viktor Orban u subotu je posljednji put pozvao ma─Ĺarske bira─Źe da na referendumu u nedjelju odbace europski plan raspodjele migranata po obvezuju─çim kvotama, upozoravaju─çi da migranti ugro┼żavaju “europski sigurni na─Źin ┼żivota”

Iako ─çe protivnici kvota gotovo sigurno pobijediti, glasovanje bi Orbana ipak moglo dovesti u neugodnu situaciju ako se ne odazove 50 posto bira─Źa potrebnih da bi referendum bio va┼że─çi.

Desna vlada vodila je stoga veliku medijsku kampanju pozivaju─çi osam milijuna bira─Źa da odbace europski prijedlog.

U ─Źlanku objavljenom u subotnjim novinama, Orban je poru─Źio da Ma─Ĺari imaju “du┼żnost” pomo─çi njegovoj vladi da se bori protiv neuspje┼ínih “liberalnih metoda” “elite iz Bruxellesa”.

“Masovna migracija bez kontrole prava je prijetnja. Ona ugro┼żava miran i siguran europski na─Źin ┼żivota”, upozorio je u listu Magyar Idok.

“Ovim referendumom mo┼żemo poslati poruku svakom Europljaninu… da o nama, europskim gra─Ĺanima, ovisi da Europsku uniju urazumimo, zajedni─Źkim naporima, ili je pustimo da se raspadne.”

EU obvezuju─çim kvotama za raspodjelu migranata po dr┼żavama ─Źlanicama ┼żeli rasteretiti Gr─Źku i Italiju, koje su primile najvi┼íe izbjeglica i migranata. No isto─Źnoeuropske i srednjoeuropske zemlje tome se ┼żestoko protive. Ma─Ĺarska nije prihvatila niti jednu osobu po tom planu i umjesto toga ga zajedno sa Slova─Źkom nastoji sru┼íiti na Europskom sudu pravde (ECJ).

Ma─Ĺarske oporbene stranke i organizacije za za┼ítitu ljudskih prava organizirale su u subotu u Budimpe┼íti niz manjih prosvjeda pred referendum.

Ferenc Gyurcsany, vo─Ĺa oporbene Demokratske koalicije (DK), rekao je novinarima ispred parlamenta da ─çe na referendumu pobijediti prava demokratska Ma─Ĺarska, prenosi ma─Ĺarska agencija MTI.

“Bez obzira na nezapam─çenu agresivnu dr┼żavnu propagandu koju financiraju porezni obveznici, vjerujemo da ─çe u nedjelju Viktor Orban i njegova vlada do┼żivjeti poraz”, rekao je biv┼íi ma─Ĺarski premijer.

Naglasio je da referendum nema ni┼íta s pravim izazovima s kojima je Europa suo─Źena kad je rije─Ź o migraciji. “Nesretni ljudi u svakom slu─Źaju ne ┼żele do─çi u Ma─Ĺarsku, u najboljem slu─Źaju ┼żele prije─çi preko nje.”

On smatra da vlada ┼żeli dovesti u pitanje ma─Ĺarske europske obveze i humanizam pa zato njegova stranka ne ┼żeli sudjelovati o toj “neustavnoj, ne─Źasnoj i nehumanoj kampanji.”

Po zadnjim anketama, samo 46 posto ispitanika namjerava glasovati na referendumu, prema 54 posto prošli mjesec.

Vlada, me─Ĺutim, nastoji umanjiti posljedice slabog odziva, koji po Orbanu “nema politi─Źko zna─Źenje”.

“Ako bude vi┼íe glasova ‘ne’ od ‘da’, to zna─Źi da Ma─Ĺari ne prihva─çaju pravilo koje nam europski birokrati ┼żele nametnuti”, rekao je u petak.

Vi┼íe od 400.000 izbjeglica, ve─çinom iz Sirije, pre┼ílo je 2015. preko Ma─Ĺarske prije nego je zatvorila granice ┼żicom i uvela antimigrantske zakone.
 
(vecernji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,