Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SAD zahtijeva da Rusija prestane bombardirati ISIS! Evo ┼íto je briljantni Putin na to odgovorio…

SAD zahtijeva da Rusija prestane bombardirati ISIS! Evo ┼íto je briljantni Putin na to odgovorio…

putin-isis-bombarRuski predsjednik Vladimir Putin je obe─çao nastaviti bombardirati ISIS-ova upori┼íta u Siriji, unato─Ź zahtijevu SAD-a da od toga prestane

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je u ─Źetvrtak da ─çe ruski zra─Źne snage nastaviti svoju podr┼íku sirijskim oru┼żanim snagama u podru─Źjima isto─Źnog Aleppa koje dr┼że pobunjenici potpomognuti SAD-om.

On je tako─Ĺer pozvao Washington da dostavi nalog za odvajanjem boraca “umjerene sirijske oporbe” od “terorista”.

Ameri─Źki dr┼żavni tajnik John Kerry upozorio je SAD “na rubu” obustave pregovora s Rusijom o Siriji.

“To je nerazumno, kakve se vrste bombardiranja odvijaju, mi radimo na tome, poku┼íavaju─çi uzeti stvari za ozbiljno”, rekao je na konferenciji za novinare u Washingtonu.

“Ne postoji pojam ili pokazatelj ozbiljnosti namjera onoga ┼íto se doga─Ĺa upravo sada.”

SAD i Rusija pregovaraju mjesecima u poku┼íaju da osiguraju prekid neprijateljstava, ali zadnje primirje je prekinuto pro┼ílog tjedna nakon samo nekoliko dana i napadi na isto─Źni Aleppo su se od tada intenzivirali.

Amerika je upozorila u srijedu da će završiti razgovore o vojnoj suradnji, osim ako Moskva ne zaustavi bombardiranje.

Nedavni prekid vatre je trebao dovesti do zajedni─Źkih rusko-ameri─Źkih zra─Źnih napada na takozvanu Islamsku dr┼żavu i Jabhat Fateh al-Sham (ranije poznata kao Jabhat al-Nusra).

No Rusija je prigovorila SAD da nije u─Źinila dovoljno da odvoji “umjerene pobunjeni─Źke skupine” koje podupiru skupinu Jabhat Fateh al-Sham. Mnogi od tih skupina formiraju strate┼íki savez s jo┼í sna┼żnijom skupinom Jabhat Fateh al-Sham i bore se zajedno s njom.


Unato─Ź rastu napetosti izme─Ĺu dviju zemalja, g. Peskov je rekao da je Rusija i dalje zainteresirana za razgovore sa SAD-om u nastojanju da se zavr┼íi kriza u Siriji.

Njegovi komentari su u jeku izjavu iz Moskve, koja je insistirala slanje diplomata u ┼Żenevu kako bi razmotrili na─Źine normalizacije situacije sa SAD-om.

Zamjenik ameri─Źkog dr┼żavnog tajnika Antony Blinken izjavio je da agencije nacionalne sigurnosti pregledavaju sve mogu─çnosti u poku┼íaju okon─Źavanja sirijskog gra─Ĺanskog rata.

Rekao je da ga je predsjednik Barack Obama zatra┼żio da “sve agencije iznesu opcije, neki poznate, neke nove, koje su vrlo aktivno pregledane”.

U me─Ĺuvremenu, Turska je priop─çila kako ─çe raditi s Rusijom u provo─Ĺenju jo┼í jednog prekida vatre nakon ┼íto je prethodni dogovor propao.

Ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu novinarima je rekao u Ankari: “mi smo vi┼íe nego spremni”, ali je naglasio da se zemlje moraju vi┼íe potruditi prona─çi politi─Źko rje┼íenje kako bi dogovor bio u─Źinkovit.

Aleppo je pod teškim bombardiranjem iz zraka, jer se parcijalno primirje raspalo prije tjedan dana.

SAD je optu┼żio Rusiju za sudjelovanje u zra─Źnim napadima i napadima na civilne ciljeve i eventualno po─Źinjenje ratnih zlo─Źina – no Rusija optu┼żbe nije─Źe. Kao da SAD nije nedavno ubio “gre┼íkom” preko 60 vojnika sirijske vojske koji nemaju veze sa teroristima.

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , ,