Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Investitori po─Źeli povla─Źiti novac! Propast Deutsche Banke dokazuje da elita namjerno radi krize i namje┼íta sustav

Investitori po─Źeli povla─Źiti novac! Propast Deutsche Banke dokazuje da elita namjerno radi krize i namje┼íta sustav

banka-dbGlobalna ekonomija je namještena igra, dizajnirana kako bi se osiguralo bogatstvo koje uvijek curi iz srednje klase do elite. Teško je i zamisliti što bi se dogodilo da ova banka kolabira. Posljedica bi bila nova svjetska financijska kriza

Kako svijet kolektivno prati pad Deutsche Banke, vrijedi imati veliku sliku na umu – globalna ekonomija je namje┼ítena igra.

Nova kriza u tornjevima Deutsche Banka u Frankfurtu na Majni. Nastavi li se tako, uskoro ─çe njema─Źki porezni obveznici morati spa┼íavati jo┼í jednu veliku banku, smatra Henrik B├Âhme.

‘Sramio bih se kad bih u krizi prihvatio dr┼żavni novac.’ Tako je u listopadu 2008. govorio stanoviti Josef Ackermann, tada┼ínji ┼íef Uprave najve─çe njema─Źke banke. I to u jeku velike financijske krize koja je potresala cijeli svijet, a posebno banke.

Danas znamo da ta pomo─ç Deutsche Banku i nije bila potrebna. Ta je banka tada zara─Ĺivala jako dobro, i to uz pomo─ç velikih trikova u poslovanju. Deutsche Bank (DB) se sve do danas mora nositi s posljedicama tih trikova, kamufla┼ża i varki.

Banka je bila (ili je jo┼í) upletena u oko 7.800 pravnih sporova u cijelom svijetu. Morala je platiti kazne ili od┼ítete u milijunskim, pa i milijardskim iznosima. To je novac koji bi bio potreban da se jedinu njema─Źku financijsku instituciju s me─Ĺunarodnom reputacijom sada pripremi za – budu─çnost, pi┼íe Deutsche Welle.

Uskoro ‘sme─çe’

Zapravo ovo s renomeom vi┼íe i nije to─Źno. Cijena dionica je od 2009. pala za ─Źak 90 posto i trenutno vrijedi oko 10 eura, ┼íto je najmanje u povijesti. Prema podacima analiti─Źara CM Equityja, cijena se tijekom godine dana kretala u rasponu od 12,40 do 30,82 dolara. Tehni─Źka analiza ukazuje na padaju─çi srednjoro─Źni i dugoro─Źni trend dok je kratkoro─Źni trend horizontalan.

U globalnoj usporedbi Deutsche Bank time zauzima tek 78. mjesto, nalazi se u dru┼ítvu banaka iz Malezije i Brazila. Dionice Deutsche Banka su nedavno izba─Źene iz burzovnog indeksa Euro Stoxx 50, zbog pada vrijednosti. Deutsche Bank danas je zapravo povoljna prilika za kupnju, ali ga nitko ne ┼żeli kupiti. Jer se u bilancama skrivaju obveznice i druge vrijednosnice ukupne vrijednosti od 1,7 bilijuna eura.

Te┼íko je i zamisliti ┼íto bi se dogodilo da ova banka kolabira. Posljedica bi bila nova svjetska financijska kriza. Deutsche Bank je dio globalnog financijskog sustava. I to visokorizi─Źni dio, koji je Me─Ĺunarodni monetarnu fond svojedobno nazvao ‘najve─çom prijetnjom’ za taj isti sustav.


DB je na listi 30 banaka koje su relevantne za opstanak cijelog sustava, to su dakle instituti koji bi u slu─Źaju vlastitog posrtanja mogli prouzro─Źiti i pad cijelog sustava poput kule od karata. Kako onda da investitori ula┼żu u DB?

Osveta za Apple?

Pogotovo uzmemo li u obzir ─Źinjenicu da jo┼í nisu doista rije┼íeni veliki problemi iz pro┼ílosti. Tu su jo┼í uvijek nerazja┼ínjene optu┼żbe o pranju novca u Rusiji. Tu se potencijalno radi o milijardskim kaznama. A na stolu je i 14 milijardi dolara ‘te┼żak’ zahtjev ameri─Źkog Ministarstva pravosu─Ĺa za pla─çanjem od┼ítete, tu se radi o grijesima jo┼í od prije izbijanja financijske krize.

Mo┼że se ┼ípekulirati je li tih 14 milijardi ‘osveta’ za europske zahtjeve upu─çenu Appleu za pla─çanje poreza ÔÇô otprilike u istom iznosu. Naime, upravo su Amerikanci hipotekarnim kreditima najprije napuhali ogromni mjehur od sapunice. Onda su rizike upakirali u zgodan omot i ‘uvalili’ ih inozemnim bankama, koje ga dodu┼íe nisu morale kupovati. I sad na scenu stupaju Amerikanci i napla─çuju od┼ítetu. I to kod doma─çih i kod inozemnih banaka.

La┼żna obe─çanja

Bez obzira na to ┼íto je tu sve istina i koliko ─çe DB na koncu doista morati platiti Amerikancima, ─Źinjenica je da 14 milijardi dolara Deutsche Banke ne bi mogao platiti. Investitorima se ne svi─Ĺa ideja pove─çanja temeljnog kapitala, odnosno emisije novih dionica, jer bi u tom slu─Źaju njihova vrijednost dodatno pala, a i upitno je tko bi uop─çe htio kupiti dionice te banke?

Tako cijeli ovaj miks okolnosti dovodi do toga da se odjednom opet po─Źinje pri─Źati o dr┼żavnoj pomo─çi. Naravno da su se obje strane, i DB i Savezna vlada hitno potrudile demantirate te glasine i ozna─Źiti ih ┼ípekulacijama.

Ali stvar nije tako jednostavna: naravno da se banka mo┼że odvojiti od svog investicijskog poslovanja, ─Źime bi se moglo izvu─çi ne┼íto novca.

No sigurno je da ako se Deutsche Bank doista na─Ĺe u velikim problemima, banku ─çe na kraju morati spa┼íavati porezni obveznici. I to bez obzira na ono ┼íto su brojne vlade, a prije svih Angela Merkel, neko─ç obe─çale da porezni obveznici nikada vi┼íe ne─çe morati spa┼íavati neku banku.

U me─Ĺuvremenu, mi smo stalno prevareni i postali smo financijski robovi globalne elite i financijske ruke njihovog zlo─Źina─Źkog poduhvata, od strane bankara.
 
(tportal.hr)

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , ,