Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » STRU─îNJAK ZA ME─ÉUNARODNE ODNOSE: SAD i Velika Britanija podupiru ratne zlo─Źine

STRU─îNJAK ZA ME─ÉUNARODNE ODNOSE: SAD i Velika Britanija podupiru ratne zlo─Źine

stephen-zunesSjedinjene Dr┼żave, Velika Britanija i njihovi saveznici vrlo su selektivni u podru─Źju ljudskih prava dok provode svoje politi─Źke interese, smatra Stephen Zunes, stru─Źnjak za me─Ĺunarodne odnose iz Kalifornije

On navodi da London i Washington pokazuju dvostruke standarde u pristupu ratnim zlo─Źinima

Saudijska Arabija bombardira Jemen od 2015. Rat je ve─ç odnio 10.000 ┼żrtava, a vi┼íe od milijun djece je pothranjeno, prema podacima UN. Velika Britanija je jedan od glavnih dobavlja─Źa oru┼żja usluga za Saudijce.

Ona je odobrila vi┼íe od tri milijarde funti u prodaji oru┼żja kako bi vratila biv┼íeg predsjednika Jemena Abda Rabuha Mansura Hadija, saudijskog saveznika.

Ali ameri─Źki senator Chris Murphy navodi da “ameri─Źki otisak postoji na svakom ubijenom civilu u Jemenu”, navodi CNN.

Pod administracijom predsjednika Barack Obame SAD su prodale vi┼íe oru┼żja Saudijskoj Arabiji nego bilo koja druga administracija.

Amerika je, tako─Ĺer, koaliciji predvo─Ĺenoj Saudijcima u Jemenu pomogla u obavje┼ítavanju i punjenju zrakoplova gorivom tijekom bombardiranja.

“Ako razgovarate sa Jemencima, oni ─çe vam re─çi da okupaciju ne smatraju saudijskom. Oni na bombardiranje gledaju kao na ameri─Źko“, rekao je Murphy.


Europska unija je poku┼íala pokrenuti neovisnu me─Ĺunarodnu istragu agresije Saudijske Arabije u Jemenu i dobila potporu za svoj prijedlog.

Me─Ĺutim, protivljenje Velike Britanije potkopava te napore i primorava Savjet za ljudska prava UN (UNHRC) zamijeniti prijedlog mnogo slabijim – “da prate i izvje┼ítavaju o situaciji”.

SAD imaju isti pristup prema izraelskim ratnim zlo─Źinima nad Palestincima. Ona je glavni dobavlja─Ź oru┼żja za Izrael. Pro┼íle godine na 29. redovitoj sjednici UNHRC, Amerika je bila jedina zemlja u svijetu koja se suprotstavila rezoluciji kojom se Izrael poziva na odgovornost za ratne zlo─Źine.

“Ovo je, na┼żalost, tipi─Źno za veliki broj zapadnih zemalja kada je u pitanju istraga o ratnim zlo─Źinima”, rekao je Zunes u intervjuu za “Press TV”. “Unato─Ź pompeznim rije─Źima o ljudskim pravima ovih velikih sila, ovo je za njih vi┼íe politi─Źko pitanje”, dodao je on.

“Oni ─çe istaknuti, a ponekad ─Źak i preuveli─Źati zlo─Źine protiv ─Źovje─Źnosti i druga kr┼íenja ljudskih prava zemalja koje smatraju neprijateljima, ali ─çe negirati, minimizirati i zata┼íkati takve zlo─Źine onih vlada koje smatraju saveznicima”, objasnio je Zunes.

“Va┼żno je da imamo istu mjeru za me─Ĺunarodno humanitarno pravo. Sama priroda zakona je da treba vrijediti jednako za sve, bez obzira na ideologije vlade ili vanjske odnosa”, zaklju─Źio je Murphy.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,