Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Microsoftov patent otkriva plan da se prati sve ┼íto radite online

Microsoftov patent otkriva plan da se prati sve što radite online

micro-spijunirMicrosoft je objavio novi patent koji ─çe pratiti i ┼ípijunirati sve ┼íto radite na internetu pod krinkom “dokazuju─çi bolje rezultate pretra┼żivanja”

Novi patent pod nazivom “Query Formulation Via Task Continuum” (patent) i Microsoft ka┼że da ima za cilj u─Źinkovitije pretra┼żivati analiziraju─çi dodatnih korisnih podataka.

Budu─çi da smo koristili vi┼íe aplikacija za razli─Źite svrhe, da zavr┼íe jedan zadatak, Microsoft planira da ove aplikacije komuniciraju jedne s drugima, koriste─çi posredni─Źki modul.

“Na primjer, ako korisnik istra┼żuje klju─Źnu rije─Ź “ples”, korisnik ─çe koristiti prvu aplikaciju za zapisivanje ovog pretra┼żivanja, kao i drugu aplikaciju kao ┼íto je preglednik, da bi istra┼żio razli─Źite stilove plesa.

Me─Ĺutim, u postoje─çim sustavima, dvije aplikacije su potpuno isklju─Źene jedne od druge. Prva aplikacija ne daje pregledniku implicitne naznake o tome ┼íto korisnik mo┼że pretra┼żivati i kada prelazi sa prve na drugu aplikaciju da bi obavio daljnje pretra┼żivanje.”

Dok je za korisnika to jedan zadatak, aplikacija tretirati to druga─Źije jer su nepovezane.

Microsoft je sada patentirao rje┼íenje stvaranjem agenta posrednika. Modul posredovanja ─çe paziti na ono ┼íto korisnik radi u aktivnom Operativnom sustavu i u aplikaciji 3. strane, a zatim pomo─çu tih podataka izraditi preciznije rezultate pretra┼żivanja “kroz preferirani davatelj usluga pretra┼żivanja.”

No, što je s privatnošću korisnika?

U teoriji, to zvu─Źi uzbudljivo da ─çe se ne┼íto u─Źiniti na┼í tijek rada br┼żim i pomo─çi nam do─çi do stvari br┼że.

Microsoft je tako─Ĺer obe─çao da ─çe ukloniti podatke osobne podatke koji mogu otkriti identitet (ili ─çe zahtijevati pristanak korisnika). To ─çe nam uvelike olak┼íati pretragu i brzinu pretra┼żivanja kada bi bilo rije─Źi o nekon open source programu ili operativnom sustavu. No, radi se o Microsoftu, a ne o nekome drugome.

Microsoft zajedno uz Google ima glad za akumulacijom podataka, a budu─çi da su obje kompanije davale la┼żna obe─çanja svojim korisnicima, nije svakome uvijek uzbudljivo kada se otkriva nova tehnologija.

─îak i ako tvrtka uspije savr┼íano dizajnirati aplikaciju, postoja velika zabrinutost za privatnost i na─Źin na koji oni nas ┼ípijuniraju. No, Microsoft je uvijek mogao izabrati kako ─çe odgovarati na pitanja o privatnosti na pravi na─Źin.

Microsoft tako─Ĺer mo┼że omogu─çiti korisnicima vi┼íe kontrole nad onim aplikacijama kojima se mo┼że pristupiti od strane posrednika.

Zamislite, vi po─Źnete raditi na dokumentu i uklju─Źite tu zna─Źajku iz trake, neka kontekstualna pretraga dobije bolje rezultate, zavr┼íite sa manje frustracija i vi┼íe “stvarne” pomo─çi tra┼żilice i nakon toga isklju─Źite tu zna─Źajku.

Izgleda dobro u stvarnosti. Opet, u teoriji.

Povratak u stvarni ┼żivot, te┼íko je vjerovati da ─çe tehnolo┼íki divovi odoljeti vi┼íe korisni─Źkih podataka. Vama nude bolju pomo─ç, vi┼íe komfora, no va┼ía je privatnost tada ugro┼żena.

Rano je za re─çi, ako i kako, ─çe tvrtka provoditi ovu tehnologiju. No, sigurno ne izgleda vjerodostojno s nedavnim naglaskom na pobolj┼íanje “personalizacije” korisnikovog ra─Źunala.

Biste li vi mijenjali va┼íu privatnost za neke lak┼íe i br┼że opcije na va┼íem kompjutoru?
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,