Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Microsoftov patent otkriva plan da se prati sve što radite online

Microsoftov patent otkriva plan da se prati sve što radite online

micro-spijunirMicrosoft je objavio novi patent koji će pratiti i špijunirati sve što radite na internetu pod krinkom “dokazujući bolje rezultate pretraživanja”

Novi patent pod nazivom “Query Formulation Via Task Continuum” (patent) i Microsoft kaže da ima za cilj učinkovitije pretraživati analizirajući dodatnih korisnih podataka.

Budući da smo koristili više aplikacija za različite svrhe, da završe jedan zadatak, Microsoft planira da ove aplikacije komuniciraju jedne s drugima, koristeći posrednički modul.

“Na primjer, ako korisnik istražuje ključnu riječ “ples”, korisnik će koristiti prvu aplikaciju za zapisivanje ovog pretraživanja, kao i drugu aplikaciju kao što je preglednik, da bi istražio različite stilove plesa.

Međutim, u postojećim sustavima, dvije aplikacije su potpuno isključene jedne od druge. Prva aplikacija ne daje pregledniku implicitne naznake o tome što korisnik može pretraživati i kada prelazi sa prve na drugu aplikaciju da bi obavio daljnje pretraživanje.”

Dok je za korisnika to jedan zadatak, aplikacija tretirati to drugačije jer su nepovezane.

Microsoft je sada patentirao rješenje stvaranjem agenta posrednika. Modul posredovanja će paziti na ono što korisnik radi u aktivnom Operativnom sustavu i u aplikaciji 3. strane, a zatim pomoću tih podataka izraditi preciznije rezultate pretraživanja “kroz preferirani davatelj usluga pretraživanja.”

No, što je s privatnošću korisnika?

U teoriji, to zvuči uzbudljivo da će se nešto učiniti naš tijek rada bržim i pomoći nam doći do stvari brže.

Microsoft je također obećao da će ukloniti podatke osobne podatke koji mogu otkriti identitet (ili će zahtijevati pristanak korisnika). To će nam uvelike olakšati pretragu i brzinu pretraživanja kada bi bilo riječi o nekon open source programu ili operativnom sustavu. No, radi se o Microsoftu, a ne o nekome drugome.

Microsoft zajedno uz Google ima glad za akumulacijom podataka, a budući da su obje kompanije davale lažna obećanja svojim korisnicima, nije svakome uvijek uzbudljivo kada se otkriva nova tehnologija.

Čak i ako tvrtka uspije savršano dizajnirati aplikaciju, postoja velika zabrinutost za privatnost i način na koji oni nas špijuniraju. No, Microsoft je uvijek mogao izabrati kako će odgovarati na pitanja o privatnosti na pravi način.

Microsoft također može omogućiti korisnicima više kontrole nad onim aplikacijama kojima se može pristupiti od strane posrednika.

Zamislite, vi počnete raditi na dokumentu i uključite tu značajku iz trake, neka kontekstualna pretraga dobije bolje rezultate, završite sa manje frustracija i više “stvarne” pomoći tražilice i nakon toga isključite tu značajku.

Izgleda dobro u stvarnosti. Opet, u teoriji.

Povratak u stvarni život, teško je vjerovati da će tehnološki divovi odoljeti više korisničkih podataka. Vama nude bolju pomoć, više komfora, no vaša je privatnost tada ugrožena.

Rano je za reći, ako i kako, će tvrtka provoditi ovu tehnologiju. No, sigurno ne izgleda vjerodostojno s nedavnim naglaskom na poboljšanje “personalizacije” korisnikovog računala.

Biste li vi mijenjali vašu privatnost za neke lakše i brže opcije na vašem kompjutoru?
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,