Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ┼áVICARCI ODLU─îUJU O PRISLU┼áKIVANJU PRIVATNIH RAZGOVORA, VI┼áE OD 50% IH JE ZA: ‘Jedino tako ─çemo mo─çi zaustaviti teroriste’

┼áVICARCI ODLU─îUJU O PRISLU┼áKIVANJU PRIVATNIH RAZGOVORA, VI┼áE OD 50% IH JE ZA: ‘Jedino tako ─çemo mo─çi zaustaviti teroriste’

prisluskivanje┼ávicarci u nedjelju odlu─Źuju ho─çe li pristati na to da tajne slu┼żbe nadziru njihovu privatnu komunikaciju, a prema anketama ─Źini se da su tome skloni zbog rasta teroristi─Źkih prijetnji i kiberneti─Źkog kriminala

┼ávicarske tajne slu┼żbe zasad mogu nadzirati informacije u javnoj domeni, ali novi zakonski prijedlog zadire u privatnu sferu i ako su ankete to─Źne, poduprijet ─çe ga izme─Ĺu 53 i 58 posto bira─Źa.

Tajne slu┼żbe mo─çi ─çe tako prislu┼íkivati sve me─Ĺunarodne komunikacije koje prolaze ┼ívicarskom kablovskom mre┼żom te slu┼íati, snimati i analizirati privatne telefonske i internetske komunikacije.

Ako ih ┼ávicarci prihvate, mjere ─çe biti politi─Źki nadzirane i njihovu ─çe primjenu kontrolirati Savezni upravni sud.

Ministar obrane Guy Parmelin objasnio je na konferenciji za novinare da se ne radi o masovnom prislu┼íkivanju ve─ç je cilj novog zakona preventivno nadzirati najopasnije pojedince, primjerice u podru─Źju teroristi─Źkih prijetnji.

Zakon je prihva─çen u parlamentu 2015., no Stranka socijalista, Zeleni i organizacije kao ┼íto su Piratska stranka inzistirale su na referendumu strahuju─çi od svekontroliraju─çe dr┼żave. Na to ih je potaknuo skandal iz 1989. godine kada je 900.000 ┼ávicaraca doznalo da ima “policijski dosje” u koji su unesena njihova politi─Źka i sindikalna stajali┼íta i sli─Źno.


Nakon te afere, sastavljanje policijskih dosjea strogo je regulirano i transparentnije.

Organizacije za ljudska prava kao ┼íto je Amnesty International smatraju da ─çe novi zakon, ako pro─Ĺe, omogu─çiti “nesrazmjerne mjere prislu┼íkivanja”.

Amnesty isti─Źe da se metapodaci – tko, gdje, kada i s kim komunicira, ve─ç ─Źuvaju za sve osobe u ┼ávicarskoj u trajanju ┼íest mjeseci i policija u njih ima uvida u slu─Źaju prijestupa.

Dragovoljni pristanak ve─çine ┼ávicaraca da budu prislu┼íkivani politolozi tuma─Źe ozra─Źjem nesigurnosti koje je zavladalo nakon teroristi─Źkih atentata u Parizu i Bruxellesu, a s druge strane strahom od cyberkriminala.

U nedjelju će se Švicarci izjašnjavati i o prijedlogu da se za 10 posto poveća starosno osiguranje, renta za starost koja bi trebala pokriti troškove vitalnih potreba umirovljenika.

Vlada se tom prijedlogu protivi jer bi to zna─Źilo da mora izdvojiti ─Źetiri milijarde ┼ívicarskih franaka (3,6 mlijarda eura) za 2018. godinu. Ankete ukazuju na to da inicijativa ne─çe pro─çi.

Tre─çi prijedlog o kojem ─çe se ┼ávicarci izja┼ínjavati u nedjelju odnosi se na “gospodarski odr┼żiv razvoj”, kojim se od vlasti zahtijeva umjerena uporaba prirodnih resursa, no prema ocjeni vlade prijedlog je “preambiciozan”, a prema anketama bira─Źi su po tom pitanju podijeljeni.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,