Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Cijeli grad u dr┼żavi Colorado se 100% isklju─Źio sa dr┼żavne energetske mre┼że

Cijeli grad u dr┼żavi Colorado se 100% isklju─Źio sa dr┼żavne energetske mre┼że

colorado-energijaJedan ameri─Źki grad po imenu Aspen u Coloradu je napravio izvanredan uspjeh, postav┼íi jedan od triju ameri─Źkih gradova koji koriste 100 posto obnovljive izvore energije za svoje energetske potrebe

Nakon rada tijekom vi┼íe od jednog desetlje─ça da bi transformirali potro┼ínju energije u gradu na isklju─Źivo energiju iz obnovljivih prirodnih resursa, Aspen u Coloradu, sada ispunnjava svoje potrebe za energijom pomo─çu vjetra, solarnih panela i geotermalnom energijom.

“Bilo je to vrlo napredno razmi┼íljanja i zaista izvanredan uspjeh”, rekao je gradski komunalni direktor “Inicijative za okoli┼í” David Hornbacher.

“To zna─Źi da se napajamo silama prirode, prete┼żito energijom iz vode i vjetra s dozom solarne energije i odlagali┼ínog plina.”

Prije toga je grad je koristio 75-80 posto obnovljivih izvora energije, u skladu sa bivšim projektnim koordinatorom za grad Will Dolanom.

Temelj napajanja grada sa 100 posto energije iz obnovljivih izvora do┼íao je nakon ┼íto je grad nedavno potpisao ugovor sa provajderom elektroenergetskih usluga, ┼íto je Hornbacher nazvao “posljednjom fazom na┼íeg cilja.”


Energija iz ugljena je eliminirana i zamijenjena sa snagom vjetra, zamijeniv┼íi kona─Źnih 20-25 posto energije potrebne gradu, a koja je dolazila iz neobnovljivih izvora.

Prema izvješću objavljenom u Aspen Timesu:

Aspen dobiva svoju energiju iz vjetra od oko ─Źetiri vjetroelektrane u Nebraski i Ju┼żnoj Dakoti, rekao je Dolan, dodaju─çi da grad tako─Ĺer koristi energiju iz Ruedi rezervoara, Maroon Creeka i Ridgway rezervoara, koji su hidroenergetski objekti u blizini Montrose. Kompanija Aspen Electric Utility uslu┼żuje oko pola zajednice grada elektri─Źnom energijom, a kompanija Holy Cross Energy drugu polovicu, rekao je Hornbacher.

Grad se nada da ─çe poslu┼żiti kao inspiracija drugim op─çinama. Dva druga grada koja su dostigla 100 posto obnovljive potor┼ínje energije su; Burlington u Vermontu i Greensburg u Kansasu.

“Mi smo pokazali da je to mogu─çe”, rekao je Hornbacher.

“Realno, nadamo se da mo┼żemo potaknuti druge da postignu vi┼íe ciljeve”.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kota─Źi─ç” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,