Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » SJEVERNA KOREJA NAPADNUTA HAARP KLIMATSKIM ORUŽJEM ? ‘Poplave koje su nas pogodile su najveća katastrofa još od 2. svjetskog rata’

SJEVERNA KOREJA NAPADNUTA HAARP KLIMATSKIM ORUŽJEM ? ‘Poplave koje su nas pogodile su najveća katastrofa još od 2. svjetskog rata’

poplava-korejaPoplave na sjeveroistoku Sjeverne Koreje u kojima je poginulo ili nestalo više stotina osoba, “najveća su katastrofa” u zemlji nakon Drugog svjetskog rata, te su se pojavile baš u vrijeme najveće krize oko nuklearnih pokusa

U kombinaciji s nedavnim lansiranjem balističkih projektila koji mogu dosegnuti Japan, njihove susjedne države, ali i ostatak svijeta, su burno reagirale.

Upozoravalo se da je Kim Jong Un manijak koji zvecka oružjem i igra se svjetskim mirom. Mladi diktator je pak inzistirao da će nuklearno oružje koristiti samo u obrambene svrhe protiv “agresivnih sila” koje su naumile uništiti njegovu zemlju.

U ponedjeljak navečer Kim Jong Un je malo promijenio tonalitet prema “zlom” zapadu. Razlog tome su teške poplave na sjeveroistoku države gdje su pale količine kiše kakve se na pamte od 1945. godine, prema informacijama sjevernokorejske državne agencije KCNA. Oni javljaju da su uništene desetine tisuća zgrada, mnogi ljudi su ostali bez kuća i “teško pate zbog ove nevolje”.

Agencija KCNA ne daje točan broj poginulih i nestalih ali po UN-u, radi se o 138 mrtvih, 400 nestalih i 140.000 ugroženih duž rijeke Tumen. Rijeka dijelom čini granicu između Sjeverne Koreje s jedne strane te Kine i Rusije s druge.

Voda koja se prelila opustošila je sela i uništila kuće te tisućama osoba treba hitan smještaj i pomoć u hrani.

“Poplave izazvane tajfunom koji je pogodio pokrajinu Sjeverni Hamgyong između 29. kolovoza i 2. rujna najgora su katastrofa poslije oslobođenja 1945.”, nakon japanske kolonijalne okupacije, javlja KCNA.
 

 
Po prvi put agencija iznosi brojčane podatke o raseljenima, objavivši da je 68.900 osoba moralo napustiti domove. UN govori o 107.000 raseljenih.

Najmanje 29.800 stanova i 900 javnih zgrada uništeno je dok je 180 cestovnih dionica i više od 60 mostova pretrpjelo velike štete, dodaje KCNA. Prekinuta je struja i komunikacijske veze, po istom izvoru.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 

 
(hrt.hr,index.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , ,