Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » STRAVA U HRVATSKOJ! Crkva zadarskoj obitelji prijeti deložacijom. ‘Iselite iz našeg posjeda, nije naš problem što nemate gdje’

STRAVA U HRVATSKOJ! Crkva zadarskoj obitelji prijeti deložacijom. ‘Iselite iz našeg posjeda, nije naš problem što nemate gdje’

mika2Već 20 godina traje agonija obitelji Mika iz Zadra, kojoj Zadarska Nadbiskupija, na čelu s Želimirom Puljićem, prijeti deložacijom iz njihovog doma, policijom, suđenjem…

Kako je za portal Zadar News ispričao Donat Mika, priča počinje još 1967. godine kada je njegov otac Frane od tadašnje Općine Zadar dobio na korištenje stan u ulici Don Ive Prodana 15. Otkad je on preminuo, njegov sin i njegov obitelj prolaze pravu agoniju.

“Nakon odlaska mog oca, moja majka, brat i ja ostali u tom stanu, a davne 1994. godine od Zadarske Nadbiskupije došlo nam je pismo u kojemu je pisalo da moja majka mora napustiti stan i da se moramo iseliti iz stana jer su oni postali njegovi vlasnici. Od tada počinju naše agonije. Stjecajem okolnosti, kako je stan počeo propadati i urušavati se, preselio sam se na kat iznad koji je bio u vlasništvu Radojke Vrcelj.

Uvidom u kupoprodajni ugovor iz 1994. između Radojke Vrcelj i Zadarske Nadbiskupije vidim da u dijelu ugovora piše kako Nadbiskupija polaže pravo na 1/4 stana, pa mi nije jasno kako i na koji način mene i moju obitelj, kao i moju majku mogu izbaciti iz druge tri četvrtine koje očito nisu u njihovom vlasništvu, premda je u zemljišnim knjigama Zadarska Nadbiskupija upisana kao vlasnik cijele zgrade.

Iako bih pravno mogao osporavati cijeli kupoprodajni ugovor, kao što sam već rekao, to mi nije cilj ni želja, već samo želim mirno živjeti u ovom stanu u kojemu živim već 50 godina sa svojom suprugom, majkom, sinom i kćerkom”, govori Donat Mika za Zadar News.

Nudili da od njih kupe stan čiji su vlasnici?!

Dodaje kako je odvjetnik Zadarske Nadbiskupije još 1997. godine nudio onjegovoj obitelji da od njih otkupi stan. Dakle, svega tri godine otkako se Nadbiskupija upisala kao vlasnik dvije etaže, od obitelji su tražili otkup stana koji je navodno u njihovom vlasništvu.

Navodi kako su u više navrata pokušavali od ekonoma Zadarske Nadbiskupije, don Srećka Petrova doći do konkretnijih odgovora. Nisu ih dobili.

Prijetnje deložacijom

Zadarska Nadbiskupija uputila je obitelji Mika još jedno pismo, i to datirano 11. srpnja 2016. godine. To pismo, kao sva do sad, više ne potpisuje don Srećko Petrov, već Odvjetnik Miše Papić koji se obitelji Mika obraća kao opunomoćenik Zadarske Nadbiskupije, piše Zadar News. Na samom kraju pisma navodi:

“Ukoliko ne postupite kao što je naprijed navedeno i to u roku od 8 (osam) dana, bit ćemo prisiljeni:

Sudskim putem ostvariti svoja prava – vlasničkom tužbom za predaju u posjed stvari, u kom slučaju će nastati i značajni materijalni troškovi koji će u konačnici pasti na Vaš teret, a što vjerujemo da nikako ne bi željeli, imajući u vidu materijalnu situaciju u kojoj se nalazite

Obavijestiti nadležnu policijsku upravu o izvođenju radova na predmetnoj nekretnini budući da ista predstavja kulturno dobro te se bez prethodnog odobrenja Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Zadru, ne smiju izvoditi nikakvi radovi, u kom slučaju će se i pokrenuti prekršajni postupak protiv Vas, što također vjerujemo ne bi željeli.

Zadarska Nadbiskupija po generalnom punomoćniku Miše Papić”.

Don Srećko Petrov: Hoćemo li čekati da Mike izumru tisuću godina pa da uđemo u svoj posjed?

Don Srećko Petrov je za Zadar News ispričao svoju stranu priče.

“Mi smo vlasnici te nekretnine, obitelj Mika nije. Oni godinama žive u našem objektu i oni moraju od tamo iseliti. Gdje, ne znam, to nije problem Zadarske Nadbiskupije. Pa što bismo mi trebali čekati sve dok Mike ne izumru tisuću godina pa da uđemo u svoj posjed? Ja se čudim što oni stanuju tamo u toj ruševini.

Zašto ne iznajme stan? Mi smo njima odbili to dati na korištenje kroz koncesiju ili bilo koji drugi oblik jer nam taj prostor treba za pastoralni rad. Oni znaju da to nije njihovo. Ako oni od tamo ne isele, dat ćemo ih na sud, vjerojatno. Ako neće milom, onda ćemo morati tako”, kazao je.

Nadbiskupija: Svoja prava potražit ćemo pravnim putem

“Činjenica je da obitelj Mika nikad nije bila vlasnik stana na spomenutoj čestici. To jasno potvrđuje i kopija kupoprodajnog ugovora o spomenutoj nekretnini.

Zadarska nadbiskupija je 1994. g. od gospođe Radojke Vrcelj kupila stan u zgradi na drugom katu u ulici don Ive Prodana 15/II, te su shodno tome plaćene i sve obveze.

Na osnovu Ugovora o kupoprodaji nekretnine te je godine izvršena i uknjižba tog stana na Zadarsku nadbiskupiju kao vlasnika.

Potvrda s kojom raspolažemo pokazuje da obitelj Mika na toj adresi ne živi 50 godina.

Naime, prema podatku iz socijalne iskaznice od 1997. g., Službe socijalne skrbi Zadar, Broj 4409/97 – 07/9, adresa stanovanja gospodina Donata Mike glasi, Ferde Šišića 10/A, Zadar. U toj se iskaznici, pod stambenim statusom podstanar, kao članovi kućanstva navode također i supruga i sin gospodina Mike.

Obitelj Mika je bespravno ušla u taj stan, bez znanja i suglasnosti vlasnika, Zadarske nadbiskupije i ne dopuštaju da vlasnik stana uđe u svoj posjed. Uostalom, obitelj Mika je od Zadarske nadbiskupije kao vlasnika stana, u pismenoj korespondenciji, tražila suglasnost da urede taj stan. Ali, taj stan treba Nadbiskupiji za pastoralne potrebe i Nadbiskupija ga nema namjeru dati nekome u koncesiju.

Zadarska nadbiskupija ne prijeti obitelji Mika deložacijom. To je krajnji stupanj kojeg utvrđuje sud. Nadbiskupija ne tuži obitelj Mika, nego ih samo obavještava da napuste stan čiji nisu vlasnici. Ukoliko ga ne napuste, Nadbiskupija će svoja prava potražiti pravnim putem.

Nadbiskupija je kao vlasnik stana zamolila obitelj Mika da napusti tu nekretninu, da izvrše njenu adaptaciju. Dok obitelj Mika ne izađe, to se ne može učiniti. Ukoliko obitelj Mika ne udovolji toj molbi, Zadarskoj nadbiskupiji preostaje ostvariti svoja prava jedino pravnim putem”, poručili su pak iz Zadarske Nadbiskupije.
 
(index.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,