Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » POVIJESNO SU─ÉENJE: Britanija po─Źela uhi─çenje BANKARA koji su uklju─Źeni u financijski slom 2008. godine

POVIJESNO SU─ÉENJE: Britanija po─Źela uhi─çenje BANKARA koji su uklju─Źeni u financijski slom 2008. godine

bankari-prosvjedSkupina najboljih bankara u Velikoj Britaniji ─çe i─çi na su─Ĺenje u Londonu kad pravosu─Ĺe pokrene proces uhi─çenja i procesuiranja odgovornih za financijski slom 2008. godine

Skupina bankara ┼íkotske banke HBOS su prvi koji ─çe i─çi na su─Ĺenje optu┼żeni za la┼żno trgovanje, pranje novca i urotu, te korupciju.

Sud Southwark Crown ─çe odr┼żat povijesno su─Ĺenje, koje se o─Źekuje da ─çe otvoriti “branu” za sli─Źne slu─Źajeve u narednim mjesecima.

Dvojica biv┼íih visokih menad┼żera banke HBOS i ┼íest drugih okrivljenika ─çe se pojaviti na sudu ovog mjeseca.

Dugo odgo─Ĺeno su─Ĺenje je prvobitno zakazano za po─Źetak ove godine. Optu┼żenici su optu┼żeni jo┼í davne 2013. godine.

Oni koji su bili na funkcijama su i bankari David Mills i Michael Bancroft, kao i njihove supruge, koji su optu┼żene za davanje novca i “brojne visoko vrijedne darove” menad┼żerima HBOS-a zamjenu za usluge.

Navodna prijevara je bila razotkrivena od strane policije Thames Valley nakon dvije godine istrage pod kodnim nazivom Operacija Hornet.

HBOS ┼íkotska banka je propala u 2008. i kupljena je od britanske banke Lloyds TSB. Nihov voditelj kreditiranja poduze─ça, Peter Cummings, ka┼żnjen je sa 500.000 funti i bio je prognan iz svijeta bankarstva.

Britanska vlada je financijski poduprla banku Lloyds na vrhuncu financijske krize u 2008. po cijeni od nekih 20 milijardi funti, dobivši 43-postotni udio u banci.

Prema Wikipediji, HBOS banka ima 72.000 zaposlenih i ima trenutnu tr┼żi┼ínu kapitalizaciju od preko 30 milijardi dolara.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , ,