Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » POVIJESNO SUĐENJE: Britanija počela uhićenje BANKARA koji su uključeni u financijski slom 2008. godine

POVIJESNO SUĐENJE: Britanija počela uhićenje BANKARA koji su uključeni u financijski slom 2008. godine

bankari-prosvjedSkupina najboljih bankara u Velikoj Britaniji će ići na suđenje u Londonu kad pravosuđe pokrene proces uhićenja i procesuiranja odgovornih za financijski slom 2008. godine

Skupina bankara škotske banke HBOS su prvi koji će ići na suđenje optuženi za lažno trgovanje, pranje novca i urotu, te korupciju.

Sud Southwark Crown će održat povijesno suđenje, koje se očekuje da će otvoriti “branu” za slične slučajeve u narednim mjesecima.

Dvojica bivših visokih menadžera banke HBOS i šest drugih okrivljenika će se pojaviti na sudu ovog mjeseca.

Dugo odgođeno suđenje je prvobitno zakazano za početak ove godine. Optuženici su optuženi još davne 2013. godine.

Oni koji su bili na funkcijama su i bankari David Mills i Michael Bancroft, kao i njihove supruge, koji su optužene za davanje novca i “brojne visoko vrijedne darove” menadžerima HBOS-a zamjenu za usluge.

Navodna prijevara je bila razotkrivena od strane policije Thames Valley nakon dvije godine istrage pod kodnim nazivom Operacija Hornet.

HBOS škotska banka je propala u 2008. i kupljena je od britanske banke Lloyds TSB. Nihov voditelj kreditiranja poduzeća, Peter Cummings, kažnjen je sa 500.000 funti i bio je prognan iz svijeta bankarstva.

Britanska vlada je financijski poduprla banku Lloyds na vrhuncu financijske krize u 2008. po cijeni od nekih 20 milijardi funti, dobivši 43-postotni udio u banci.

Prema Wikipediji, HBOS banka ima 72.000 zaposlenih i ima trenutnu tržišnu kapitalizaciju od preko 30 milijardi dolara.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , , , , ,