Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) konačno zabranila opasni ‘antibakterijski’ sapun

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) konačno zabranila opasni ‘antibakterijski’ sapun

sapun-pranje-rukeAmerička Agencija za hranu i lijekove (FDA) konačno je zabranila antibakterijski sapun, nakon tužbe koja je trajala šest godina i koja je pokazala njegove opasnosti

Nisu ništa učinkovitiji od običnih, čak mogu biti štetni.

Obični sapun i voda jednako dobro uklanjaju mikroskopske uzročnike bolesti kao i takozvani antibakterijski sapuni – i ne samo to, već mogu biti vrlo štetni za zdravlje

Pranje ruku izuzetno je važno za sprečavanje zaraznih bolesti, osobito nakon odlaska na WC, mijenjanja pelena i diranja sirove hrane. No, potrošači ne bi trebali misliti da su antibakterijski sapuni učinkovitiji, iako se na njima navodi da ubijaju 99,9 posto svih bakterija.

Američki je FDA (Agencija za nadzor hrane i lijekova) sve proizvode koji tvrde da su “antibakterijski” ili “antimikrobni” uz tvrdnju da nisu ništa efikasniji od običnog sapuna i tople vode. Realno je očekivati kako bi takva zabrana mogla uslijediti i u Europi.


Potrošači mogu mislilti da antibakterijsko pranje ima veću učinkovitost u uklanjanju ili širenju bakterija, no za to ne postoje nikakvi znanstveni dokazi – objašnjava Jane Woodcock, direktorica FDA-ovog Centra za istraživanje. Prava istina je kako, dugoročno, antibakterijski sapuni imaju više štete nego koristi.

FDA je predložila zabranu tih proizvoda još 2013, no od tada su dali priliku proizvođačima da dokažu tvrdnje koje stoje na takvim sapunima, što oni nisu uspjeli.

U nedostatku dokaza uz dodatak istraživanja da neke kemikalije korištene u takvim proizvodima mogu remetiti rad hormona u tijelu te su odlučili zabraniti proizvode koji imaju neku od 19 takvih kemikalija u svom sastavu.

Jedna od njih je kemikalija triklosan, koja je razvijena 1960-ih. a u proizvode se dodaje od 1980-ih. Nedavne su studije ukazale na to da dugotrajno izlaganje njoj može promijeniti mikrobiome u ljudskom probavnom traktu, što pak uzrokuje razne zdravstvene probleme.

Također, postoje sumnje da antibakterijski sapuni smanjuju otpornost na bolesti, jer iako ne ubijaju sve bakterije, neke koje uništavaju su one dobre koje potpomažu ljudskom zdravlju.
 
(express.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,