Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Ameri─Źka Agencija za hranu i lijekove (FDA) kona─Źno zabranila opasni ‘antibakterijski’ sapun

Ameri─Źka Agencija za hranu i lijekove (FDA) kona─Źno zabranila opasni ‘antibakterijski’ sapun

sapun-pranje-rukeAmeri─Źka Agencija za hranu i lijekove (FDA) kona─Źno je zabranila antibakterijski sapun, nakon tu┼żbe koja je trajala ┼íest godina i koja je pokazala njegove opasnosti

Nisu ni┼íta u─Źinkovitiji od obi─Źnih, ─Źak mogu biti ┼ítetni.

Obi─Źni sapun i voda jednako dobro uklanjaju mikroskopske uzro─Źnike bolesti kao i takozvani antibakterijski sapuni – i ne samo to, ve─ç mogu biti vrlo ┼ítetni za zdravlje

Pranje ruku izuzetno je va┼żno za spre─Źavanje zaraznih bolesti, osobito nakon odlaska na WC, mijenjanja pelena i diranja sirove hrane. No, potro┼ía─Źi ne bi trebali misliti da su antibakterijski sapuni u─Źinkovitiji, iako se na njima navodi da ubijaju 99,9 posto svih bakterija.

Ameri─Źki je FDA (Agencija za nadzor hrane i lijekova) sve proizvode koji tvrde da su “antibakterijski” ili “antimikrobni” uz tvrdnju da nisu ni┼íta efikasniji od obi─Źnog sapuna i tople vode. Realno je o─Źekivati kako bi takva zabrana mogla uslijediti i u Europi.


Potro┼ía─Źi mogu mislilti da antibakterijsko pranje ima ve─çu u─Źinkovitost u uklanjanju ili ┼íirenju bakterija, no za to ne postoje nikakvi znanstveni dokazi – obja┼ínjava Jane Woodcock, direktorica FDA-ovog Centra za istra┼żivanje. Prava istina je kako, dugoro─Źno, antibakterijski sapuni imaju vi┼íe ┼ítete nego koristi.

FDA je predlo┼żila zabranu tih proizvoda jo┼í 2013, no od tada su dali priliku proizvo─Ĺa─Źima da doka┼żu tvrdnje koje stoje na takvim sapunima, ┼íto oni nisu uspjeli.

U nedostatku dokaza uz dodatak istra┼żivanja da neke kemikalije kori┼ítene u takvim proizvodima mogu remetiti rad hormona u tijelu te su odlu─Źili zabraniti proizvode koji imaju neku od 19 takvih kemikalija u svom sastavu.

Jedna od njih je kemikalija triklosan, koja je razvijena 1960-ih. a u proizvode se dodaje od 1980-ih. Nedavne su studije ukazale na to da dugotrajno izlaganje njoj mo┼że promijeniti mikrobiome u ljudskom probavnom traktu, ┼íto pak uzrokuje razne zdravstvene probleme.

Tako─Ĺer, postoje sumnje da antibakterijski sapuni smanjuju otpornost na bolesti, jer iako ne ubijaju sve bakterije, neke koje uni┼ítavaju su one dobre koje potpoma┼żu ljudskom zdravlju.
 
(express.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , ,