Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Šojgu: SAD su sa svojim partnerima uništavale svjetski poredak od Jugoslavije do Iraka i Libije

Šojgu: SAD su sa svojim partnerima uništavale svjetski poredak od Jugoslavije do Iraka i Libije

rusija-jugoslavija“Stajući na iste grablje – u Iraku, Afganistanu, Libiji i drugim zemljama – američke kolege nikad ne izvlače bilo kakve zaključke”

Sjedinjene Američke Države su zajedno sa svojim zapadnim partnerima redovito uništavale temelje svjetskog poretka, počevši od Jugoslavije i Kosova do Iraka i Libije, izjavio je ministar obrane Rusije Sergej Šojgu, odgovarajući na optužbe šefa Pentagona Ashtona Cartera da Rusija potkopava osnove svjetskog poretka.

“Rusija je od vremena operacije SAD-NATO za razbijanje Jugoslavije svaki put upozoravala do čega će na kraju dovesti ovakve akcije”, navodi Šojgu.

On je naglasio da svaki put, “stajući na iste grablje – u Iraku, Afganistanu, Libiji i drugim zemljama – američke kolege nikad ne izvlače bilo kakve zaključke”.

Po mišljenju šefa Ministarstva obrane, vrijeme je da SAD mijenjaju strategiju kako se ne bi “opravdavale za svoje procjene, svaljujući sve na Rusiju, Kinu i druge zemlje koje imaju neovisan pogled na svari”.

Šojgu je dodao da “ne treba miješati svjetski poredak s Amerikancima”, jer je zaštita svjetskog poretka prirodna obveza čitave međunarodne zajednice, a ne samo Pentagona. Rusija se uvijek zalagala za očuvanje pravednog i višepolarnog svijeta u interesu svih država.

“Što prije naši američke kolege shvate to i počnu se mijenjati, prije će se riješiti nakupljene nesuglasice. Pritom, nije riječ samo o Siriji”, zaključio je šef ruskog Ministarstva obrane.

Carter u govoru na Oksfordskom sveučilištu izjavio da Rusija želi potkopati osnove svjetskog poretka. On je dodao da SAD ne traži neprijatelja u Rusiji, ali da će štititi “saveznike, osnove svjetskog poretka i pozitivnu budućnost koju nam on osigurava”.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,