Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » ŠOK I NEVJERICA NA ZAPADU! SANKCIJE OBNOVILE RUSKU POLJOPRIVREDU: Rusija više zaradila od žita, nego od oružja

ŠOK I NEVJERICA NA ZAPADU! SANKCIJE OBNOVILE RUSKU POLJOPRIVREDU: Rusija više zaradila od žita, nego od oružja

putin-poljoprivredaU posljednje vrijeme udio poljoprivrede u ruskoj ekonomiji je porastao, unatoč svjetskoj tendenciji

Poljoprivreda u Rusiji doživljava izuzetan rast, piše njemački list “Der Spiegel”.

Nakon raspada SSSR poljoprivreda u Rusiji se nalazila u agoniji.

Investitori su izbjegli da ulažu u agrarni sektor. Od 1992. godine Rusija je izgubila oko 35 milijuna hektara obradive zemlje što se može usporediti s površinom Njemačke, navodi se u članku. Ipak, 2014. godine situacija se mijenja.

“U posljednje vrijeme udio poljoprivrede u ruskoj ekonomiji je porastao, unatoč svjetskoj tendenciji. Prošle godine Rusija je po prvi put zaradila na izvozu poljoprivrednih proizvoda više nego na prodaju naoružanja”, piše list.

Jedan od razloga ovakvog brutalnog porasta postao je embargo na izvoz proizvoda iz Europe. Najbolji pokazatelji su zabilježeni u onim područjima agrarnog sektora koji su već davno izašli na svjetsko tržište.

Prinosi žitarica rastu još od 2010. godine, dok je u Rusiji u 2015. godini sakupljeno više pšenice nego u SAD. Ove godine prinosi žita su imali rekordan rast – najmanje 110 milijuna tona.

Pokretač i dalje ostaju najveći Agrokombinat. Ruska roba je konkurentnija i zbog niskog tečaja rublje koja pridonosi većoj ponudi žitarica i domaće peradi. Bez obzira na zaostajanje za europskom konkurencijom, proizvodnja povrća u Rusiji je za sada neznatno porasla: sa 14,7 milina tona 2013. godine na 16,1 do 2015, navodi se u članku.

Problem grane za sada ostaje tržište mlijeka koje se već mnogo godina nalazi u krizi, piše “Der Spiegel”.

Prema ocjenama stručnjaka, ruskim proizvođačima će biti potrebno od 8 do 10 godina dođu na na svjetski nivo. Pritom, poželjno bi bilo da Zapad ne ukine embargo, inače će se strana konkurencija pokazati previše jakom, zaključuje se u članku.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , ,