Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » PENTAGON ┼áOKIRA: Ako ne napadnemo Kinu ODMAH, gotovi smo!

PENTAGON ŠOKIRA: Ako ne napadnemo Kinu ODMAH, gotovi smo!

kina-vojskaPentagon tvrdi da ─çe Kina najkasnije za devet godina postati ja─Źa vojna i ekonomska sila od Amerike i savjetuje Bijelu ku─çu da prije toga zarati s protivnikom kako bi sprije─Źila uni┼ítenje SAD

Amerika mora napasti Kinu do 2025. ili ─çe ina─Źe biti uni┼ítena, smatra Pentagon.

Prema navodima studije ameri─Źke vojske, Kina ─çe za devet godina postati ja─Źa vojna i ekonomska sila od SAD, a ako Washington to ┼żeli sprije─Źiti, najbolji na─Źin je da zarati s protivnikom.

Dug i krvav rat

RAND korporacija, ameri─Źka organizacija za vojna istra┼żivanja i analize, po narud┼żbi Pentagona uradila je detaljnu studiju o posljedicama rata izme─Ĺu dvije velike sile.

U dokumentu koji je objavila i ameri─Źki tisak ocjenjuje se da je Kina postala prijetnja SAD zbog svoje rastu─çe vojne i ekonomske mo─çi i da je “bolje napasti neprijatelja prije nego ┼íto on napadne tebe”.

Ameri─Źki vojni analiti─Źari procjenjuju da bi najbolje bilo napasti Kinu ┼íto prije, prije 2025, jer bi poslije toga SAD pretrpjele mnogo ve─çe gubitke.

Dodaje se da bi rat bio vo─Ĺen na teritoriju Kine, i to konvencionalnim metodama, a ne nuklearnim oru┼żjem.

Konflikt bi po─Źeo i ostao samo u isto─Źnoj Aziji. Bez obzira na to ┼íto Kina ima suvremeno oru┼żje, ona ne bi pro┼íirila rat na teritoriju SAD.

Sukob bi se vodio najviše brodovima i podmornicama, kao i avionima i raketama svih vrsta, osim nuklearnih.

Ni jedna ni druga sila ne bi se usudila iskoristiti atomsku bombu jer bi posljedice bile nesagledive.

Osim toga, boji┼íte bi bilo i u svemiru, gdje bi dvije strane poku┼íale jedna drugoj uni┼ítiti satelite, ali bi se rat vodio i ra─Źunalnim sustavima – navodi se u studiji ameri─Źke vojske.

Eksperti dalje dodaju da bi i SAD i Kina mogle izdr┼żati gubitke u duljem razdoblju, pa bi rat trajao vjerojatno veoma dugo. Na kraju ne bi vojni faktori odlu─Źili pobjednika u sukobu ve─ç ekonomski.

Rat bi na┼íkodio objema ekonomijama, me─Ĺutim Kina bi pretrpjela katastrofalne posljedice, koje bi dugo trajale. Bruto doma─çi proizvod (BDP) Kine bi se za samo godinu dana rata smanjio za 25 do 35 posto, a ameri─Źki pet do deset posto – ocjenjuju ameri─Źki stru─Źnjaci.

Osim toga, u dokumentu se navodi da bi dug rat izazvao podjele u Kini i potpuno uništio tu zemlju.

Slaba ekonomija izazvala bi potrese na politi─Źkoj sceni i ohrabrila separatiste. Re┼żim u Pekingu izgubio bi kontrolu nad zemljom.

S druge strane, u Americi bi protivnici rata uzdrmali politi─Źku scenu, ali ne bi mogli naru┼íiti socijalnu stabilnost – obja┼ínjeno je u studiji Pentagona.

Sukob NATO-Rusija

Ameri─Źki vojni stru─Źnjaci iz RAND korporacije smatraju da bi me─Ĺunarodni odgovor na rat tako─Ĺer i┼íao na ruku Washingtonu.

Najve─çi ameri─Źki saveznik bio bi Japan. Ta zemlja bi mogla promijeniti tijek sukoba. Ujedno, i podr┼íka drugih saveznika SAD u isto─Źnoj Aziji, poput Ju┼żne Koreje, nanijela bi velike gubitke kineskoj vojsci.

Odgovor Indije, Rusije i NATO ne bi imao mnogo utjecaja na konflikt. Bila bi to i prilika da NATO neutralizira rusku prijetnju Europi – smatraju ameri─Źki vojni stru─Źnjaci.

Na kraju studije se nagla┼íava da bi rat izme─Ĺu SAD i Kine bilo te┼íko kontrolirati, da bi trajao godinama, da bi ┼żrtava bilo mnogo na obje strane, kao i da bi bio vrlo skup.

Me─Ĺutim, stru─Źnjaci zaklju─Źuju da svi parametri ne ukazuju na to da bi Kina odnijela pobjedu.
 
(informer.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,