Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Ujedinjeni narodi oštro kritizirali Vatikan. Pedofili su zaštićeni kao lički medvjedi!

Ujedinjeni narodi oštro kritizirali Vatikan. Pedofili su zaštićeni kao lički medvjedi!

vatikanUN Stručnjaci su snažno kritizirali stav Vatikana prema brojnim skandalima oko pedofilije i seksualnog zlostavljanja djece od strane svećenika. Smatraju da je sve pokriti ovaj gore i da svećenici-pedofili ostati u crkvi

“Vatikan i dalje odbija dati točne i detaljne informacije o skandalu, kao i počinitelja, koji su od Svete Stolice tražili Ujedinjeni narodi”, navodi se u javnoj raspravi pred Odborom UN-a za zaštitu dječjih prava u Ženevi.

Često su svećenici-pedofili za kaznu samo dobiti premještaj, umjesto da se pravilno prijave policiji, istaknuto je u Ženevi.

Tijekom rasprave, predstavnici Vatikana po prvi put su se javno detalji izjasnili o skandalu. U poslijednjih nekoliko desetljeća, deseci tisuća djece su mučeni i seksualno zlostavljani od strane svećenika-pedofila.

Crkvi se stalno zamjera što se sa skandalom nije obračunala dovoljno energično i što je pokušala zataškati slučajeve pedofilije.

Zašto crkva ne radi na transparentnosti?

Odbor UN-a za zaštitu djece u Ženevi sastoji od pet stručnjaka, koji do 5. veljače mora predočiti izvješće, koje se posebice odnosi na pitanje da li se Vatikan pridržava UN-ove Konvencije o pravima djeteta.

Ova konvencija zemlje potpisnice obavezuje da između ostalog poduzmu sve neophodne mjere u cilju zaštite djece i da prava djece stave iznad svega kao glavni prioritet. Sara Oviedo, glavna isljednica u Komitetu za ljudska prava je čak izjavila da se crkva “potrudila” da sakrije slučajeve zlostavljanja djece i postavila pitanje: “Zbog čega crkva ne pokazuje više transparentnosti?


Vatikan je zahtjev za više transparentnosti odbacio između ostalog i navodeći argument da Sveta stolica nema državnu odgovornost za crkvene institucije u drugim zemljama, kao ni za zaposlene u njima. Međutim, članovi UN-ovog Komiteta za prava djece su na ovo reagirali i rekli da Vatikan ima “moralnu odgovornost”.

Osim toga, jasno su izrazili kritiku u pogledu svećenika pedofila, za koje je poznato da su seksualno zlostavljali djecu, a koji nisu uklonjeni iz crkvene službe. Oni su u najgorem slučaju dobili samo premještaj.

Sveta Stolica je “skužila”

Biskup Charles Scicluna, bivši tužilac u Vatikanu za seksualnu zloupotrebu je priznao da je Sveta stolica presporo reagirala na skandal sa pedofilijom.

On je međutim dodao da se Vatikan sada osjeća dužnim da se pozabavi ovim pitanjem. “Sveta stolica je sada “skužćila” kako se treba ponašati”, rekao je ovaj biskup i dodao da postoje određene stvari koje se moraju napraviti drugačije.

Ambasador Vatikana pri UN-u u Ženevi Silvano Tomasi jasno je dao do znanja da “slučajevi seksualnog zlostavljanja djece postoje kod ljudi sa najuglednijim zanimanjima i da toga na žalost nije pošteđen ni katolički kler, niti drugi crkveni predstavnici.

“Bez obzira na sve to, ne postoji isprika za primjenu bilo koje vrste nasilja nad djecom, a kamoli seksualne zloupotrebe”.

Tomasi je dodao da će se Katolička crkva u budućnosti ponašati “primjerno”. No, Tomasi nije rekao kako bi trebale izgledati buduće smjernice crkve po tom pitanju.
 
(dw.de)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,