Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Ujedinjeni narodi o┼ítro kritizirali Vatikan. Pedofili su za┼íti─çeni kao li─Źki medvjedi!

Ujedinjeni narodi o┼ítro kritizirali Vatikan. Pedofili su za┼íti─çeni kao li─Źki medvjedi!

vatikanUN Stru─Źnjaci su sna┼żno kritizirali stav Vatikana prema brojnim skandalima oko pedofilije i seksualnog zlostavljanja djece od strane sve─çenika. Smatraju da je sve pokriti ovaj gore i da sve─çenici-pedofili ostati u crkvi

“Vatikan i dalje odbija dati to─Źne i detaljne informacije o skandalu, kao i po─Źinitelja, koji su od Svete Stolice tra┼żili Ujedinjeni narodi”, navodi se u javnoj raspravi pred Odborom UN-a za za┼ítitu dje─Źjih prava u ┼Żenevi.

─îesto su sve─çenici-pedofili za kaznu samo dobiti premje┼ítaj, umjesto da se pravilno prijave policiji, istaknuto je u ┼Żenevi.

Tijekom rasprave, predstavnici Vatikana po prvi put su se javno detalji izjasnili o skandalu. U poslijednjih nekoliko desetlje─ça, deseci tisu─ça djece su mu─Źeni i seksualno zlostavljani od strane sve─çenika-pedofila.

Crkvi se stalno zamjera ┼íto se sa skandalom nije obra─Źunala dovoljno energi─Źno i ┼íto je poku┼íala zata┼íkati slu─Źajeve pedofilije.

Zašto crkva ne radi na transparentnosti?

Odbor UN-a za za┼ítitu djece u ┼Żenevi sastoji od pet stru─Źnjaka, koji do 5. velja─Źe mora predo─Źiti izvje┼í─çe, koje se posebice odnosi na pitanje da li se Vatikan pridr┼żava UN-ove Konvencije o pravima djeteta.

Ova konvencija zemlje potpisnice obavezuje da izme─Ĺu ostalog poduzmu sve neophodne mjere u cilju za┼ítite djece i da prava djece stave iznad svega kao glavni prioritet. Sara Oviedo, glavna isljednica u Komitetu za ljudska prava je ─Źak izjavila da se crkva “potrudila” da sakrije slu─Źajeve zlostavljanja djece i postavila pitanje: “Zbog ─Źega crkva ne pokazuje vi┼íe transparentnosti?

Vatikan je zahtjev za vi┼íe transparentnosti odbacio izme─Ĺu ostalog i navode─çi argument da Sveta stolica nema dr┼żavnu odgovornost za crkvene institucije u drugim zemljama, kao ni za zaposlene u njima. Me─Ĺutim, ─Źlanovi UN-ovog Komiteta za prava djece su na ovo reagirali i rekli da Vatikan ima “moralnu odgovornost”.

Osim toga, jasno su izrazili kritiku u pogledu sve─çenika pedofila, za koje je poznato da su seksualno zlostavljali djecu, a koji nisu uklonjeni iz crkvene slu┼żbe. Oni su u najgorem slu─Źaju dobili samo premje┼ítaj.

Sveta Stolica je “sku┼żila”

Biskup Charles Scicluna, biv┼íi tu┼żilac u Vatikanu za seksualnu zloupotrebu je priznao da je Sveta stolica presporo reagirala na skandal sa pedofilijom.

On je me─Ĺutim dodao da se Vatikan sada osje─ça du┼żnim da se pozabavi ovim pitanjem. “Sveta stolica je sada “sku┼ż─çila” kako se treba pona┼íati”, rekao je ovaj biskup i dodao da postoje odre─Ĺene stvari koje se moraju napraviti druga─Źije.

Ambasador Vatikana pri UN-u u ┼Żenevi Silvano Tomasi jasno je dao do znanja da “slu─Źajevi seksualnog zlostavljanja djece postoje kod ljudi sa najuglednijim zanimanjima i da toga na ┼żalost nije po┼íte─Ĺen ni katoli─Źki kler, niti drugi crkveni predstavnici.

“Bez obzira na sve to, ne postoji isprika za primjenu bilo koje vrste nasilja nad djecom, a kamoli seksualne zloupotrebe”.

Tomasi je dodao da ─çe se Katoli─Źka crkva u budu─çnosti pona┼íati “primjerno”. No, Tomasi nije rekao kako bi trebale izgledati budu─çe smjernice crkve po tom pitanju.
 
(dw.de)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , ,