Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Tajna dugog i zdravog ┼żivota le┼żi u – cirkulaciji krvi

Tajna dugog i zdravog ┼żivota le┼żi u – cirkulaciji krvi

cirkulacija-krvTalijanski istra┼żiva─Źi otkrili su klju─Ź dugog i zdravog ┼żivota! Izgleda da odgovor le┼żi u dobroj mikrocirkulaciji koja je odgovorna za preno┼íenje kisika i hranjivih tvari do stanica i uklanjanje toksina, navodi se u istra┼żivanju Inicijative za rezultat starenja Cilenti (CIAO)

Profesor Salvatore Di Zoma i njegov tim proveli su istra┼żivanje u kojem su provjerili zdravlje dugovje─Źnih prosje─Źne starosti 92 godine. ─îini se da je dotok krvi u njihove organe jednako u─Źinkovit kao kod 30 godina mla─Ĺih ljudi.

Stru─Źnjaci su zaklju─Źili da dugovje─Źni u krvi imaju nisku razinu peptidnog hormona adrenomedulin (Bio-ADM).

Ovaj hormon je pokazatelj dobre mikrocirkulacije. “Vrlo niske koncentracije ovog biomarkera ukazuju na dobro funkcioniranje sustava endotela i mikrocirkulatora, ┼íto omogu─çuje dobru krvnu perfuziju organa i mi┼íi─ça”, objasnio je Di Zoma.

Kod ljudi kod kojih je u krvi na─Ĺena visoka koncentracija bio-ADM-a, vazodilatacija (dilatacija krvnih ┼żila, ┼íto sni┼żava krvni tlak) i o─Źuvanost krvnih ┼żila su u mnogo gorem stanju.

“Uzbu─Ĺeni smo zbog povezanosti razine peptidnog hormona bio-ADM-a i dobre mikrocirkulacije kao indikatora za dobru kvalitetu ┼żivota”, priop─çio je Andreas Bergman koji je bio klju─Źni igra─Ź u razvoju projekta bio-ADM-a.

“Ako se bio-ADM poka┼że kao pouzdan biomarker za dugovje─Źnost, to otvoriti put ka sustavnoj analizi faktora koji doprinose dugovje─Źnosti”, zaklju─Źuje Bergman.

Znanstvenici obi─Źno za klju─Źne faktore koji odre─Ĺuju ┼żivotni vijek smatraju genetsku predispoziciju, fizi─Źku aktivnost i prehrambene navike.
 
(sputniknews.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,