Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » Tajna dugog i zdravog života leži u – cirkulaciji krvi

Tajna dugog i zdravog života leži u – cirkulaciji krvi

cirkulacija-krvTalijanski istraživači otkrili su ključ dugog i zdravog života! Izgleda da odgovor leži u dobroj mikrocirkulaciji koja je odgovorna za prenošenje kisika i hranjivih tvari do stanica i uklanjanje toksina, navodi se u istraživanju Inicijative za rezultat starenja Cilenti (CIAO)

Profesor Salvatore Di Zoma i njegov tim proveli su istraživanje u kojem su provjerili zdravlje dugovječnih prosječne starosti 92 godine. Čini se da je dotok krvi u njihove organe jednako učinkovit kao kod 30 godina mlađih ljudi.

Stručnjaci su zaključili da dugovječni u krvi imaju nisku razinu peptidnog hormona adrenomedulin (Bio-ADM).

Ovaj hormon je pokazatelj dobre mikrocirkulacije. “Vrlo niske koncentracije ovog biomarkera ukazuju na dobro funkcioniranje sustava endotela i mikrocirkulatora, što omogućuje dobru krvnu perfuziju organa i mišića”, objasnio je Di Zoma.

Kod ljudi kod kojih je u krvi nađena visoka koncentracija bio-ADM-a, vazodilatacija (dilatacija krvnih žila, što snižava krvni tlak) i očuvanost krvnih žila su u mnogo gorem stanju.

“Uzbuđeni smo zbog povezanosti razine peptidnog hormona bio-ADM-a i dobre mikrocirkulacije kao indikatora za dobru kvalitetu života”, priopćio je Andreas Bergman koji je bio ključni igrač u razvoju projekta bio-ADM-a.

“Ako se bio-ADM pokaže kao pouzdan biomarker za dugovječnost, to otvoriti put ka sustavnoj analizi faktora koji doprinose dugovječnosti”, zaključuje Bergman.

Znanstvenici obično za ključne faktore koji određuju životni vijek smatraju genetsku predispoziciju, fizičku aktivnost i prehrambene navike.
 
(sputniknews.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , ,