Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Big Brother: Norve┼íka ─çe uskoro pratiti svu internet aktivnost u zemlji

Big Brother: Norveška će uskoro pratiti svu internet aktivnost u zemlji

norvecka-veliki-bratGra─Ĺanima u Norve┼íkoj ─çe se uskoro pratiti sve njihove aktivnosti na internetu i telefonu, te ─çe to provesti vlada, u novom velikom projektu Velikog Brata za masovni nadzora namijenjenom za “sprje─Źavanje terorizma”

Norve┼íka obavje┼ítajna slu┼żba je dobila zeleno svjetlo za pra─çenje svog prekograni─Źnog interneta i telefonskog prometa u zemlji. To ─çe zna─Źiti da ─çe ┼ípijunskoj agenciji biti dopu┼íten potpuni pristup svim telekomunikacijskim podacima svih korisnika koji ┼żive u Norve┼íkoj.

Zanimljivo je da se o─Źekuje da ─çe nadzor obuhvatiti ne samo sumnjive kriminalace, ve─ç svakoga tko koristi internet. Dok je prepru─Źeno ciljano ┼ípijuniranje i pra─çenje, pra─çenje podataka u velikim serijama je tako─Ĺer mogu─çe.

Prema predsjedniku povjerenstva za obranu Olav Lysneu, nadzor ─çe se vr┼íiti automatski. Nadzor se o─Źekuje da ─çe uklju─Źivati sve informacije koje obi─Źni Norve┼żani imaju na svojim mobilnim telefonima i cloud servisima.

Osim toga, to mo┼że ─Źak i uklju─Źivati kontakte putem dru┼ítvenih medija, jer se ve─çina komunikacija obavlja preko servera u inozemstvu.

Oba, nekodirani i ┼íifrirani podaci ─çe se mo─çi presresti. Do sada, norve┼íka obavje┼ítajna slu┼żba nema planove za prikupljanje informacija o Norve┼żanima koji ┼żive u Norve┼íkoj, za koje se o─Źekuje da ─çe biti po┼íte─Ĺeni nadzora.


Takozvana “digitalna granica obrane”, koji je bila kritizirana od strane aktivista za ljudska prava kao zadiranje u privatnost, opravdana je od strane ministarstva i slu┼żi kao obrana od opasnosti cyber-napada i terorizma.

Prema Aftenposten, Norve┼íki promet trenutno prati ┼ávedska, Velikoj Britanija, SAD i, eventualno, ─Źak i Danska.

Nakon ┼íto su ┼íefovi obavje┼ítajnih slu┼żbi predlo┼żili postupke pra─çenja pro┼íle godine, vladaju─çi blok izme─Ĺu konzervativaca i stranke napretka izrazio je svoj skepticizam, dok je lider stranke Centra Trygve Slagsvold Vedum odbacio prijedlog kao “masovni nadzor”.

Ranije ovog tjedna, me─Ĺutim, nadzor podataka je jednoglasno preporu─Źila komisija pod ministrom obrane Ine Eriksen S├Şreide.

“Danas norve┼íka obavje┼ítajna slu┼żba ima samo ograni─Źenu sposobnost da presretne inozemne komunikacije preko norve┼íke granice, ┼íto mo┼że predstavljati ozbiljan sigurnosni izazov za zemlju”, u izvje┼í─çu povjerenstva je navedeno, nagla┼íavaju─çi ─Źinjenicu da su norve┼íki mogu─çnosti razotkrivanja digitalne ┼ípijuna┼że protiv dr┼żavnih javnih i privatnih poduze─ça – vrlo ograni─Źene.

U 2008. godini, sli─Źan kontroverzni zakon o nadzoru je donesen u ┼ávedskoj, kao i ┼íto je ministarstvo obrane zemlje dobilo pravo nadzora dolaznog i odlaznog promet putem interneta i telefona, bez obzira na velike prosvjede ┼ívedskih aktivista za ljudska prava.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,