Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Big Brother: Norveška će uskoro pratiti svu internet aktivnost u zemlji

Big Brother: Norveška će uskoro pratiti svu internet aktivnost u zemlji

norvecka-veliki-bratGrađanima u Norveškoj će se uskoro pratiti sve njihove aktivnosti na internetu i telefonu, te će to provesti vlada, u novom velikom projektu Velikog Brata za masovni nadzora namijenjenom za “sprječavanje terorizma”

Norveška obavještajna služba je dobila zeleno svjetlo za praćenje svog prekograničnog interneta i telefonskog prometa u zemlji. To će značiti da će špijunskoj agenciji biti dopušten potpuni pristup svim telekomunikacijskim podacima svih korisnika koji žive u Norveškoj.

Zanimljivo je da se očekuje da će nadzor obuhvatiti ne samo sumnjive kriminalace, već svakoga tko koristi internet. Dok je prepručeno ciljano špijuniranje i praćenje, praćenje podataka u velikim serijama je također moguće.

Prema predsjedniku povjerenstva za obranu Olav Lysneu, nadzor će se vršiti automatski. Nadzor se očekuje da će uključivati sve informacije koje obični Norvežani imaju na svojim mobilnim telefonima i cloud servisima.

Osim toga, to može čak i uključivati kontakte putem društvenih medija, jer se većina komunikacija obavlja preko servera u inozemstvu.

Oba, nekodirani i šifrirani podaci će se moći presresti. Do sada, norveška obavještajna služba nema planove za prikupljanje informacija o Norvežanima koji žive u Norveškoj, za koje se očekuje da će biti pošteđeni nadzora.

Takozvana “digitalna granica obrane”, koji je bila kritizirana od strane aktivista za ljudska prava kao zadiranje u privatnost, opravdana je od strane ministarstva i služi kao obrana od opasnosti cyber-napada i terorizma.

Prema Aftenposten, Norveški promet trenutno prati Švedska, Velikoj Britanija, SAD i, eventualno, čak i Danska.

Nakon što su šefovi obavještajnih službi predložili postupke praćenja prošle godine, vladajući blok između konzervativaca i stranke napretka izrazio je svoj skepticizam, dok je lider stranke Centra Trygve Slagsvold Vedum odbacio prijedlog kao “masovni nadzor”.

Ranije ovog tjedna, međutim, nadzor podataka je jednoglasno preporučila komisija pod ministrom obrane Ine Eriksen Søreide.

“Danas norveška obavještajna služba ima samo ograničenu sposobnost da presretne inozemne komunikacije preko norveške granice, što može predstavljati ozbiljan sigurnosni izazov za zemlju”, u izvješću povjerenstva je navedeno, naglašavajući činjenicu da su norveški mogućnosti razotkrivanja digitalne špijunaže protiv državnih javnih i privatnih poduzeća – vrlo ograničene.

U 2008. godini, sličan kontroverzni zakon o nadzoru je donesen u Švedskoj, kao i što je ministarstvo obrane zemlje dobilo pravo nadzora dolaznog i odlaznog promet putem interneta i telefona, bez obzira na velike prosvjede švedskih aktivista za ljudska prava.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , , , , ,