Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » PUTINOV TRIJUMF: Rusija ‘otkačila’ Nijemce na vrijeme i svrgnuvši Ameriku s trona, postala broj 1. dobavljač organskom hranom u svijetu!

PUTINOV TRIJUMF: Rusija ‘otkačila’ Nijemce na vrijeme i svrgnuvši Ameriku s trona, postala broj 1. dobavljač organskom hranom u svijetu!

putin-merkelJedna od posljedica ili rezultata embarga u Rusiji i slabije rublje jeste eksplozija rasta u poljoprivredi, piše njemački Spiegel

List podsjeća kako je ruska poljoprivreda bila u padu jer su investitori nakon raspada SSSR izbjegavali taj sektor i okretali se ulaganjima u sirovine i energetiku.

Rusija je nakon 1991. godine izgubila oko 35 milijuna hektara obradivog zemljišta, što je površina gotovo cijele Njemačke.

Sve se promijenilo 2014. godine uvođenjem zapadnih sankcija protiv Rusije i odgovora Moskve na to.

“U posljednjih nekoliko godina, udio poljoprivrede u ruskoj ekonomiji se povećao, suprotno globalnom trendu.

U protekloj godini, Rusija po prvi put ikada ima veću zaradu od izvoza poljoprivrednih proizvoda nego od prodaje oružja” , navodi se u izvješću.

Proizvodnja žitarica porasla je u posljednjih šest godina, a u 2015. Rusija je svrgla s trona SAD kao najvećeg proizvođača pšenice u svijetu izvoznika.

Prema ruskom Ministarstvu poljoprivrede, ovogodišnja žetva će biti najmanje 110 milijuna tona.

U ovom trenutku, Rusija izvozi 22,5 milijuna tona žitarica i očekuje se da se poveća za 4,5 milijuna tona u narednih godinu-dvije.

Rusija je dobila i ugovore za izvoz 120.000 tona pšenice u Egipat, a uskoro će početi isporučivati ​​iu Kinu.

Slabija rublja je također pomogla rusku poljoprivredu, a zemlja uzgaja i usjeve koji mogu postati konkurentni na svjetskom tržištu.

I ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je kako zemlja uzima zamah kao jedan od vodećih svjetskih izvoznika poljoprivrednih proizvoda.

“Rusija uspješno vraća svoj ​​status glavnog opskrbljivača na svjetskom tržištu hrane”, rekao je Medvedev.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Tkačev smatra kako bi poljoprivreda mogla postati druga najveća izvozna grana Rusije, nakon sektora energetike.
 
(vestinet.rs,B92)

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,