Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA, NOVAC » Nobelovac Stiglitz: Odustajanje od eura je uvjet da bude spa┼íena – Europa

Nobelovac Stiglitz: Odustajanje od eura je uvjet da bude spa┼íena – Europa

STIGLITZ“EURO JE PRVOTNI GRIJEH EU, NJENA GLAVNA GRE┼áKA KOJA SE PRETVORILA U KATASTROFU”

Nobelovac Joseph Stiglitz – jedan od najcjenjenijih ekonomista u svijetu – ponovno je mra─Źnim bojama naslikao budu─çnost Europske unije.

Kako prenosi Dailymail.co.uk, predo─Źio je: “Euro je prvorodni grijeh EU, njezina glavna gre┼íka koja se pretvorila u katastrofu”.

Stiglitz nagla┼íava da je nepromi┼íljena politika lidera EU zemlje juga Europe ve─ç dovela do najdublje krize u novijoj povijesti, izbaciv┼íi milijune ljudi na “deponiju nezaposlenosti” i u─Źiniv┼íi ih lakim plijenom desnih ekstremista.

Stiglitz je eksplicitan: sadašnja politika EU vodi ka katastrofi.

On posebno ukazuje da ─çe u Italiji uskoro biti odr┼żan referendum o ustavnim promjenama koji mo┼że – ako ishod glasovanja ne bude ono ┼íto premijer Mateo Renzi ┼żeli – razoriti krhki finansijskki sustav zemlje. A to onda mo┼że imati domino-efekt diljem Europe i “eksperiment euro” suo─Źiti s krahom.

Ameri─Źki nobelovac upozorava: “Uvo─Ĺenje eura je bilo lu─Ĺa─Źki glupa ideja od samog po─Źetka. Potpuno je bezumlje uvoditi zajedni─Źku valutu za vi┼íe od 20 zemalja – bez ikakve financijske unije i bez garancija da ─çe svaka od njih igrati po zajedni─Źkim pravilima. Europski politi─Źari su tvrdili da ─çe euro zbli┼żiti dr┼żave-─Źlanice, ali je sve postalo gore nego dotad”.

Za primjer je naveo: da je u trenutku uvo─Ĺenja eura BDP Portugala bio 57 posto njema─Źkog BDP-a, a da je sada – 48 posto. Stiglitz zato podvla─Źi: euro je bogate zemlje u─Źinio bogatijima, a siroma┼íne – jo┼í siroma┼ínijim.

Po njegovim ra─Źunicama, od eura su najvi┼íe profitirali njema─Źki izvoznici koji su svojim proizvodima doslovno preplavili Ju┼żnu i Isto─Źnu Europu.

Stiglitz smatra da je euro “smirio” gordu neovisnost zemalja poput Gr─Źke i Portugala jer od samog svog po─Źetka nikada nije bio “ekonomska ideja”:

“Da je to bio ─Źisto ekonomski projekt – euro bi bio zaboravljen prije mnogo godina. Ne, to je uvijek bio politi─Źki instrument koji je svezao Europu u potjeri za glavnim franko-germanskim federalnim idealom.

Euro je – u svojoj ─Źistoj surovosti – Grke li┼íio mogu─çnost da devalvacijom postanu konkurentniji u inozemstvu. Euro li─Źi na zlatni standard”.

Stiglitz navodi da je biv┼íi gr─Źki ministar financija Janis Varufakis jedini me─Ĺu kolegama u EU bio profesionalni ekonomist i da je jedini znao o ─Źemu govori, kritiziraju─çi politiku razra─Ĺenu u Bruxellesu i Berlinu. Zato je bio prinu─Ĺen da podnese ostavku:

“I to se dogodilo zato ┼íto u samom sredi┼ítu europskog projekta postoji duboko odsustvo privr┼żenosti demokraciji. Indikativno je da su referendumi o uzimanju eura odr┼żani samo u dvije zemlje EU – u Danskoj i ┼ávedskoj – i u obje je jedinstvena europska valuta bila odba─Źena. Druge zemlje nisu bile u prilici da glasaju, pa su bile prisiljene progutati euro”.

Stiglitz smatra da za euro postoje samo dva puta.

Prvi je da Njema─Źka, kao lokomotiva EU, na sebe preuzme teret svih socijalnih projekata. Me─Ĺutim, on vjeruje da je to malo vjerojatno.

Drugo rje┼íenje je da se film vrati natrag. Euru je samo 17 godina, to je lo┼íe razra─Ĺena ideja koja ne funkcionira. Bolje je – upozorava Stiglitz – odustati od eura radi spa┼íavanja Europe”.

On priznaje da u ovom drugom slu─Źaju tako─Ĺer postoji problem: “Europska elita je oti┼íla predaleko da bi priznala vlastiti poraz.

Merkel i Hollande su nanijeli takvu ┼ítetu ekonomijama naroda Ju┼żne Europe da naprosto ne mogu sami sebe natjerati da priznaju da nisu bili u pravu i sve zapo─Źeti ispo─Źetka.

Oboje su svoj politi─Źki kapital, slavoljubivost i utopijske nade stavili iznad sre─çe i prosperiteta portugalskih piljara, gr─Źkih ribara, ┼ípanjolskih lije─Źnika i talijanskih doma─çica. A gubitnici, uostalom, ne─çe ni biti politi─Źari ve─ç obi─Źni Europljani”.
 
(fakti.org)

Filed under: GLOBALNA KRIZA, NOVAC · Tags: , , , , , ,