Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » BILO JE DOSTA SIJANJA SMRTI! Argentinski narod se ujedinio i izbacio Monsanto iz zemlje

BILO JE DOSTA SIJANJA SMRTI! Argentinski narod se ujedinio i izbacio Monsanto iz zemlje

monsanto-argentinaPovijesni događaj za Argentinski narod. Monsanto je najavio da planira srušiti svoje multimilijunske GMO plantaže u Argentini i napustiti zemlju zbog velikih prosvjeda protiv poljoprivrednog diva

Glasnogovornik Monsanta umanjuje ovaj potez odlaska odstupanje od Argentine, tvrdeći da ekonomski razlozi jedini razlog zbog kojeg su odlučili zatvoriti tvornicu sjemena.

“Tvornica je dizajnirana za tretiranje 3,5 milijuna hektara kukuruza, no prošle godine je zasijano samo 2,5 milijuna hektara”, rekao je direktor Monsanta za lokalne argentinske medije.

Međutim, skupina mještana iz grada Malvinas je prosvjedovala izgradnji tvornice sjemena tijekom posljednje tri godine, i dok je glasnogovornik Monsanta je priznao da je blokada igrala veliku ulogu u ovoj odluci tvrtke, prosvjednici također tvrde da su imali ključnu ulogu u povlačenju Monsanta. U najmanju ruku, izvikivanjem “Fuera Monsanto” (Monsanto, marš van!), se ostvarila njihova želja.

Monsanto je najavio svoju namjeru da izgradi tvornicu sjemena još u 2012. godini, a kada su tražili odobrenje za gradnju iz gradskog vijeća grada Malvinas, odgovor su dobili u obliku javnih protestnih marševa u Buenos Airesu i pisanjem pisama vijeću grada Malvini od strane građana. Od rujna 2013. prosvjednici su postavili logor pred ulazom u Monsantovu tvornicu sjemena, a u siječnju 2014., a zabrana je službeno donesena i gradnja je zaustavljena.

Monsanto ima snažno uporište u Argentini, i prisutan je u zemlji za više od 50 godina, a grad Malvinas je možda dobio svoju bitku, ali Monsanto, čini se da dobija rat.

No, donesen je prijedlog zakona o sjemenu koje je podnijelo argentinsko Ministarstvo Agrokulture koje će zahtijevati od poljoprivrednika da plate tantijeme kompaniji Monsanto za prve tri sezone korištenja Monsantovog sjemena “Intacta RR2 PRO”, što znači da će morati platiti Monsantu porez za sjeme koje će proizvoditi na vlastitim farmama.

Razumljivo, poljoprivrednici koji uzgajaju soju u Argentini su opravdano zabrinuti ako nacrt zakona prođe, to će biti na njihovu štetu, a napetost između Monsanta i argentinske javnosti je daleko od kraja.

“Fuera Monsanto” – “Monsanto, bježi van”
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,