Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Die Welt: U punom zamahu je puč protiv Angele Merkel koji nije vojni

Die Welt: U punom zamahu je puč protiv Angele Merkel koji nije vojni

merkel-rosvjedBAVARSKI PREMIJER SEEHOFER VEĆ “PILI” NOŽICE NJENE KANCELARIJSKE FOTELJE

Mada protječe prilično neprimjetno, u Njemačkoj je tjedna prevrat uperen protiv Angele Merkel – objavio je Die Welt .

Autor teksta u utjecajnom njemačkom listu – Henrik Brodeur – naglašava:

“Izgleda da će sumrak Merkelove, koji je prognoziran još prije nekoliko mjeseci, početi da se obistinjuje”.

Prema njegovim riječima, to se događa zato što bavarski premijer Horst Seehofer, lider partije (CSU) koja je u koalicijskim i sestrinskim odnosima s kancelarkinom (CDU), već “pili” nožice njene fotelje.

Na Merkelovu “tovari” i čelnik njemačkih socijademokrata – vicekancelar Sigmar Gabriel – koji u distanciranju po pitanju migracijske krize prešućuje doprinos koji je njenom nastanku dala njegova stranka.

Brodeur posebno naglašava da uzroci “sumraka Merkelove” nisu u u tome što je ona počela shvaćati “granice vlastitih mogućnosti”:

“Sve je mnogo jednostavnije. U punom zamahu je puč protiv Merkelove. Stvari tako stoje, iako sve na prvi pogled, ne izgleda tako”.

Brodeur priznaje da termin “puč” izaziva “sasvim određene asocijacije”, ali podvlači da on nema u vidu nasilni vojni prevrat”.

Po njegovoj procjeni, “pučistima” je, u slučaju Merkelove, dovoljno da prepuste da stvari idu dalje svojim tijekom i da imaju povjerenja u “samorazornu politiku federalnog kancelara”.

Merkel je – po njegovoj procjeni – već izvela cijeli niz postupaka koje više ne može vratiti unatrag.

Die Welt tvrdi da su se u Merkelovu razočarali čak i ljudi poput Seehofera koji je još minule jeseni upozoravao da je puštanje migranata u Njemačku bilo “greška”, a sada ukazuje da više nikako nije moguće vratiti čep na bocu otvorenih granica.

Brodeur otvara i pitanje: zbog čega Seehofer – umjesto što ruši Merkelovu – ne pretvori svoju stranku u općenjemačku (sada je samo bavarska) i ne počne djelovati?

Njegov odgovor je: “On u tome ima računicu. Mada, Seehofer se drži i rezona: neka Merkelova rad to što radi sve dok više ne bude mogla to raditi. Sve do trenutka kada će se njezin rejting naći “u podrumu”. A tada ćemo je svaliti s trona. Čak će pasti sama. To je sam pitanje vremena”.

Brodeur se ponovno vraća na puč i “nabacuje”: “Možda to nije samo Seehofer. Možda nekoliko muškaraca i žena već sjedi na nekom mjestu i pravi planove za moment kada će Merkelova izgubiti vlast”.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,