Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » RUSIJA PRIPRIJETILA: Neka NATO pazi što govori inače više nećemo razgovarati!

RUSIJA PRIPRIJETILA: Neka NATO pazi što govori inače više nećemo razgovarati!

putin-ruka-prstZasad nema realnih osnova za razgovor o novom sporazumu o kontroli naoružanja u Europi, jer NATO i dalje govori o potrebi da se obuzda Rusija, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri NATO-u Aleksandar Gruška

U petak je šef njemačke diplomacije Frank-Walter Steinmeier u članku u listu “Frankfurter Allgemeine Zeitung” predložio da se zaključi novi sporazum o kontroli naoružanja u Europi kako bi se izbjegla nova utrka Rusije i NATO-a u naoružanju.

Steinmeier je, također, izjavio da je Rusija već nekoliko puta pozivala da se započne diskusija o ovom pitanju.

Kasnije je predstavnik Saveza izjavio da NATO pozdravlja svaki korak koji će dovesti do bolje kontrole naoružanja u Europi i da će nastaviti razmatrati s Rusijom transparentnost i mjere za smanjenje rizika.

“Njemačka u svojstvu predsjedatelja OESS-u pokušava oživjeti vojno-političko sagledavanje organizacije, da joj udahne svjež zrak. To što je napisao Steinmeier u svom tekstu odgovara onim signalima koje smo dobili od njemačke strane”, rekao je Gruška.

“Istodobno, sa žaljenjem moramo konstatirati da su šanse za kontrolu naoružanja u Europi kao realni instrument zaštite sigurnosti propuštene”, smatra on.

Prema mišljenju Gruška, “to je, prije svega, rezultat toga što zemlje NATO-a nisu ispunile ključnu obvezu u sferi vojne sigurnosti u Europi – nisu ratificirale Sporazum o prilagodbi Sporazumu o običnim oružanim snagama u Europi, koji je potpisan u studenom 1999. i trebalo je da stupi na snagu u najkraćem mogućem roku”.

Gruška je, također, podsjetio da je Rusija ratificirala taj sporazum još 2004. godine. Prema njegovom mišljenju, “u ovoj fazi korijen problema se ne krije u nedostatku instrumenata kontrole naoružanja nego, prije svega, u politici koju vodi NATO”, prevenstveno prema Rusiji.

“Znamo iz povijesti europske sigurnosti da se uspjeh u vojnoj sferi, u sferi kontrole naoružanja, postiže onda kada postoji zajednički politički projekt.

A danas, sudeći po odlukama koje su usvojene na summitima NATO-a u Walesu i Varšavi, takve političke osnove nema.

Dok god NATO službeno i neslužbeno bude govorio o nužnosti da se obuzda Rusija, realna politička osnova za ozbiljan dijalog u sferi kontrole naoružanja teško da će se pojaviti”, izjavio Gruška.
 
(vestinet.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,