Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ┼ŻDERANJE JE OUT: Revolucionarna studija otkrila da trodnevni post regenerira cjelokupni imunolo┼íki sustav

┼ŻDERANJE JE OUT: Revolucionarna studija otkrila da trodnevni post regenerira cjelokupni imunolo┼íki sustav

post-tanjurCijeli na┼í imunolo┼íki sustav mogu─çe je regenerirati ako se samo tri dana posti, budu─çi da se na taj na─Źin tijelo poti─Źe na proizvodnju novih krvnih stanica, pokazala je jedna znanstvena studija

Krenete li od sustava koji je ozbiljno naru┼íen kemoterapijom ili starenjem, ciklusi posta doslovno mogu generirati posve novi imunosni sustav…

Svega tri dana posta mo┼że regenerirati imunolo┼íki sustav u cjelini, ─Źak i kod starijih osoba ÔÇô ÔÇ×izvanrednoÔÇť je to otkri─çe znanstvenika do kojega su do┼íli u svom revolucionarnom istra┼żivanju.

Premda nutricionisti dijete koje uklju─Źuju post kritiziraju kao nezdrave, novo istra┼żivanje pokazuje da izgladnjivanje tijela poti─Źe mati─Źne stanice na proizvodnju novih bijelih krvnih stanica koje suzbijaju infekcije.

Znanstvenici sa Sveu─Źili┼íta u Ju┼żnoj Kaliforniji smatraju da bi ovo otkri─çe moglo biti od velike koristi za ljude s o┼íte─çenim imunolo┼íkim sustavom, kao ┼íto su pacijenti koji boluju od raka i podvrgavaju se kemoterapiji.

Takav post mo┼że pomo─çi i starijim ljudima ─Źiji imuno-sustav s godinama slabi i time ih ─Źini ranjivijima u borbi ─Źak i s najuobi─Źajenijim bolestima.

UKLJU─îENJE REGENERATIVNE SKLOPKE

Znanstvenici tvrde da post ‘uklju─Źuje regenerativnu sklopku’ koja poti─Źe mati─Źne stanice na stvaranje posve novih bijelih krvnih stanica, na taj na─Źin obnavljaju─çi cijeli imunolo┼íki sustav. ‘Time se mati─Źnim stanicama daje signal za proliferaciju i obnovu ─Źitavog sustava’, ka┼że prof. Valter Longo, profesor gerontologije i biolo┼íkih znanosti na Sveu─Źili┼ítu Kalifornija.

‘Dobra je vijest da se tijelo tijekom posta rje┼íava neu─Źinkovitih dijelova sustava koji su o┼íte─çeni ili stari. Krenete li od sustava koji je ozbiljno naru┼íen kemoterapijom ili starenjem, ciklusi posta doslovno mogu generirati posve novi imunosni sustav.’

Dulji post prisiljava tijelo da koristi zalihe glukoze i masti, ali i razgra─Ĺuje znatan dio bijelih krvnih stanica. Tijekom svakog ciklusa posta to iscrpljivanje zaliha bijelih krvnih stanica izaziva promjene koje poti─Źu regeneraciju novih stanica imunolo┼íkog sustava zasnovanu na mati─Źnim stanicama.

UBLA┼ŻAVANJE POSLJEDICA KEMOTERAPIJE

Osobe su u sklopu istra┼żivanja redovito postile izme─Ĺu dva i ─Źetiri dana tijekom razdoblja od ┼íest mjeseci. Znanstvenici su otkrili da dulji post reducira i enzim PKA, koji se povezuje sa starenjem te hormon koji pove─çava opasnost od raka i rasta tumora.


‘Nismo mogli predvidjeti da ─çe dulji post pokazati takav sjajan u─Źinak na poticanje regeneracije hematopoetskog sustava koja se temelji na mati─Źnim stanicama’, dodaje prof. Longo. ‘Kada gladujete sustav nastoji sa─Źuvati energiju, a jedna od stvari koju mo┼że u─Źiniti da to i postigne je reciklirati velik broj nepotrebnih imunosnih stanica, osobito onih koje su o┼íte─çene’, poja┼ínjava dr. Longo.

‘Ono ┼íto smo primijetili kako u radu s ljudima, tako i sa ┼żivotinjama je da se duljim postom smanjuje brojnica. Stoga smo po─Źeli razmi┼íljati uslijed ─Źega do toga dolazi.’ Osim toga, 72 sata posta ┼ítiti pacijente oboljele od raka od toksi─Źnog utjecaja kemoterapije.

‘Iako kemoterapija spa┼íava ┼żivot, ona nanosi i znatnu kolateralnu ┼ítetu na┼íem imuno-sistemu. Rezultati ove studije ukazuju na to da post mo┼że ubla┼żiti neke od ┼ítetnih posljedica kemoterapije’, obja┼ínjava koautorica Tanya Dorff, docentica klini─Źke medicine iz Centra i klinike za istra┼żivanje raka Sveu─Źili┼íta u Ju┼żnoj Kaliforniji.

‘Potrebne su dodatne klini─Źke studije, a svaki takav post trebao bi se provoditi isklju─Źivo pod lije─Źni─Źkim nadzorom. Istra┼żujemo mogu─çnost da se ovi uo─Źeni u─Źinci primijene na mnoge druge sustave i organe, a ne samo na imunolo┼íki sustav’, dodaje prof. Longo.

ZA I PROTIV

Me─Ĺutim, pojedini britanski stru─Źnjaci sa skepsom su reagirali na navedeno istra┼żivanje. Dr. Graham Rook, profesor emeritus imunologije na londonskom University Collegeu (UCL) izjavio je da mu studija zvu─Źi ‘nevjerojatno’. Chris Mason, profesor regenerativne medicine na UCL-u, izjavio je: ‘Ima tu zanimljivih podataka.

Studija pokazuje da se postom smanjuje broj i veli─Źina stanica, a ponovnim uzimanjem hrane po isteku 72 sata dolazi do oporavka.

To bi moglo biti korisno budu─çi da nije rije─Ź o nekom dugom periodu koji bi bio posebno ┼ítetan za nekoga tko boluje od raka. Me─Ĺutim, smatram da bi se najbolji napredak ostvario postizanjem ovog efekta uz pomo─ç lijekova. Nisam ba┼í siguran da je post najbolja ideja. Za ljude je bolje da jedu redovito.’

Dr. Longo dodaje: ‘Ne postoje dokazi o opasnostima posta, dok istovremeno imamo jake dokaze da je koristan. Primam brojne e-mailove od ljudi oboljelih od raka koji kombiniraju kemoterapiju s postom, mnogi od njih uz pomo─ç onkologa.

Velika ve─çina njih do sada navodi da im je stanje vrlo dobro, a svega je nekolicina njih navela neke nuspojave, uklju─Źuju─çi gubljenje svijesti i privremeni porast vrijednosti jetrenih proba. Potrebno je, dakako, dovr┼íiti klini─Źka ispitivanja, ali stvari se ─Źine vrlo obe─çavaju─çim.’
 
(nexus-svjetlost.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,