Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Engleska crkva zabranila biskupima da se ispričavaju žrtvama koje su seksualno zlostavljali

Engleska crkva zabranila biskupima da se ispričavaju žrtvama koje su seksualno zlostavljali

biskupi-crkvaEngleska crkva je izričito zabranila biskupima da se ispričavaju žrtvama seksualnog zlostavljanja kako bi se izbjegle tužbe

Prethodno još javno neobjavljen dokument upućen je biskupima u kojem ih se upozorava da daju samo djelomične isprike ili nikakve isprika, žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Pravni savjetnik pod oznakom “strogo povjerljivo”, cirkulira među starijim biskupima, govoreći im da “izražavaju žaljenje” žrtvama spolnog zlostavljanja samo pomoću odobrenog teksta.

The Telegraph izvještava da smjernice koje su napisane još u 2007. godini i na kraju izmnjenjene prošle godine – upozoravaju biskupe da budu oprezni kod susreta sa žrtvama licem u lice i uvijek da to učine nakon pravnog savjeta.

Dokument govori o “nenamjernom učinku prihvaćanja pravne odgovornosti” zbog seksualnog zlostavljanja u okviru svoje biskupije i upozorava ih da se izbjegnu “nehotice” popuštanju krivnji.

U dokumentu se kojeg su vidjeli novinari lista The Telegraph i potvrdili pravnici, savjetuje se da biskupi koristite “pažljiv pristup” i “učinkovitu ispriku”, bez omogućavanja da žrtva dobije naknadu za proživljene strahote.

Žrtve seksualnih zlostavljanja su rekle da je Crkva pokazala kulturu poricanja, nepoštenja i “zatamnjenja” seksualnih zločina na načine koji su pojačali bol žrtava i na kraju se nisu uspjeli uhvatiti u koštac sa korijenima crkvenog zlostavljanja.

“Pristup žrtvama je često korporativni model i taj dokument podržava to – to pokazuje da crkva na svojem čelu ima odvjetnike i osiguravatelje, i dobivate dojam da su ti ljudi zapravo njihovi gospodari.

“Biskupija ima puno poštovanja za svoga biskupa, a biskup posjeduje hrpu odvjetnika.”

“Crkva će reći ‘naše ruke su vezane’, ali oni plaćaju ljude koji su vezali njihove ruke.”

“Oni bi trebali reći da moraju zaustaviti ovu glupost, ali oni peru ruke poput Poncija Pilata.”

“Svaki dio ove spone (biskupi, odvjetnici i osiguravatelji) peru ruke od svakog kaznanog djela.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,