Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Engleska crkva zabranila biskupima da se ispri─Źavaju ┼żrtvama koje su seksualno zlostavljali

Engleska crkva zabranila biskupima da se ispri─Źavaju ┼żrtvama koje su seksualno zlostavljali

biskupi-crkvaEngleska crkva je izri─Źito zabranila biskupima da se ispri─Źavaju ┼żrtvama seksualnog zlostavljanja kako bi se izbjegle tu┼żbe

Prethodno jo┼í javno neobjavljen dokument upu─çen je biskupima u kojem ih se upozorava da daju samo djelomi─Źne isprike ili nikakve isprika, ┼żrtvama seksualnog zlostavljanja.

Pravni savjetnik pod oznakom “strogo povjerljivo”, cirkulira me─Ĺu starijim biskupima, govore─çi im da “izra┼żavaju ┼żaljenje” ┼żrtvama spolnog zlostavljanja samo pomo─çu odobrenog teksta.

The Telegraph izvje┼ítava da smjernice koje su napisane jo┼í u 2007. godini i na kraju izmnjenjene pro┼íle godine – upozoravaju biskupe da budu oprezni kod susreta sa ┼żrtvama licem u lice i uvijek da to u─Źine nakon pravnog savjeta.

Dokument govori o “nenamjernom u─Źinku prihva─çanja pravne odgovornosti” zbog seksualnog zlostavljanja u okviru svoje biskupije i upozorava ih da se izbjegnu “nehotice” popu┼ítanju krivnji.

U dokumentu se kojeg su vidjeli novinari lista The Telegraph i potvrdili pravnici, savjetuje se da biskupi koristite “pa┼żljiv pristup” i “u─Źinkovitu ispriku”, bez omogu─çavanja da ┼żrtva dobije naknadu za pro┼żivljene strahote.

┼Żrtve seksualnih zlostavljanja su rekle da je Crkva pokazala kulturu poricanja, nepo┼ítenja i “zatamnjenja” seksualnih zlo─Źina na na─Źine koji su poja─Źali bol ┼żrtava i na kraju se nisu uspjeli uhvatiti u ko┼ítac sa korijenima crkvenog zlostavljanja.

“Pristup ┼żrtvama je ─Źesto korporativni model i taj dokument podr┼żava to – to pokazuje da crkva na svojem ─Źelu ima odvjetnike i osiguravatelje, i dobivate dojam da su ti ljudi zapravo njihovi gospodari.

“Biskupija ima puno po┼ítovanja za svoga biskupa, a biskup posjeduje hrpu odvjetnika.”

“Crkva ─çe re─çi ‘na┼íe ruke su vezane’, ali oni pla─çaju ljude koji su vezali njihove ruke.”

“Oni bi trebali re─çi da moraju zaustaviti ovu glupost, ali oni peru ruke poput Poncija Pilata.”

“Svaki dio ove spone (biskupi, odvjetnici i osiguravatelji) peru ruke od svakog kaznanog djela.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,