Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Premje┼ítanje nuklearnih bombi – izlazak Turske iz NATO-a?

Premje┼ítanje nuklearnih bombi – izlazak Turske iz NATO-a?

nulkear-bombaSAD su po─Źele premje┼ítati nuklearno oru┼żje iz Turske u Rumunjsku zbog pogor┼íanja odnosa izme─Ĺu Washingtona i Ankare

Prema razli─Źitim podacima, od 20 do 50 jedinica takti─Źkog nuklearnog oru┼żja SAD prebacuju iz Incirlik u bazu Deveselu.

Eksperte trenutno interesira odgovor na sljede─çe pitanje: da li osloba─Ĺanje od nuklearnih bombi zna─Źi Incirlik da ─çe Turska iza─çi iz NATO-a?

Me─Ĺutim, u Turskoj ne prestaju protesti. Turci pale ameri─Źke zastave, tra┼że zatvaranje avio-baze Incirlik i prebacivanje nuklearnih bombi koje se tamo ─Źuvaju na zahtjev NATO-a jo┼í od Hladnog rata.

Ispod turske baze se trenutno nalazi 50 atomskih bombi tipa B61. To je ─Źetvrtina ─Źitavog nuklearnog potencijala NATO-a.

Snaga bojevih glava dose┼że 170 kilotona. Treba naglasiti da je za uni┼ítavanje Hiro┼íime Amerikancima bilo potrebno 15 kilotona streljiva. Me─Ĺutim, Incirlik se nalazi samo 100 kilometara od sirijske granice, gdje su u tijeku borbe protiv terorizma.

“Nakon poku┼íaja vojnog pu─Źa odnosi izme─Ĺu SAD i Turske su se toliko pogor┼íali da Washington vi┼íe ne povjerava Ankari ─Źuvanje svog oru┼żja. Zato je i odlu─Źio premjestiti ga u zra─Źnu bazu Deveselu u Rumunjskoj”, navodi belgijski list “Euroaktiv”.

Ranije je ministar vanjskih poslova Rumunjske negirao izvje┼ítaje o premje┼ítanju nuklearnog naoru┼żanju iz Incirlik u Deveselu.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,