Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » Premještanje nuklearnih bombi – izlazak Turske iz NATO-a?

Premještanje nuklearnih bombi – izlazak Turske iz NATO-a?

nulkear-bombaSAD su počele premještati nuklearno oružje iz Turske u Rumunjsku zbog pogoršanja odnosa između Washingtona i Ankare

Prema različitim podacima, od 20 do 50 jedinica taktičkog nuklearnog oružja SAD prebacuju iz Incirlik u bazu Deveselu.

Eksperte trenutno interesira odgovor na sljedeće pitanje: da li oslobađanje od nuklearnih bombi znači Incirlik da će Turska izaći iz NATO-a?

Međutim, u Turskoj ne prestaju protesti. Turci pale američke zastave, traže zatvaranje avio-baze Incirlik i prebacivanje nuklearnih bombi koje se tamo čuvaju na zahtjev NATO-a još od Hladnog rata.

Ispod turske baze se trenutno nalazi 50 atomskih bombi tipa B61. To je četvrtina čitavog nuklearnog potencijala NATO-a.

Snaga bojevih glava doseže 170 kilotona. Treba naglasiti da je za uništavanje Hirošime Amerikancima bilo potrebno 15 kilotona streljiva. Međutim, Incirlik se nalazi samo 100 kilometara od sirijske granice, gdje su u tijeku borbe protiv terorizma.

“Nakon pokušaja vojnog puča odnosi između SAD i Turske su se toliko pogoršali da Washington više ne povjerava Ankari čuvanje svog oružja. Zato je i odlučio premjestiti ga u zračnu bazu Deveselu u Rumunjskoj”, navodi belgijski list “Euroaktiv”.

Ranije je ministar vanjskih poslova Rumunjske negirao izvještaje o premještanju nuklearnog naoružanju iz Incirlik u Deveselu.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,