Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » GLOBALNA KRIZA » Ako Erdogan ostvari svoje prijetnje – Merkel će se utopiti u migrantskom moru

Ako Erdogan ostvari svoje prijetnje – Merkel će se utopiti u migrantskom moru

merkel-erdogan-imigrantiTURSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA KAŽE, ILI ĆE OBJE STRANE U ROKU ISPUNITI SVOJE OBVEZE ILI ĆEMO MI IZAĆI IZ SVEGA

Zemlje EU ​​bi se mogle “udaviti” u valu izbjeglica. Turske vlasti prijete da će raskinuti sporazum s EU o imigrantima.

Kako je precizirao ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, to će se dogoditi ukoliko Bruxelles njegovoj zemlji ne da bezvizni režim do listopada.

Odgovarajući na pitanje novinara njemačkog časopisa Bild – prijete li Europi novi valovi muslimanskih imigranata – Cavusoglu je naglasio da “ili će obje strane u roku ispuniti sve odredbe, ili ćemo mi ostaviti po strani sve te sporazume”.

Ova izjava svjedoči o konfliktu između Turske i EU koji je počeo još u lipnju ove godine. A svi sporazumi koji su postignuti dok je premijer bio Ahmet Davutoglu, između ostalog, to da će za Tursku biti uveden bezvizni režim i da će ta zemlja dobiti milijarde eura za izdržavanje izbjeglica, poništeni su jednim potpisom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Šef Centra za Aziju i Bliski Istok Ruskog instituta za strateška istraživanja, Ana Glaze, u komentaru za internet novine “Zvono Rusije” navela je nekoliko verzija šta je navelo turskog lidera na takve korake.

Po njenom mišljenju, zahvaljujući tim sporazumima, bivši premijer Davutoglu dobio je veliku podršku u EU i time je ojačao svoju popularnost – kako među europskim političarima, tako i unutar svoje zemlje. Još jedna varijanta bi mogla biti da Ankara od samog početka nije ni namjeravala provoditi te sporazume, kako bi se i dalje mogla baviti ucjenjivanjem Bruxellesa.

“Prethodno postignuti sporazumi između EU i Turske se ne provode, i Europa ne namjerava uvodito bezvizni režim. Osim toga, Europa u daljnjoj perspektivi ne vidi Ankaru kao svog punopravnog člana. Što se tiče Erdogana – nastavlja Glaze – on djeluje u svom omiljenom stilu – ucjenjuje.

To jest, ako EU bude žestoko kritizirala turske vlasti – Ankara će ponovo otvoriti granice, kako je to već činila ranije, i tada će valovi izbjeglica zapljusnuti ponovo Europu. Zato se izjava državnog vrha Turske može ocijeniti kao ucjena da bi se Europa opametila i prestala kritizirati turske vlasti zbog politike koju provodi unutar zemlje. Ako se ispadi na račun Ankare nastave, onda bi – po njenom mišljenju – Turske mogla provesti svoje prijetnje u djelo”.

Ako Erdogan ipak ostvari prijetnje i pusti muslimanske imigrante u EU, za Europu će to biti prava katastrofa s nepredvidljivim posljedicama.

Ne samo da Europljani neće moći “probaviti” sve izbjeglice, nego će zajedno s njima u Europu dospjeti i radikalni islamisti, koji će pokušavati izvršavati terorističke napade, tako i destabilizirati situaciju. Osim toga, u mnogim zemljama EU će se promijeniti unutarpolitička situacija, jer će ultradesničarske organizacije steći popularnost kod europskih građana, što će izazvati radikalizaciju u Europi.

Unatoč složenosti situacije, po mišljenju Glaze, europski činovnici neće popustiti turskim vlastima. Zato što su liberalne vrijednosti na koje se oslanja EU za nju kao “sveta krava”, a to znači da oni neće biti pasivni promatrači represija unutar Turske.

Nakon neuspjelog državnog udara, Erdogan je proveo masovna uhićenja vojnih osoba u zemlji, osim toga, u različitim ustanovama su provedena masovna otpuštanja koja se sumnjiče za umiješanost u puč. Također, predsjednik Turske je obećao vraćanje smrtne kazne.

Ispostavlja se da je vizni režim Erdoganu bio samo izgovor za ucjenu, zato što su Europljani bili spremni ukinuti ga, međutim, od Turaka je traženo da ispune sve kriterije koje je odredio Bruxelles. Međutim, nakon što je bivši premijer Davutoglu izjavio da ne namjerava uskladiti antiterorističko zakonodavstvo s normama EU, priča o ukidanju viznog režima je postala bespredmetna.
 
(fakti.org)

Filed under: GLOBALNA KRIZA · Tags: , , , , , , ,