Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ŠEF TURSKE DIPLOMACIJE CAVUSOGLU: Ne vole Putina jer govori istinu u lice

ŠEF TURSKE DIPLOMACIJE CAVUSOGLU: Ne vole Putina jer govori istinu u lice

putin-govorU ekskluzivnom intervjuu šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu govori o vojno-tehničkoj suradnji s Rusijom, dvoličnosti Zapada, iskrenosti Putina, kao i o europskoj politici nametnutih rješenja

Prema riječima Cavusoglua, on razumije emocionalnu reakciju Moskve na “tragičan incident”, to jest na obaranje ruskog zrakoplova, koji je šokirao i rukovodstvo Turske.

“Došlo je do prekida odnosa. Nismo htjeli da se to dogodi. Dvije prijateljske, susjedne zemlje ne mogu uvijek imaju iste stavove po svim pitanjima, ali kriza u odnosima nikome nije donijela koristi – ni Rusiji ni regiji. Sada kada je počela normalizacija, one zemlje koje su nam za vrijeme krize savjetovale da ipak sačuvamo dobre odnose s Moskvom, odmah su nas počele kritizirati. Čuli smo izjave poput: ‘Turska gubi stabilnost’. Mislim da je to dokaz dvoličnosti tih zemalja”, kaže Cavusoglu.

Rusija i Turska su spremne sva sporna pitanja rješavati u otvorenom i iskrenom dijalogu, naglašava Cavusoglu. Komentirajući suradnju Moskve i Ankare po pitanju Sirije, diplomat kaže da se situacija u toj zemlji pogoršava.

“Sirijsko pitanje nemoguće je riješiti u kratkom roku vojnim sredstvima. Također, taj problem ne može riješiti samo jedna zemlja. Zato su potrebni zajednički napori, treba naći političko rješenje za Siriju. Istovremeno, neophodno je nastaviti globalnu borbu protiv terorističkih organizacija. Ako ne uništimo te grupe, val terorizma će se širiti kao epidemija.

Čak i za vrijeme krize u našim odnosima, govorili smo da je sirijsko pitanje nemoguće riješiti bez Rusije, i dalje inzistiramo na tome. To se tiče i Irana, s kojim trenutno nastavljamo pregovore. Ali ne bi trebalo zaboraviti ulogu zemalja Perzijskog zaljeva i zemalja EU. I Turska mora dati svoj doprinos. Uvjereni smo da imamo potporu Teherana i Moskve po pitanju očuvanja teritorijalne cjelovitosti Sirije”, kaže šef turske diplomacije.

Govoreći o perspektivama vojno-tehničke suradnje s Rusijom, Cavusoglu ističe da je njegova zemlja zainteresirana za jačanje obrambene industrije.

“Želimo razvijati suradnju sa svim zainteresiranim zemljama. Ranije smo predlagali određene projekte našim saveznicima u NATO-u. Nažalost, stvara se dojam da zemlje NATO-a kao da izbjegavaju surađivati ​​s Turskom kada je riječ o razmjeni tehnologija ili zajedničkoj proizvodnji. Turska planira razvijati vlastitu vojnu industriju, i ukoliko postoji interes od strane Moskve, mogli bismo razmotriti mogućnosti suradnje.

Naravno, tu bi moglo postaviti pitanje da li zemlja članica NATO-a može surađivati ​​u vojnoj sferi sa zemljom koja nije članica Saveza. Ali, kao prvo, neke zemlje NATO-a već surađuju s Moskvom na tom području. Kao drugo, ako netko ne želi surađivati ​​s nama, onda neka barem ne ometa našu suradnju s drugim zemljama”, naglašava Cavusoglu.


Na konstataciju da je Rusija još prije desetak godina zatvorila sve škole koje je osnivala organizacija na čijem je čelu islamistički svećenik Fethullahu Gulen, kojeg Turska optužuje da je sudjelovao u organizaciji pokušaja državnog prevrata, šef turske diplomacije kaže da je Rusija od početka prepoznala opasnost koju Turska, izgleda, nije shvatila na vrijeme. Cavusoglu ističe da je Turska proslijedila SAD zahtjev za njegovo izručenje i sva neophodna dokumenta

“Predat ćemo sve podatke američkoj delegaciji, koja će posjetiti Tursku 23. i 24. kolovoza. Također, mi ćemo se sastati s američkim potpredsjednikom Joe Bidenom. SAD i Turska su potpisale sporazum o izručivanju. Do sada je Turska odobrila sve zahtjeve za ekstradiciju koje su uputile SAD i smatramo da je prirodno pravo Turske da zatraži izručivanje čovjeka zbog kojeg je poginulo 240 naših građana”, kaže turski ministar.

Što se tiče neuspjelog pokušaja puča i činjenice da Zapad nije pružio podršku legitimnim turskim vlastima, Cavusoglu kaže da je državni udar propao zbog čvrste pozicije Erdogana i turskog naroda koji je odlučno izašao na ulice.

“Erdogan je hrabar lider. Određenim zemljama i političarima to se sviđa. Ali kao što je rekao prije nekoliko dana jedan diplomat, postoje ljudi kojima nije po volji Evdoganova iskrenost, to da Erdogan otvoreno ukazuje drugima na njihove pogreške.

Oni se nadaju da će Turska, kao ranije, biti pokorna zemlja koja ispunjava sve zahtjeve i ne smije iznijeti svoje mišljenje. Ali Erdogan ne spada u kategoriju takvih političara. Upravo iz sličnih razloga određene zemlje i političari ne vole Vladimira Putina, jer on sve govori u lice. A oni smatraju da su Rusija i Turska drugorazredne zemlje, koje ih ne smiju kritizirati, jer samo oni imaju pravo otvoreno govore o takvim stvarima”, ističe Cavusoglu.

Prema riječima Cavusoglu, pokušaji da zaplaše veliku Rusiju, kao i pokušaji da potcene njezinu ulogu, jesu nerealni i nerazumni, a to se odnosi i na Tursku.

Kada je riječ o Ukrajini, turski ministar vanjskih poslova smatra da je od te zemlje traženo da ona bira između Zapada i Rusije, ali taj pristup je pogrešan.

“Naš stav povodom Ukrajine je jasan. Rusija i Turska imaju različite stavove kada je u pitanju Krima. Sa druge strane, trebalo bi da pogledamo istini u oči kako bismo shvatili zašto se sve to dogodilo. Još dvije godine prije ukrajinske krize upozoravao sam da ukoliko u toj zemlji ne dođe do promjena, desit će se ono što se na kraju dogodilo. Zapad mora odreći politike nametanja rješenja. To je put u ćorsokak”, zaključio je Mevlut Cavusoglu.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,