Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Å EF TURSKE DIPLOMACIJE CAVUSOGLU: Ne vole Putina jer govori istinu u lice

Å EF TURSKE DIPLOMACIJE CAVUSOGLU: Ne vole Putina jer govori istinu u lice

putin-govorU ekskluzivnom intervjuu Å¡ef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu govori o vojno-tehniÄkoj suradnji s Rusijom, dvoliÄnosti Zapada, iskrenosti Putina, kao i o europskoj politici nametnutih rjeÅ¡enja

Prema rijeÄima Cavusoglua, on razumije emocionalnu reakciju Moskve na “tragiÄan incident”, to jest na obaranje ruskog zrakoplova, koji je Å¡okirao i rukovodstvo Turske.

“DoÅ¡lo je do prekida odnosa. Nismo htjeli da se to dogodi. Dvije prijateljske, susjedne zemlje ne mogu uvijek imaju iste stavove po svim pitanjima, ali kriza u odnosima nikome nije donijela koristi – ni Rusiji ni regiji. Sada kada je poÄela normalizacija, one zemlje koje su nam za vrijeme krize savjetovale da ipak saÄuvamo dobre odnose s Moskvom, odmah su nas poÄele kritizirati. ÄŒuli smo izjave poput: ‘Turska gubi stabilnost’. Mislim da je to dokaz dvoliÄnosti tih zemalja”, kaže Cavusoglu.

Rusija i Turska su spremne sva sporna pitanja rješavati u otvorenom i iskrenom dijalogu, naglašava Cavusoglu. Komentirajući suradnju Moskve i Ankare po pitanju Sirije, diplomat kaže da se situacija u toj zemlji pogoršava.

“Sirijsko pitanje nemoguće je rijeÅ¡iti u kratkom roku vojnim sredstvima. TakoÄ‘er, taj problem ne može rijeÅ¡iti samo jedna zemlja. Zato su potrebni zajedniÄki napori, treba naći politiÄko rjeÅ¡enje za Siriju. Istovremeno, neophodno je nastaviti globalnu borbu protiv teroristiÄkih organizacija. Ako ne uniÅ¡timo te grupe, val terorizma će se Å¡iriti kao epidemija.

ÄŒak i za vrijeme krize u naÅ¡im odnosima, govorili smo da je sirijsko pitanje nemoguće rijeÅ¡iti bez Rusije, i dalje inzistiramo na tome. To se tiÄe i Irana, s kojim trenutno nastavljamo pregovore. Ali ne bi trebalo zaboraviti ulogu zemalja Perzijskog zaljeva i zemalja EU. I Turska mora dati svoj doprinos. Uvjereni smo da imamo potporu Teherana i Moskve po pitanju oÄuvanja teritorijalne cjelovitosti Sirije”, kaže Å¡ef turske diplomacije.

Govoreći o perspektivama vojno-tehniÄke suradnje s Rusijom, Cavusoglu istiÄe da je njegova zemlja zainteresirana za jaÄanje obrambene industrije.

“Želimo razvijati suradnju sa svim zainteresiranim zemljama. Ranije smo predlagali odreÄ‘ene projekte naÅ¡im saveznicima u NATO-u. Nažalost, stvara se dojam da zemlje NATO-a kao da izbjegavaju suraÄ‘ivati ​​s Turskom kada je rijeÄ o razmjeni tehnologija ili zajedniÄkoj proizvodnji. Turska planira razvijati vlastitu vojnu industriju, i ukoliko postoji interes od strane Moskve, mogli bismo razmotriti mogućnosti suradnje.

Naravno, tu bi moglo postaviti pitanje da li zemlja Älanica NATO-a može suraÄ‘ivati ​​u vojnoj sferi sa zemljom koja nije Älanica Saveza. Ali, kao prvo, neke zemlje NATO-a već suraÄ‘uju s Moskvom na tom podruÄju. Kao drugo, ako netko ne želi suraÄ‘ivati ​​s nama, onda neka barem ne ometa naÅ¡u suradnju s drugim zemljama”, naglaÅ¡ava Cavusoglu.

Na konstataciju da je Rusija joÅ¡ prije desetak godina zatvorila sve Å¡kole koje je osnivala organizacija na Äijem je Äelu islamistiÄki svećenik Fethullahu Gulen, kojeg Turska optužuje da je sudjelovao u organizaciji pokuÅ¡aja državnog prevrata, Å¡ef turske diplomacije kaže da je Rusija od poÄetka prepoznala opasnost koju Turska, izgleda, nije shvatila na vrijeme. Cavusoglu istiÄe da je Turska proslijedila SAD zahtjev za njegovo izruÄenje i sva neophodna dokumenta

“Predat ćemo sve podatke ameriÄkoj delegaciji, koja će posjetiti Tursku 23. i 24. kolovoza. TakoÄ‘er, mi ćemo se sastati s ameriÄkim potpredsjednikom Joe Bidenom. SAD i Turska su potpisale sporazum o izruÄivanju. Do sada je Turska odobrila sve zahtjeve za ekstradiciju koje su uputile SAD i smatramo da je prirodno pravo Turske da zatraži izruÄivanje Äovjeka zbog kojeg je poginulo 240 naÅ¡ih graÄ‘ana”, kaže turski ministar.

Å to se tiÄe neuspjelog pokuÅ¡aja puÄa i Äinjenice da Zapad nije pružio podrÅ¡ku legitimnim turskim vlastima, Cavusoglu kaže da je državni udar propao zbog Ävrste pozicije Erdogana i turskog naroda koji je odluÄno izaÅ¡ao na ulice.

“Erdogan je hrabar lider. OdreÄ‘enim zemljama i politiÄarima to se sviÄ‘a. Ali kao Å¡to je rekao prije nekoliko dana jedan diplomat, postoje ljudi kojima nije po volji Evdoganova iskrenost, to da Erdogan otvoreno ukazuje drugima na njihove pogreÅ¡ke.

Oni se nadaju da će Turska, kao ranije, biti pokorna zemlja koja ispunjava sve zahtjeve i ne smije iznijeti svoje miÅ¡ljenje. Ali Erdogan ne spada u kategoriju takvih politiÄara. Upravo iz sliÄnih razloga odreÄ‘ene zemlje i politiÄari ne vole Vladimira Putina, jer on sve govori u lice. A oni smatraju da su Rusija i Turska drugorazredne zemlje, koje ih ne smiju kritizirati, jer samo oni imaju pravo otvoreno govore o takvim stvarima”, istiÄe Cavusoglu.

Prema rijeÄima Cavusoglu, pokuÅ¡aji da zaplaÅ¡e veliku Rusiju, kao i pokuÅ¡aji da potcene njezinu ulogu, jesu nerealni i nerazumni, a to se odnosi i na Tursku.

Kada je rijeÄ o Ukrajini, turski ministar vanjskih poslova smatra da je od te zemlje traženo da ona bira izmeÄ‘u Zapada i Rusije, ali taj pristup je pogreÅ¡an.

“NaÅ¡ stav povodom Ukrajine je jasan. Rusija i Turska imaju razliÄite stavove kada je u pitanju Krima. Sa druge strane, trebalo bi da pogledamo istini u oÄi kako bismo shvatili zaÅ¡to se sve to dogodilo. JoÅ¡ dvije godine prije ukrajinske krize upozoravao sam da ukoliko u toj zemlji ne doÄ‘e do promjena, desit će se ono Å¡to se na kraju dogodilo. Zapad mora odreći politike nametanja rjeÅ¡enja. To je put u ćorsokak”, zakljuÄio je Mevlut Cavusoglu.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,