Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » RUSIJA I AMERIKA PO─îELI CYBER SVJETSKI RAT? Rusija ukrala ┼ípijunsko cyber oru┼żje agencije NSA

RUSIJA I AMERIKA PO─îELI CYBER SVJETSKI RAT? Rusija ukrala ┼ípijunsko cyber oru┼żje agencije NSA

nsa-uredHakerska grupacija prethodno nepoznata javnosti imena The Shadow Brokers objavila je da je ukrala vrijedno cyber oru┼żje od The Equation Group, mo─çnog trgovca cyber oru┼żjem za kojeg se vjeruje da djeluje u dosluhu ili unutar ameri─Źke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA)

The Shadow Brokers odre─Ĺeni su dio oru┼żja uz pomo─ç kojih se mogu iskori┼ítavati slabosti sigurnosnih sustava objavili na internetu zajedno s otvorenim pismom u kojem nude ostatak alata po cijeni od jednog milijuna bitcoina (581 milijun dolara).

‘Ako je ovo varka, po─Źinitelji su se oko nje jako potrudili’, rekao je za Motherboard istra┼żiva─Ź sigurnost poznat kao The Grugq, a Claudio Guarnieri, nezavisni istra┼żiva─Ź sigurnosti upoznat s hakerskom praksom ┼ípijunskih agencija sa Zapada, tvrdi da bi datoteke mogle pripadati NSA-u te tvrdi da su mo┼żda ve─ç bile kori┼ítene.

Stru─Źnjaci za sigurnost koji su pogledali dostupne uzorke tvrde da djeluju napredno, spremno za upotrebu te da se ─Źini kao da su povezani s prethodno poznatim alatima NSA-e koji su procurili u javnost. Me─Ĺutim, njihova povezanost s The Equation Group nije potvr─Ĺena.

New York Times pi┼íe da je ovo curenje hakerskih alata duboko zabrinulo ameri─Źke obavje┼ítajne agencije zbog mogu─çnosti da su njihove tajnovite metode otkrivene. Oni citiraju stru─Źnjake koji tvrde da su uzorci koda autenti─Źni, ali dodaju da su alati koji su dospjeli u javnost pone┼íto zastarjeli. Prema tim stru─Źnjacima, kod koji se na┼íao u javnost sli─Źan je ono koji se na┼íao u proizvodima koje je Edward Snowden pustio u javnost kada prije tri godine.

Unato─Ź sli─Źnosti, kod koji je prona─Ĺen u alatima koje su The Shadow Brokers pustili u javnost ne dolazi iz Snowdenove arhive jer su njegovu dokumentaciju uglavnom sa─Źinjavale PowerPoint prezentacije i drugi dokumenti u kojima su se opisivali NSA programi.


Pojava NSA-ovog malwarea nagnala je i Snowdena da se oglasi putem Twittera. ‘Hakiranje NSA nije bez presedana, no javna objava onoga ┼íto je ukradeno je’, zapo─Źeo je izlaganje Snowden.

Snowden je potom objasnio po kojem principu funkcionira hakerska djelatnost NSA, ali i kako radi njihova konkurencija diljem svijeta. Pojasnio je i hakersku praksu hakerske divizije unutar NSA, no istaknuo je da je i tom poslu moguća ljudska greška.

‘Ne zna se za┼íto se ovaj napad dogodio, me─Ĺutim smatram da je ipak rije─Ź o diplomatskoj akciji, a ne ┼ípijunskoj. Dokazi i uobi─Źajena praksa sugerira da su Rusi zaslu┼żni za ovaj napad koji je najvjerojatnije rezultat eskalacije oko nedavnog hakiranja ameri─Źke Demokratske stranke’, rekao je Snowden.

‘Ovo curenje je najvjerojatnije upozorenje da je netko u poziciji dokazati ameri─Źku odgovornost za napade koji su inicirani s tog servera, a to bi moglo imati ozbiljne vanjskopoliti─Źke posljedice. Pogotovo ako su mete hakiranja bili ameri─Źki saveznici.’

Gotovo istovremeno, WikiLeaks je objavio da posjeduje sve datoteke te da ─çe ih u budu─çnosti objaviti.

‘Mislim da se radi o alatima iz Snowdenove ere’, rekao je James A. Lewis, stru─Źnjak iz Washingtona. ‘Vjerojatno se radi o ruskim trikovima.’

NSA u utorak nije htio komentirati novonastalu situaciju.
 

 
(jutarnji.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,