Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EGIPATSKE NISU NAJSTARIJE?! Najstarija piramida otkrivena u Kazahstanu (VIDEO)

EGIPATSKE NISU NAJSTARIJE?! Najstarija piramida otkrivena u Kazahstanu (VIDEO)

piramida-kazahstanZnanstvenici otkrili ostatke piramide koja je izgrađena 1.000 godina prije piramida u Egiptu, a pronađena je u Karaganda, udaljenoj regiji Kazahstana

Ranije nepoznata piramida u egipatskom stilu otkrivena je u udaljenoj regiji Kazahstana, oko 6.276 kilometara sjeveroistočno od Kaira. Struktura je trenutno u ruševinama, ali se smatra da je u pitanju dvojnik poznate Džozerove piramide u Egiptu, koja je sagrađena 1.000 godina ranije.

Arheolozi su je otkrili prije najmanje jedne godine, ali su do sada ovo otkriće držali u tajnosti, a ovih dana će istražiti neotvorene odaje kompleksa piramide, piše Daily Mail.

“Sagrađena je prije više od 3.000 godina u Saryarki za lokalnog faraona, lidera lokalnog moćnog plemena i datira iz kasnog brončanog doba”, kaže arheolog Viktor Novozhenov.

Slike ove piramide otkrivaju ono što Novozhenov naziva senzacionalnim otkrićem, a koje pokazuju već iskopane artefakte na nalazištu i raspored temelja piramide.

Ovo nevjerojatno otkriće je predvodio tim znanstvenika s Instituta za arheologiju Saryarkinsky u Karaganda pod vodstvom Igora Kukuškina.

“Oblik ove nevjerojatne konstrukcije nas je podsjetio na poznatu Džozerovu piramidu u Egiptu”, kaže Novozhenov.

U sovjetsko vrijeme, Karaganda je bio nadimak za nedođiju i destinaciju političke izgnanike iz mnogih dijelova bivšeg SSSR-a. Ipak, ovo otkriće pokazuje da je u pitanju mjesto bogate kulture.

Fotografije arheološkog nalazišta pojavila se danas ističući mauzolej koji je nazvan piramida Begazinskaja, izgrađena prije između 3.000 i 3.500 godina.

Arheolog Viktor Varfolomev je rekao da je mauzolej pronađen u distriktu Šet u regiji Karaganda, u središnjem Kazahstanu, na desnoj obali rijeke Taldi. Cijelo nalazište sadrži više od 27 konstrukcija koje datiraju iz različitih epoha, a najveća zgrada ima pet razina kamenja. Odaja ima sedam metara u promjeru.

Piramide postoje i na drugim mjestima poput Meksika i Kine, ali ovo bi mogla biti prva u Kazahstanu.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “kotačić” i odaberite “Prijevod titla”*

 
(nationalgeographic.rs)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,