Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » DOMINACIJA I U SVEMIRU: Kina uspje┼íno lansirala prvi kvantni satelit!

DOMINACIJA I U SVEMIRU: Kina uspješno lansirala prvi kvantni satelit!

kina-zastavaKina je danas lansirala u svemir prvi kvantni komunikacijski satelit, otporan na sve vrste cyber napada, javili su dr┼żavni mediji

Kineski stru─Źnjaci navode da je lansiranje satelita poticaj svjetskim naporima da se razvije mogu─çnost slanja informacija koje se ne mogu hakirati.

Satelit je lansiran iz centra za lansiranje Jikuan, u pustinji Gobi.

Kina je ulo┼żila ogromna financijska sredstva u taj pothvat, koji je jedan od brojnih investicija Pekinga u znanstvena istra┼żivanja u podru─Źju kori┼ítenja asteroida u svrhe genetskog in┼żenjeringa.

Satelit nazvan “Mozi”, u ─Źast kineskog filozofa i znanstvenika iz 5. stolje─ça prije nove ere, koristit ─çe se u cilju podizanja zainteresiranosti za kvantnu tehnologiju u podru─Źju komunikacije na daljinu.

Za razliku od dosada┼ínjih klasi─Źnih metoda sigurnog preno┼íenja informacija, ovaj sustav je zasnovan na uporabi fotona, osnovnih ─Źestica elektromagnetskog polja, za slanje “klju─Źeva” neophodnih za de┼íifriranje podataka, a svaki poku┼íaj ┼ípijuniranja doveo bi do njihovog samouni┼ítenja, navela je agencija Nova Kina.

Znanstvenici su ve─ç uspjeli dokazati u─Źinkovitost tehnologije za slanje poruka na daljinu, a rekordna razdaljina iznosila je 300 kilometara, pi┼íe znanstveni ─Źasopis “Nature” (Nature).

Prvi kvantni satelit će pokušat poslati šifrirane podatke iz Pekinga, admimistrativnog centra regije Sinkjanga na sjeverozapadu Kine, udaljenog oko 2.500 kilometara.

Ako testovi budu uspje┼íni, Kina ─çe po─Źeti izgradnju svjetske mre┼że za slanje poruka koja se ne─çe mo─çi prislu┼íkivati ili hakirati na konvencionalne na─Źine.

Lansiranje satelita je veliki uspjeh za Kinu, koja ve─ç godinama poku┼íava razviti globalnu mre┼żu ┼íifrirane kvantne komunikacije, ┼íto je jedan od glavnih ciljeva Pekinga unutar petogodi┼ínjeg plana objavljenog u o┼żujku i jedan od prioriteta od nacionalnog zna─Źaja.

Otkrivanje ┼ípijunskih operacija ameri─Źke Nacionalne sigurnosne agencije, koje je objelodanio biv┼íi konzultant Edward Snowden, dodatno je potaknulo kineska istra┼żivanja hermeti─Źke tehnologije hakiranja.
 

 
(vestinet.rs)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,