Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » DOMINACIJA I U SVEMIRU: Kina uspješno lansirala prvi kvantni satelit!

DOMINACIJA I U SVEMIRU: Kina uspješno lansirala prvi kvantni satelit!

kina-zastavaKina je danas lansirala u svemir prvi kvantni komunikacijski satelit, otporan na sve vrste cyber napada, javili su državni mediji

Kineski stručnjaci navode da je lansiranje satelita poticaj svjetskim naporima da se razvije mogućnost slanja informacija koje se ne mogu hakirati.

Satelit je lansiran iz centra za lansiranje Jikuan, u pustinji Gobi.

Kina je uložila ogromna financijska sredstva u taj pothvat, koji je jedan od brojnih investicija Pekinga u znanstvena istraživanja u području korištenja asteroida u svrhe genetskog inženjeringa.

Satelit nazvan “Mozi”, u čast kineskog filozofa i znanstvenika iz 5. stoljeća prije nove ere, koristit će se u cilju podizanja zainteresiranosti za kvantnu tehnologiju u području komunikacije na daljinu.

Za razliku od dosadašnjih klasičnih metoda sigurnog prenošenja informacija, ovaj sustav je zasnovan na uporabi fotona, osnovnih čestica elektromagnetskog polja, za slanje “ključeva” neophodnih za dešifriranje podataka, a svaki pokušaj špijuniranja doveo bi do njihovog samouništenja, navela je agencija Nova Kina.

Znanstvenici su već uspjeli dokazati učinkovitost tehnologije za slanje poruka na daljinu, a rekordna razdaljina iznosila je 300 kilometara, piše znanstveni časopis “Nature” (Nature).

Prvi kvantni satelit će pokušat poslati šifrirane podatke iz Pekinga, admimistrativnog centra regije Sinkjanga na sjeverozapadu Kine, udaljenog oko 2.500 kilometara.

Ako testovi budu uspješni, Kina će početi izgradnju svjetske mreže za slanje poruka koja se neće moći prisluškivati ili hakirati na konvencionalne načine.

Lansiranje satelita je veliki uspjeh za Kinu, koja već godinama pokušava razviti globalnu mrežu šifrirane kvantne komunikacije, što je jedan od glavnih ciljeva Pekinga unutar petogodišnjeg plana objavljenog u ožujku i jedan od prioriteta od nacionalnog značaja.

Otkrivanje špijunskih operacija američke Nacionalne sigurnosne agencije, koje je objelodanio bivši konzultant Edward Snowden, dodatno je potaknulo kineska istraživanja hermetičke tehnologije hakiranja.
 

 
(vestinet.rs)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,