Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Stephen Hawking: Bog nije stvorio svemir! Nema tu rasprave.

Stephen Hawking: Bog nije stvorio svemir! Nema tu rasprave.

hawking-svemirSlavni fizičar i kozmolog kaže da su nove teorije učinile stvoritelja svemira “tehnološkim viškom” i da su zakoni fizike dostatni da se dogodi Veliki prasak

Knjiga prof. Stephena Hawkinga “Grand Design” (“Veliki plan”) koju je napisao 2010. godine podigla je pun prašine.

Napisao ju je u suradnji s američkim fizičarom i piscem Leonardom Modinowim, koji je 2005. već bio koautor jedne Hawkingove knjige, “Kraća povijest vremena”. U knjizi Hawking navodi da je otkriće prvog egzoplaneta (planeta u orbiti oko neke druge zvijezde, a ne Sunca) srušilo tvrdnju “oca fizike” Isaac Newtona da svemir nije mogao nastati iz kaosa nego ga je morao stvoriti Bog.

To čini koincidenciju naših planetarnih uvjeta – jedno Sunce, sretna kombinacija udaljenosti Zemlje od Sunca i njegove solarne mase, mnogo manje iznimnom i manje uvjerljivim dokazom da je Zemlja pažljivo stvorena samo da bi udovoljila nama, ljudskim bićima – piše Hawking u knjizi.

Time taj donedavni predavač na katedri Lucasijanskog profesora matematike na Cambridgeu negira tvrdnju svog prethodnika, jer tu istu katedru koju Hawking držao od 1979. do 2009. i Isaac Newton držao je od 1669. do 1702.

Zato što postoji zakon poput zakona gravitacije, univerzum se može stvoriti iz ničega i stvorit će se. Spontano stvaranje je razlog što postoji nešto, a ne ništa, zašto univerzum postoji, zašto mi postojimo. Nije neophodno prizivati Boga da bi se dodirom zapalio plavi papir i pokrenuo univerzum.

Još od 1974. taj genijalni fizičar, koji je zbog neuromuskularnog oboljenja već desetljećima prikovan za kolica i može govoriti samo pomoću sintesajzera glasa, pokušava spojiti dva kamena temeljca moderne fizike, Einsteinovu teoriju relativnosti i kvantnu fiziku. U svojoj bestseler-knjizi “Kratka povijest vremena” 1988. napisao je:

“Otkrijemo li cjelovitu teoriju, to bi bio vrhunski trijumf ljudskog razuma – jer onda ćemo spoznati um Boga”.

Hawking se deklarirao kao agnostik ili ateist

Hawking se deklarirao kao agnostik ili ateist, a često je isticao da riječ “Bog” u svojim izlaganjima koristi uglavnom metaforično. On kaže da “nije religiozan u običajenom smislu te riječi” i da vjeruje da “univerzumom vladaju znanstveni zakoni. Te zakone je možda postavio Bog, ali Bog ne intervenira niti te zakone krši.”

Kad su Hawkinga 2004. pitali koliki mu je IQ, on je odgovorio: “Nemam pojma. Ljudi koji se hvališu svojim IQ-om su najobičniji luzeri.”
 
(vecernji.hr)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,