Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » CHEMTRAILS » OPET POKU┼áAVAJU RAZUVJERITI GRA─ÉANE: Chemtrailsi prvi put znanstveno istra┼żeni – evo rezultata!

OPET POKU┼áAVAJU RAZUVJERITI GRA─ÉANE: Chemtrailsi prvi put znanstveno istra┼żeni – evo rezultata!

chem-nasTragovi koje ispu┼ítaju zrakoplovi, a koje brojni poklonici teorija zavjera nazivaju chemtrailsima i smatraju zapra┼íivanjem kemijskim i biolo┼íkim agensima, svojevrsnom suvremenom eugenikom, mogu se vrlo lako i dobro objasniti dobro poznatim kemijskim procesima, pokazalo je novo istra┼żivanje koje su proveli Carnegie Science, University of California Irvine i neprofitna organizacija Near Zero

U svojoj studiji, predstavljenoj u ─Źasopisu Environmental Research Letters, ameri─Źki je tim proveo temeljito ispitivanje vode─çih svjetskih atmosferskih stru─Źnjaka. Autore je na studiju potaknula ─Źinjenica da su neka me─Ĺunarodna ispitivanja javnog mnijenja pokazala da ─Źak 17% ljudi u svijetu vjeruje u postojanje nekog oblika Velikog tajnog atmosferskog programa (engleska kratica je SLAP) ─Źiji su sastavni dio i chemtrailsi.

Za Hrvatsku ne postoje slu┼żbene statistike, no nema sumnje da su ovdje teorije zavjera svih vrsta vrlo popularne ÔÇô svojski i nezaustavljivo ┼íire ih brojni mediji od Dnevno.hr do HRT-a, pa ─Źak i neki na┼íi vi─Ĺeniji politi─Źari poput Mirele Holy i Vilibora Sin─Źi─ça.

Teorija zavjere sa sve više sljedbenika

Budu─çi da teorija posljednjih godina dobiva sve ve─çi zamah i sve vi┼íe sljedbenika, a da o noj nije provedena niti jedna recenzirana znanstvena studija, ameri─Źki je tim odlu─Źio ispitati mi┼íljenja najpoznatijih atmosferskih stru─Źnjaka o toj temi.

U svojoj studiji tim je prvo odabrao stru─Źnjake s najve─çim brojem citata u najutjecajnijim svjetskim ─Źasopisima iz dva podru─Źja ÔÇô 1) atmosferske znanstvenike, stru─Źnjake za kondenzacijske tragove i 2) geokemi─Źare, stru─Źnjake za atmosferske depozicije, odnosno za pra┼íinu i zaga─Ĺenja koja padaju na povr┼íinu Zemlje. Svi stru─Źnjaci koji su sudjelovali u istra┼żivanju imali su vi┼íe od 20 godina iskustva u svojim podru─Źjima.

Tim je objema skupinama predstavio niz razli─Źitih podataka prikupljenih na razli─Źitim internetskim stranicama koje promoviraju teorije o SLAP-u, odnosno o chemtrailsima, a znanstvenici su ih trebali ocijeniti. Za kraj tim im je postavio jedno klju─Źno pitanje: ‘Jeste li ikada u svojem radu ili u svojem osobnom ┼żivotu nai┼íli na dokaze za koje smatrate da bi mogli ukazivati na postojanje nekog velikog tajnog programa atmosferskog zapra┼íivanja?’

Sudionici su mogli odgovoriti s da, ne ili ponuditi neki svoj odgovor i tuma─Źenje. Odgovori su ─Źuvani u tajnosti, odnosno svi sudionici znali su da ─çe njihovi odgovori ostati potpuno anonimni.

Drugim rije─Źima nisu ni na koji na─Źin riskirali da svojim potvrdnim odgovorom ugroze svoj znanstveni kredibilitet ili da budu ismijavani.


Rezultati su pokazali da me─Ĺu njima postoji veliki koncenzus ÔÇô od 77 ispitanika svi osim jednog odgovorili su nije─Źno (dakle 98,7%). Ispitanik/ca koji jedini nije odgovorio nije─Źno na sve predstavljene argumente objasnio/la je da je nai┼íao/la na visoke razine atmosferskoj barija u nekom zaba─Źenom kraju koji ima standardno niske razine barija u tlu.

Autori studije u svojem zaklju─Źku tuma─Źe da su se odlu─Źili provesti studiju zato ┼íto su svjesni da su neke vlasti u nekim zemljama provodile odre─Ĺene tajne programe bez suglasnosti svojih gra─Ĺana.

‘Razumno je stoga o─Źekivati da obi─Źni gra─Ĺani tra┼że odgovore na pitanja koja se ti─Źu njihova zdravlja, klimatskih promjena i zaga─Ĺenja. Mada razumijemo da mnogi strahovi u pozadini teorija poznatih kao SLAP mogu biti legitimni, dokazi koji su ovdje vrednovani ne ukazuju ni na kakav tajni programa zapra┼íivanja atmosfere.

Promjene u zrakoplovnoj tehnologiji mogle bi biti razlog zbog kojeg se tragovi zadr┼żavaju du┼że nego ┼íto je to ranije bio slu─Źaj, a promjene u industrijskom razvoju mogle bi uzrokovati porast depozicija aerosola u nekim podru─Źjima. No fokusiranje na tajni, veliki program zapra┼íivanja atmosfere mogao bi skretati pozornost od stvarnog temeljnog problema koji bi trebalo osloviti’, pi┼íu autori.

Korijeni teorije

Teorije zavjere o chemtrailsima krenule su 1996. godine, a uglavnom se smatra da su potaknute spekulacijama na temu rada nazvanog ‘Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025.’ koji su objavile ameri─Źke zra─Źne snage United States Air Force (USAF).

Rad je bio predstavljen kao odgovor na zahtjev vojske da se nekako postave osnovni nacrti budu─çe strategije o mogu─çnosti modificiranja vremena koje bi trebalo pomo─çi da se ameri─Źka vojna dominacija odr┼żi do 2025.

Rad je napravljen kao svojevrsna futuristi─Źka fikcija o mogu─çim scenarijima i situacijama, no neki su ga do┼żivjeli previ┼íe ozbiljno i na njemu po─Źeli graditi brojne teorije zavjera, me─Ĺu kojima i onu o HAARP-u kao tajnom oru┼żju.

Termin ÔÇśChemtrailÔÇÖ je engleska slo┼żenica nastala spajanjem rije─Źi ‘chemical’ (kemijski) i ‘trail’ (trag), a namjerno je skovana tako da podsje─ça na naziv za stvarnu pojavu kondenzacije vodene pare u tragovima zrakoplova koji se nazivaju ÔÇścontrailÔÇÖ od ÔÇścondesationÔÇÖ (kondenzacija) i ‘trail’ (trag).
 

 
(index.hr)

Filed under: CHEMTRAILS · Tags: , , , , ,