Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SUMRAK NATO-a: Funkcionira kao mafija┼íki reket – oni koji ne pla─çaju morat ─çe se naviknuti na teroristi─Źke napade!

SUMRAK NATO-a: Funkcionira kao mafija┼íki reket – oni koji ne pla─çaju morat ─çe se naviknuti na teroristi─Źke napade!

nato-ratPovijest NATO-a i njegove sada┼ínje aktivnosti nam omogu─çavaju da shvatimo kako je Zapad u njih utkao svoje la┼żi i za┼íto je sada postao njihov zarobljenik

Elementi sadr┼żani u ovom ─Źlanku ┼íokantni su, ali je nemogu─çe poricati ─Źinjenice. Jedina preostala solucija je dr┼żati se tih la┼żi i na njima ustrajavati.

Idemo se podsjetiti ┼íto NATO zna─Źi.

Što je Atlantski savez nekad bio

Kad su europske elite pani─Źarile na pomisao o mogu─çem dolasku komunisti─Źkih partija na vlast nakon Drugog svjetskog rata, u 1949., potra┼żili su uto─Źi┼íte pod ┬źki┼íobranom┬╗ Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava. Iznad svega, to im je bio na─Źin da sebe prezentiraju kao prijetnja Sovjetima da bi Ameriku odvratili od pru┼żanja podr┼íke zapadnim komunistima.

Zapadne dr┼żave su progresivno ┼íirile svoj savez, posebice 1955., dodavanjem Zapadne Njema─Źke, koja je upravo tada dobila ovlast da mo┼że opet izgraditi svoju vojsku. Zabrinut kapacitetom Saveza, SSSR je reagirao stvaranjem Var┼íavskog pakta ┼íest godina nakon stvaranja NATO-a.

Me─Ĺutim, sa Hladnim ratom, dva su se saveza razvijala u imperijalnom stilu ÔÇô na jednoj strani, NATO, pod dominacijom SAD-a, i u manjoj mjeri Ujedinjenim kraljevstvom, a na drugoj, Var┼íavskim paktom, pod dominacijom Sovjetskog saveza.

Za posljedicu, postalo je nemogu─çe napustiti ove strukture – NATO nije oklijevao da iskoristi svoju Gladio mre┼żu (opaska prevodioca: Operacija Gladio (it. Operazione Gladio) je naziv za plan subverzivnih aktivnosti koju je italijanska vlada u doba Hladnog rata pod pokroviteljstvom NATO-pakta pripremila za slu─Źaj eventualne invazije i/ili okupacije zemlje od strane SSSR-a i drugih zemalja) da organizira razne dr┼żavne udare i preventivna politi─Źka ubojstva, dok je Var┼íavski pakt otvoreno napao Ma─Ĺarsku i ─îehoslova─Źku, jer su pokazivale znakove da ┼żele svoju nezavisnost.

Ve─ç je i prije pada berlinskog zida, Sovjetski savez ukinuo ovakav sistem. Miha├»l Gorba─Źov dopustio je svakoj ─Źlanici Var┼íavskog pakta da deklarira svoju nezavisnost (┬źMoj put┬╗), koji je ironi─Źno nazvao njegovom ┬źSinatra doktrinom┬╗.

Kada je SSSR propao, njegvi saveznici se raspr┼íi┼íe, i trebalo je pro─çi nekoliko godina stabilizacije do osnivanja sada┼ínjeg CSTO-a (Organizacija ugovora o zajedni─Źkoj sigurnosti). Izvukav┼íi pouku iz pro┼ílih gre┼íaka, CSTO je utemeljen na strogoj jednakosti dr┼żava ─Źlanica.

Uzgred vrijedi spomenuti, da su i NATO i Var┼íavski pakt organizacije koje su u suprotnosti sa Poveljom ujedinjenih naroda, jer njihove dr┼żave-─Źlanice gube svoju nezavisnost davanjem suglasnosti da stave svoje trupe na raspologanje pod ameri─Źku ili sovjetsku komandu.

Za razliku od Rusije, Sjedinjene Dr┼żave su ostale imperija, i nastavljaju koristiti NATO da natjeraju svoje saveznike na poslu┼ínost. Onaj po─Źetni cilj pritiskanja Sovjeta da odustanu od pru┼żanja pomo─çi komunistima Zapada da do─Ĺu na vlast, vi┼íe nema ama ba┼í nikakvog zna─Źenja. I sve ┼íto je od toga ostalo je ameri─Źko pokroviteljstvo.

Savez od 11. rujna, 2001.

Sa nestankom SSSR-a, u svijetu nije ostala ni jedna dr┼żava osposobljena za vojnu konfrontaciju sa SAD-om, a jo┼í manje sa NATO-om. U tom trenutku, trebao je nestati, ali ni┼íta ni sli─Źno se nije dogodilo.

Prije svega, pojavio se jedan novi neprijatelj ÔÇô terorizam, koji je udarao po raznim glavnim gradovima Saveza, prisiljavaju─çi dr┼żave-─Źlanice da se me─Ĺusobno podr┼żavaju.

Naravno, ne postoji nikakvo zajedni─Źko mjerilo izme─Ĺu nekada┼ínjeg Var┼íavskog pakta i bande bradatih fanatika zbijeni u nekoj pe─çini u Afganistanu. I pored toga sve dr┼żave – ─Źlanice NATO-a prave se da vjeruju ÔÇô jer drugog izbora nemaju ÔÇô da je jedini na─Źin da za┼ítiti svoje stanovni┼ítvo le┼żi u potpisivanju NATO-ova priop─çenja, i ─Źvrsto se dr┼żati svog obligatornog unilateralnog diskursa.

Unato─Ź obilju povijesne literature, Zapadne sile jo┼í uvijek nisu razumjele da su NATO izvorno stvorile njihove vladaju─çe klase za upotrebu protiv njih, tako da danas, Sjedinjene Dr┼żave ga upotrebljavaju protiv njihovih elita.

Okolnosti su malo druga─Źije u slu─Źaju dr┼żava Baltika i Poljske, koje su tek nedavno u┼íle u Savez, pa se jo┼í uvijek nalaze u fazi elitisti─Źkog straha od komunista.

Gotovo neograni─Źena zona Saveza

Kad bi NATO bio obrambeni savez, ograni─Źio bi se na obranu svojih dr┼żava-─Źlanica, ali umjesto toga on je pro┼íirio svoju zonu za geografske intervencije.

Kada ─Źitamo zavr┼íno priop─çenje sa sastanka u Var┼íavi, ne mo┼że se ne primijetiti da se NATO posvuda mije┼ía: po─Źev┼íi od Koreje ÔÇô gdje SAD jo┼í uvijek nisu potpisale ugovor o miru sa Demokratskom republikom; do Afrike ÔÇô gdje se Pentagon jo┼í uvijek nada utemeljiti AfriCom.

Jedini dio svijeta u kojem se kontinuirano izbjegava utjecaj NATO-a je Latinska Amerika, zona koju je Washington jo┼í davno rezervirao (┬źMonroe-ova doktrina┬╗). Svugdje drugdje, vazali Pentagona pozvani su poslati svoje trupe da brane interese svog vrhovnog gospodara. Savez je danas involviran u svim trenutnim ratovima.

U 2011. Savez je koordinirao pad Libije, nakon ┼íto je zapovjednik AfriCom-a, general Carter Ham, prosvjedovao protiv upotrebe Al-Kaide da se svrgne Moamer Gadafi. U 2012. Savez je koordinirao rat protiv Sirije iz baze Savezni─Źke kopnene komande instalirane u Izmiru, u Turskoj.

Malo po malo, ne-Europske dr┼żave su integrirane u NATO, sa razli─Źitim razinama participacije. Najnovije ─Źlanice su Bahre├»n, Izrael, Jordan, Katar i Kuvajt, te od 4. svibnja svaka ima svoj ured u sto┼żeru Saveza.


Što je Savez danas

Svaka dr┼żava-─Źlanica du┼żna je naoru┼żati se u pripremi za sljede─çu rundu ratova, kao i posvetiti 2% svog BDP-a za tu pripremu, iako, u realnosti to je daleko od toga da je rije─Ź o to─Źnom iznosu. S obzirom da oru┼żje mora biti kompatibilno sa NATO-ovim standardima, ─Źlanice se pozivaju da ih kupe od Washingtona.

Naravno, nekoliko nacionalnih proizvo─Ĺa─Źa oru┼żja jo┼í uvijek ga proizvode, ali ne zadugo. Tijekom zadnjih dvadeset godina, NATO je sistematski vr┼íio pritisak za odustajanje od vojnih i aeronauti─Źkih industrija dr┼żava-─Źlanica, osim onih u Sjedinjenim Dr┼żavama.

Pentagon je objavio stvaranje jednog vi┼íenamjenskog borbenog aviona po nedosti┼żnim cijenama, F-35 lova─Źki avion za udru┼żeni udar (Joint Strike Fighter).

Sve su ga dr┼żave naru─Źile i pozatvarale vlastite industrije. Dvadeset godina kasnije Pentagon jo┼í uvijek nije proizveo ni jednog od tih ingenioznih aviona, i umjesto toga prisiljen je nuditi ┼ívapski-opremljenog F-22 po raznim sajmovima naoru┼żanja.

Od klijenata stalno se tra┼żi da pomognu financirati istra┼żivanja, dok Kongres prou─Źava mogu─çnost da se ponovo podigne sustav proizvodnje starih aviona, jer po svemu sude─çi, F-35 nikad ne─çe vidjeti svjetlost dana.

Dakle NATO funkcionira kao mafija┼íki reket ÔÇô oni koji ne pla─çaju ─çe se morati naviknuti na teroristi─Źke napade.

Sad kad su Sjedinjene Dr┼żave natjerale svoje saveznike u polo┼żaj ovisnosti o ameri─Źkoj vojnoj industriji, ona ju je prestala a┼żurirati. U me─Ĺuvremenu, me─Ĺutim, Rusija je ponovo izgradila vlastitu industriju naoru┼żanja, a Kina ne zaostaje mnogo iza nje.

Ruska vojska ve─ç je nadma┼íila Pentagon u pojmovima konvencionalnog oru┼żja i opreme. Sistemi koje je razmjestila u zapadnoj Siriji, na Crnom moru i u Kalinnjingradu omogu─çile su de┼íifriranje komunikacijskih mre┼ża NATO-a, ┼íto ga je prisililo da napusti nadzor u tim regijama.

Na polju aeronautike, Rusija je ve─ç proizvela vi┼íenamjenske borbene avione koji su, izme─Ĺu ostalih funkcija, sposobne natjerati pilote Saveza da pozelene od zavisti. ┼áto se ti─Źe Kine, ona ─çe vjerojatno nadma┼íiti NATO unutar sljede─çe dvije godine u pojmovima konvencionalnog naoru┼żanja.

I tako sada su saveznici svjedoci pada Saveza, te konzekventno, svom vlastitom truhljenju, bez reakcije ÔÇô s izuzetkom Ujedinjenog kraljevstva.

Slu─Źaj ISIS

Nakon histerije 2000-te oko al-Kaide, sada nam prijeti novi neprijatelj ÔÇö tzv. ‘Islamska dr┼żava’ ÔÇö iliti ┬źISIS┬╗. Sve dr┼żave-─Źlanice pozvane su pridru┼żiti se ┬źglobalnoj koaliciji┬╗ da se svrgne.

Var┼íavski summit ─Źestitao je samom sebi na svojim pobjedama u Iraku pa ─Źak i u Siriji, unato─Ź ┬źvojnoj intervenciji Rusije i njene va┼żne nazo─Źnosti u podr┼íci re┼żimu┬╗ koja predstavlja odre─Ĺeni ┬źizvor rizika i dodatni izazov za sigurnost saveznika┬╗.

Po┼íto svi znaju da su Sjedinjene Dr┼żave stvorile ISIS 2006. godine, sada nam govore da se ta organizacija okrenula protiv njih, kao ┼íto nam je ista pri─Źa ispri─Źana o al-Kaidi.

Pa ipak, 8. srpnja, dok se Sirijska arapska vojska borila protiv nekoliko teroristi─Źkih skupina, uklju─Źuju─çi ISIS, u isto─Źnom Homsu, ameri─Źko ratno zrakoplovstvo je doletjelo da bi ─Źetiri sata ┼ítitilo teroriste.

To vrijeme iskoristio je ISIS da sustavno uni┼íti cjevovod koji povezuje Siriju, Irak i Iran. Ili pak, za vrijeme teroristi─Źkih napada 4. srpnja u Saudijskoj Arabiji (naro─Źito, u napadu u ulici preko puta Ameri─Źkog konzulata u Jeddahu, gdje je ISIS upotrijebio high-tech vojni eksploziv koji samo Pentagon posjeduje.

Stoga nije te┼íko zaklju─Źiti da dok se Pentagon bori protiv ISIS-a u nekim zonama, on ga istovremeno opskrbljuje oru┼żjem a u drugim zonama mu pru┼ża logisti─Źku podr┼íku.

Ukrajinski uzor

Drugi bauk je Rusija. Njene ┬źagresivne akcije (ÔÇŽ) uklju─Źuju─çi i njene provokativne vojne aktivnosti na periferiji NATO-ove teritorije, kao i njena potvr─Ĺena namjera da ispuni svoje politi─Źke ciljeve bilo prijetnjom ili upotrebom sile, konstituira izvor regionalne nestabilnosti, te Savezu predstavlja fundamentalan izazov┬╗.

Savez krivi Rusiju zbog aneksije Krima, ┼íto je istina, ali odbacuje kontekst oko aneksije ÔÇô dr┼żavni udar ┼íto ga je CIA organizirala u Kijevu, i instalirala vladu od koje su nekoliko ─Źlanova Nacisti. Ukratko, ─Źlanicama NATO-a dozvoljeno je ─Źiniti ┼ítogod ┼żele, dok se Rusiju optu┼żuje za kr┼íenje ugovora ┼íto ga je zaklju─Źila sa Savezom.

Varšavski summit

Summit nije omogu─çio Washingtonu da za─Źepi mjesta odakle cure informacije. Ujedinjeno kraljevstvo, koje je upravo dokraj─Źilo svoj ┬źspecijalni odnos┬╗ odlaskom iz Evropske unije, odbio je pove─çati svoju participaciju u Savez kao vid kompenzacije zbog otkazivanja partnerstva sa EU-om. London se trenutno skriva iza predstoje─çe promjene vlade da izbjegne pitanja.

U najboljem slu─Źaju, omogu─çeno im je donijeti dvije odluke ÔÇô instalirati stalne baze du┼ż ruske granice i razviti antiraketni ┼ítit. Po┼íto je prva odluka u suprotnosti sa NATO-ovim anga┼żmanima, vjerojatno ─çe se postupiti instaliranjem trupa na alternativnoj bazi tako da nikada ne─çe do─çi do permanentnog kontingenta, ali ─çe vojnici uvijek biti nazo─Źni.

Druga odluka sastoji se od upotrebe savezni─Źkog teritorija za razmje┼ítaj ameri─Źkih vojnika i sustav naoru┼żanja. Da bi izbjegli uznemiravanje stanovni┼ítva koje misle okupirati, SAD prihva─ça postaviti antiraketni ┼ítit pod ingerencijom NATO-a umjesto pod vlastitom komandom.

Me─Ĺutim, to je promjena koja postoji samo na papiru, jer vrhovni zapovjednik Saveza, trenutno general Curtis Scaparrotti, mora obavezno biti ameri─Źki du┼żnosnik kojeg jedino mo┼że imenovati Predsjednik Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava.
 
(noviplamen.org)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , , , ,