Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Predsjednik Filipina američkog veleposlanika nazvao kučkinim sinom i homoseksualcem! Slijedi li vojni puč i dolazak ‘demokracije’?

Predsjednik Filipina američkog veleposlanika nazvao kučkinim sinom i homoseksualcem! Slijedi li vojni puč i dolazak ‘demokracije’?

Rodrigo-DuterteRODRIGO DUTERTE ISTOVREMENO GA JE OPTUŽIO DA SE MIJEŠA U UNUTARNJE STVARI NJEGOVE ZEMLJE

Službeni Washington je uložio prosvjed Manili zbog toga što je predsjednik Filipina – Rodrigo Duterte – američkog veleposlanika Filipa Goldberga u svojoj zemlji nazvao “kučkinim sinom i homoseksualcem”.

Istovremeno ga je optužio da se miješa u unutarnje stvari Filipina.

Glasnogovornica State departmana Elizabeth Trido povodom “ispada” predsjednika Filipina izjavila je: “Vidjeli smo neprihvatljive komentare koji se tiču ​​našeg veleposlanika Goldberga”.

Duterte vrijedi za državnika koji nema baš respekt prema Sjedinjenim Državama, a i inače ima “dug jezik i kratak fitilj” pa – pogotovo kad je uvjeren da je u pravu – dozvoljava sebi da izgovori i ono o čemu političari i diplomati u pravilu mudro šute.

Međutim, ovo uopće nije najvažnije od onoga što je Trido rekla. Jer, ona je priznala da su SAD zabrinute zbog mogućih uhićenja bivših dužnosnika osumnjičenih za veze s trgovinom drogom, a Duterte upravo to traži.

Samo što je izjavio da je više od 150 funkcionera Filipina, među kojima ima i gradonačelnika i dužnosnika policije, umiješano u “nezakonite sheme” i da imaju jedan dan na raspolaganju da se predaju vlastima.

I, odmah se predalo njih oko 50. Duterte je i njima i ostalima, ai svojim kritičarima, poručio: “Zaboravite zakone o ljudskim pravima. Ja sam ušao u predsjedničku palaču i nastavit raditi ono što sam radio dok sam vodio grad Davao”.

Sve ovo ima i svoje naličje. Filipinski nacionalizam ima jednu specifičnost: veliku naklonost prema Americi. U toj zemlji postoji partija koja kao glavnu točku svog programa ima traženje da Filipini postanu jedna od država SAD.

U vrijeme svoje izborne kampanje, govoreći o grupnom silovanju misionarke iz Australije koje se dogodilo u vrijeme kada je Duterte bio gradonačelnik u gradu Davao, prvo je naglasio da je ta misionarka “bila privlačna”.

Uslijedilo je negodovanje dužnosnika Australije i Sjedinjenih Država, a Duterte im je na to poručio: “Zavežite!”.

Potom je njegov izbori stožer tvrdio da je to bila “šala”.

Pokazalo se da nije. Jer, kada je bio zamoljen da prokomentira prijetnju Australije da će prekinuti diplomatske odnose s Filipinima, Duterte je rekao: “Ako ja postanem predsjednik, samo navalite – prekidajte odnose!”.

Duterte je postao predsjednik Filipina krajem lipnja 2016. godine, kada je napunio 71. godinu.

U svijetu je najpoznatiji po tome što je pozvao sunarodnjake da linčuju trgovce drogom i da ih hvataju. Pritom je rekao: “Ako oni žive pored vas, zovite policiju, a ako imate oružje – ubijajte ih sami … Možete računati na moju podršku. Ako trgovac drogom se usudi pružiti otpor ili vas pokuša napasti – ubijajte bez razmišljanja. Ubijajte ih a ja ću vam za to dati medalju”.

Duterte je istom prilikom čak obećao da će platiti po pet milijuna pesosa (107,5 tisuća dolara) za leš svakog ubijenog narkobosa. Za svakog uhvaćenog i prividenog živog – obećao je po 1.000 pesos manje.

Duterte je obećao da će stati na put kriminalu u roku od pola godine.

Dok je rukovodio gradom Davao, bilo je ubijeno od 500-700 ljudi. Mnoge su likvidirali “eskadroni smrti” sastavljeni od dobrovoljaca.
 
(fakti.org)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,