Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Stiže konkurencija Sueskom kanalu

Stiže konkurencija Sueskom kanalu

sjeverni-transportni-koridorOčekuje se da Međunarodni transportni koridor Sjever-Jug (NSTC) postane glavna tema na summitu kojem će prisustvovati ruski, iranski i azerbajdžanski predsjednici Vladimir Putin, Hasan Rohani i Ilham Alijev

Glavni infrastrukturni projekt bit će konkurent Sueskom kanalu, navodi televizija “Press”.

Projekt NSTC, koji Putin naziva “vodećim”, predstavlja kopnenu i morsku mrežu dugu 7.200 kilometara koja obuhvaća željeznički, cestovni i vodeni put usmjeren na smanjenje troškova i vremena transporta robe u pokušaju da se poveća trgovina između Rusije, Irana, središnje Azije i Indije.

To će povezati južnu Aziju za zapadnom i sjevernom Europom.

“Vjerujemo da je ta suradnja u interesu naroda Irana, Auzerbejdžana i Rusije i, naravno, u interesu cijele regije”, citirala je televizija ministra vanjskih poslova Irana Mohameda Džavada Zarifa.

Istraživanja pokazuju da će projekt omogućiti isplativiju alternativu morskom putu preko Sueskog kanala.

Trasa je testirana 2014. godine kada je izvršena proba od Mumbaija do Bakua i od Mumbaija do Astrahana, što ukazuje da bi transportni troškovi mogli biti smanjeni za 2.500 dolara na 15 tona tereta, navodi televizija.

Uštede u vremenu su još impresivnije. Primjerice, Indija i Rusija trenutno koriste morske puteve za transport robe, a brodovima s robom je potrebno oko 40 dana da stignu do odredišta.

NSTC će omogućiti da roba od Mumbaija do Sankt Peterburga putuje za 14 dana, navela je televizija priopćenje “Ruskih željeznica”.

Istraživanje koje je provela Asocijacija federacije špeditera u Indiji pokazalo je da će NSTC biti 30 posto jeftiniji i 40 posto kraći, nego postojeći putevi, naveo je “Diplomat” u svibnju 2015. godine.

Taj projekt predstavljen je 2000. godine kada su Rusija, Iran i Indija potpisale ugovor o izgradnji puta. Projektu su se kasnije priključili i Bjelorusija, Armenija, Kazahstan, Kirgistan, Oman, Tadžikistan, Turska i Ukrajina.
 

 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,