Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Sti┼że konkurencija Sueskom kanalu

Sti┼że konkurencija Sueskom kanalu

sjeverni-transportni-koridorO─Źekuje se da Me─Ĺunarodni transportni koridor Sjever-Jug (NSTC) postane glavna tema na summitu kojem ─çe prisustvovati ruski, iranski i azerbajd┼żanski predsjednici Vladimir Putin, Hasan Rohani i Ilham Alijev

Glavni infrastrukturni projekt bit ─çe konkurent Sueskom kanalu, navodi televizija “Press”.

Projekt NSTC, koji Putin naziva “vode─çim”, predstavlja kopnenu i morsku mre┼żu dugu 7.200 kilometara koja obuhva─ça ┼żeljezni─Źki, cestovni i vodeni put usmjeren na smanjenje tro┼íkova i vremena transporta robe u poku┼íaju da se pove─ça trgovina izme─Ĺu Rusije, Irana, sredi┼ínje Azije i Indije.

To ─çe povezati ju┼żnu Aziju za zapadnom i sjevernom Europom.

“Vjerujemo da je ta suradnja u interesu naroda Irana, Auzerbejd┼żana i Rusije i, naravno, u interesu cijele regije”, citirala je televizija ministra vanjskih poslova Irana Mohameda D┼żavada Zarifa.

Istra┼żivanja pokazuju da ─çe projekt omogu─çiti isplativiju alternativu morskom putu preko Sueskog kanala.

Trasa je testirana 2014. godine kada je izvršena proba od Mumbaija do Bakua i od Mumbaija do Astrahana, što ukazuje da bi transportni troškovi mogli biti smanjeni za 2.500 dolara na 15 tona tereta, navodi televizija.

Uštede u vremenu su još impresivnije. Primjerice, Indija i Rusija trenutno koriste morske puteve za transport robe, a brodovima s robom je potrebno oko 40 dana da stignu do odredišta.

NSTC ─çe omogu─çiti da roba od Mumbaija do Sankt Peterburga putuje za 14 dana, navela je televizija priop─çenje “Ruskih ┼żeljeznica”.

Istra┼żivanje koje je provela Asocijacija federacije ┼ípeditera u Indiji pokazalo je da ─çe NSTC biti 30 posto jeftiniji i 40 posto kra─çi, nego postoje─çi putevi, naveo je “Diplomat” u svibnju 2015. godine.

Taj projekt predstavljen je 2000. godine kada su Rusija, Iran i Indija potpisale ugovor o izgradnji puta. Projektu su se kasnije priklju─Źili i Bjelorusija, Armenija, Kazahstan, Kirgistan, Oman, Tad┼żikistan, Turska i Ukrajina.
 

 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , ,