Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » THE NEW YORK TIMES: Rusija je pobijedila u Siriji!

THE NEW YORK TIMES: Rusija je pobijedila u Siriji!

putin-sirijaPrvi put od vremena rata u Afganistanu ruski vojnici stupili su u otvoreni sukob s pobunjeničkim snagama koje je obučavala CIA

Ali ako su tada u Afganistanu takve snage dominirale, danas je u Siriji situacija u potpunosti suprotna, to navodi “New York Times”.

Uspješna djelovanja Rusije u regiji potiču Washington da surađuje s Moskvom.

List navodi da je još prije godinu dana pod pritiskom tisuća terorista sirijska armija predavala svoje položaje, ostavljajući teritorij koja je smatrana bastionom države Bashara al Assada.

Ofanzivu je podržavala CIA, osiguravajući teroristima protutenkovske rakete, ali došli su Rusi i teroristi su počeli odstupati, piše “New York Times”.

Reagirajući na vojnu operaciju Rusije, CIA je pojačala svoju potporu teroristima i opskrbila ih s nekoliko stotina dopunskih protutenkovskih raketa, ali ni to nije pomoglo.

“Rusija je pobijedila”, citira list riječi političkog analitičara Michaela Kofmana iz Međunarodnog centra “Woodrow Wilson”.

“New York Times” ističe da uspješna strategija Moskve u regiji sada primorava administraciju Baracka Obame da uspostavi dijalog s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, bez obzira na nedavne pozive da se Rusija izolira, lišavajući je mogućnosti utjecati na međunarodnu politiku.

Analizirajući uzroke vojnog uspjeha Kremlja u Siriji, bivši suradnik obavještajnog odjela Ministarstva obrane SAD Jeffrey White ističe daje Rusija u Siriji izgradila moćnu obavještajnu mrežu i dobila jasniju sliku o položajima terorista.

To joj je omogućilo da se koncentrira na konkretne ciljeve i da ih prilično učinkovito bombardira.

Treba priznati da su mnogi zadaci, koje je postavio predsjednik Putin prije početka vojne operacije u Siriji rujna prošle godine, danas postignuti, ističe list.

“Putin je postigao mnoge osnovne ciljeve – podržao je vladavinu Asada, sačuvao je pristup pomorskoj bazi na Sredozemnom moru i iskoristio je Siriju kao poligon za testiranje napredne ruske tehnologije”, zaključuje se u članku.
 
(vestinet.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,