Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » THE NEW YORK TIMES: Rusija je pobijedila u Siriji!

THE NEW YORK TIMES: Rusija je pobijedila u Siriji!

putin-sirijaPrvi put od vremena rata u Afganistanu ruski vojnici stupili su u otvoreni sukob s pobunjeni─Źkim snagama koje je obu─Źavala CIA

Ali ako su tada u Afganistanu takve snage dominirale, danas je u Siriji situacija u potpunosti suprotna, to navodi “New York Times”.

Uspje┼ína djelovanja Rusije u regiji poti─Źu Washington da sura─Ĺuje s Moskvom.

List navodi da je jo┼í prije godinu dana pod pritiskom tisu─ça terorista sirijska armija predavala svoje polo┼żaje, ostavljaju─çi teritorij koja je smatrana bastionom dr┼żave Bashara al Assada.

Ofanzivu je podr┼żavala CIA, osiguravaju─çi teroristima protutenkovske rakete, ali do┼íli su Rusi i teroristi su po─Źeli odstupati, pi┼íe “New York Times”.

Reagiraju─çi na vojnu operaciju Rusije, CIA je poja─Źala svoju potporu teroristima i opskrbila ih s nekoliko stotina dopunskih protutenkovskih raketa, ali ni to nije pomoglo.

“Rusija je pobijedila”, citira list rije─Źi politi─Źkog analiti─Źara Michaela Kofmana iz Me─Ĺunarodnog centra “Woodrow Wilson”.

“New York Times” isti─Źe da uspje┼ína strategija Moskve u regiji sada primorava administraciju Baracka Obame da uspostavi dijalog s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, bez obzira na nedavne pozive da se Rusija izolira, li┼íavaju─çi je mogu─çnosti utjecati na me─Ĺunarodnu politiku.

Analiziraju─çi uzroke vojnog uspjeha Kremlja u Siriji, biv┼íi suradnik obavje┼ítajnog odjela Ministarstva obrane SAD Jeffrey White isti─Źe daje Rusija u Siriji izgradila mo─çnu obavje┼ítajnu mre┼żu i dobila jasniju sliku o polo┼żajima terorista.

To joj je omogu─çilo da se koncentrira na konkretne ciljeve i da ih prili─Źno u─Źinkovito bombardira.

Treba priznati da su mnogi zadaci, koje je postavio predsjednik Putin prije po─Źetka vojne operacije u Siriji rujna pro┼íle godine, danas postignuti, isti─Źe list.

“Putin je postigao mnoge osnovne ciljeve – podr┼żao je vladavinu Asada, sa─Źuvao je pristup pomorskoj bazi na Sredozemnom moru i iskoristio je Siriju kao poligon za testiranje napredne ruske tehnologije”, zaklju─Źuje se u ─Źlanku.
 
(vestinet.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , , , ,