Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Pentagon i dalje koristi floppy diskete, i to za nuklearne bombe, a nama prodaju ┼ípijunski Windows 10

Pentagon i dalje koristi floppy diskete, i to za nuklearne bombe, a nama prodaju špijunski Windows 10

floppy-discUred za odgovornost SAD (GAO) nedavno je objavila izvje┼í─çe u kojem se navodi da Pentagon i dalje koristi ra─Źunalne sustave iz 70-ih godina pro┼ílog stolje─ça koji zahtijevaju uporabu 8-in─Źnih floppy disketa

Flopipy disklete od 8 in─Źa predstavljale su zastario proizvod jo┼í krajem sedamdesetih godina, kada su ih zamijenili diskovi od 3,5 i 5,25 in─Źa, a krajem devedesetih u potpunosti su ih zamijenili CD-ovi.

Me─Ĺutim, tako je bilo u cijelom svijetu, osim u Washingtonu – GAO navodi da ameri─Źka vlada godi┼ínje potro┼íi 60 milijardi dolara na odr┼żavanje ovih zastarjelih sustava, ┼íto je tri puta vi┼íe u odnosu na tro┼íkove vezane za uporabu suvremene tehnologije.

Pentagon navodi da planira zamijeniti floppy sustave – koji trenutno upravljaju interkontinentalnim balisti─Źkim raketama (ICBMs), nuklearnim bombarderima i lete─çim tankerima – do kraja 2017 godine.

Druga odjela tako─Ĺer ─çe poku┼íati obnoviti svoje sustave. Ministarstvo financija SAD, primjerice, jo┼í ovisi od programa napisanog u asemblerskom jeziku koji je bio u ┼íirokoj upotrebi pedesetih godina, pi┼íe CNN.

Floppy diskovi spadaju u grupu magnetskih medija, kako i noviji HDD-ovi, hard diskovi koji su mogli zamijeniti ove starije medije, no oni to nisu u─Źinili.

Pitanje je za┼íto ameri─Źka vlada ima jo┼í uvijek floppy sustave, ostat ─çe tajna. Mo┼żete zamisliti u kakvom su im stanju nuklerane rakete. Toliko o ameri─Źkom modernom i naprednom nuklearnom programu.
 

 
(B92)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,