Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Pentagon i dalje koristi floppy diskete, i to za nuklearne bombe, a nama prodaju špijunski Windows 10

Pentagon i dalje koristi floppy diskete, i to za nuklearne bombe, a nama prodaju špijunski Windows 10

floppy-discUred za odgovornost SAD (GAO) nedavno je objavila izvješće u kojem se navodi da Pentagon i dalje koristi računalne sustave iz 70-ih godina prošlog stoljeća koji zahtijevaju uporabu 8-inčnih floppy disketa

Flopipy disklete od 8 inča predstavljale su zastario proizvod još krajem sedamdesetih godina, kada su ih zamijenili diskovi od 3,5 i 5,25 inča, a krajem devedesetih u potpunosti su ih zamijenili CD-ovi.

Međutim, tako je bilo u cijelom svijetu, osim u Washingtonu – GAO navodi da američka vlada godišnje potroši 60 milijardi dolara na održavanje ovih zastarjelih sustava, što je tri puta više u odnosu na troškove vezane za uporabu suvremene tehnologije.

Pentagon navodi da planira zamijeniti floppy sustave – koji trenutno upravljaju interkontinentalnim balističkim raketama (ICBMs), nuklearnim bombarderima i letećim tankerima – do kraja 2017 godine.

Druga odjela također će pokušati obnoviti svoje sustave. Ministarstvo financija SAD, primjerice, još ovisi od programa napisanog u asemblerskom jeziku koji je bio u širokoj upotrebi pedesetih godina, piše CNN.

Floppy diskovi spadaju u grupu magnetskih medija, kako i noviji HDD-ovi, hard diskovi koji su mogli zamijeniti ove starije medije, no oni to nisu učinili.

Pitanje je zašto američka vlada ima još uvijek floppy sustave, ostat će tajna. Možete zamisliti u kakvom su im stanju nuklerane rakete. Toliko o američkom modernom i naprednom nuklearnom programu.
 

 
(B92)

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,