Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NAORUŽAVANJE POTVRĐENO – RUSKA VLADA SLUŽBENO OBAVIJESTILA SRPSKI VLADU: ‘Dobivate raketne sustave od nas!’ (VIDEO)

NAORUŽAVANJE POTVRĐENO – RUSKA VLADA SLUŽBENO OBAVIJESTILA SRPSKI VLADU: ‘Dobivate raketne sustave od nas!’ (VIDEO)

raketni-sustavVlada Rusije obavijestila je dopisom Vladu Srbije da će Srbiji u najkraćem mogućem roku isporučiti raketni sustav “BUK”. Taj raketni sustav slovi kao jedan od najmoćnijih ruskih oružja i omogućuje najučinkovitiju moguću zaštitu zračnog prostora jedne države

Američka vojska je u prosincu prošle godine zbog tog sustava obustavila svoje letove iznad sjeverne Sirije.

Isporuka sustava “BUK”, čija je tržišna vrijednost 350 milijuna dolara, obavit će se po nalogu predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Odluka ruskog predsjednika uslijedila je pošto je službeno objavljeno da će Amerikanci pokloniti 16 borbenih helikoptera “Kiowa” i da NATO razmatra da u Hrvatskoj rasporedi balističke rakete.

Vojska Srbije će za tri, četiri mjeseca biti duplo jača nego danas, izjavljuju srpski mediji.

Hrvati svojim “Kiowa” neće smjeti ni pomisliti da krenu ka Srbiji, jer bi bili srušeni u roku od nekoliko desetaka sekundi – rekao je, neimenovani izvor iz vrha Vlade.

Također, neimenovani diplomatski sugovornici rekli su da su isporuku “MiG 29″ i raketnih sustava “BUK” dodatno ubrzali obavještajni podaci srpskog i ruskih službi, prema kojima bi Srbija i Republika Srpska u narednim mjesecima mogle biti izložene “pokušajima ugrožavanja”.

Sada će svi ti koji su planirali da gaiti Srbe morati debelo razmisliti prije nego što bilo što pokušaju – rekao je jedan diplomatski sugovornik.
 

 
Sustav “buk M1″ čine zapovjedno vozilo, radarsko vozilo, vozila za lansiranje, šest samohodnih lansera i do šest vozila za transport i lansiranje raketa.

Raketa sustava “BUK”

Raketa ima poluaktivno radarsko vođenje i namijenjena je uništavanju ciljeva u zraku koji se kreću brzinom manjom od 830 kilometara na sat. Bojeva glava je teška 70 kilograma, aktivira se Blizinski upaljačem i uništava cilj na daljini od 17 metara. Vjerojatnost uništenja cilja sa jednom raketom je između 70 posto i 90 posto.

Zapovjedno vozilo opremljeno sustavima za prijem, obradu i slanje podataka i opremom za navigaciju, a maksimalna brzina mu je 65 kilometara na sat i može samostalno raditi do 24 sata.

3D radar

Radarsko vozilo opremljeno 3D radararom koji otkriva i identificira ciljeve u zračnom prostoru i podatke o njima šalje zapovjednom vozilu preko radio ili kabelske veze. Radar se može koristiti i izvan ovog sustava, a otkriva ciljeve na visini do 25 kilometara.

Vozilo za lansiranje transportira osam rezervnih raketa, od koji se četiri mogu i lansirati s tog vozila, koje na putu dostiže brzinu do 65 kilometara na sat. Vođenje raketa obavlja radar na samohodnom lanseru.

Samohodni lanser opremljen je sa četiri rakete i nišanskim radarom koji može biti korišten i za motrenje. Radar vodi do četiri rakete lansirane s tog vozila ili s vozila za transport i lansiranje raketa. Visina djelovanja je između 15 kilometara i 20 kilometara, a duljina između tri kilometra i 32 kilometra.

Pretpostavlja se da je, iznad istočne Ukrajine je 17. srpnja 2014. godine malezijski zrakoplov na letu MH17 koji je prometovao na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, oboren sustavom “BUK M1″.

Tada je poginulo svih 283 putnika, od kojih je najviše bilo državljana Nizozemske, kao i 17 članova posade.

Avion se u zraku raspao na tri dijela.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za rušenje aviona. Rusija tvrdi da su avion oborile ukrajinske snage, dok ukrajinski dužnosnici tvrde da je to djelo proruskih boraca na istoku Ukrajine.
 

 
(vestinet.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,