Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » NAORU┼ŻAVANJE POTVR─ÉENO – RUSKA VLADA SLU┼ŻBENO OBAVIJESTILA SRPSKI VLADU: ‘Dobivate raketne sustave od nas!’ (VIDEO)

NAORU┼ŻAVANJE POTVR─ÉENO – RUSKA VLADA SLU┼ŻBENO OBAVIJESTILA SRPSKI VLADU: ‘Dobivate raketne sustave od nas!’ (VIDEO)

raketni-sustavVlada Rusije obavijestila je dopisom Vladu Srbije da ─çe Srbiji u najkra─çem mogu─çem roku isporu─Źiti raketni sustav “BUK”. Taj raketni sustav slovi kao jedan od najmo─çnijih ruskih oru┼żja i omogu─çuje naju─Źinkovitiju mogu─çu za┼ítitu zra─Źnog prostora jedne dr┼żave

Ameri─Źka vojska je u prosincu pro┼íle godine zbog tog sustava obustavila svoje letove iznad sjeverne Sirije.

Isporuka sustava “BUK”, ─Źija je tr┼żi┼ína vrijednost 350 milijuna dolara, obavit ─çe se po nalogu predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Odluka ruskog predsjednika uslijedila je po┼íto je slu┼żbeno objavljeno da ─çe Amerikanci pokloniti 16 borbenih helikoptera “Kiowa” i da NATO razmatra da u Hrvatskoj rasporedi balisti─Źke rakete.

Vojska Srbije ─çe za tri, ─Źetiri mjeseca biti duplo ja─Źa nego danas, izjavljuju srpski mediji.

Hrvati svojim “Kiowa” ne─çe smjeti ni pomisliti da krenu ka Srbiji, jer bi bili sru┼íeni u roku od nekoliko desetaka sekundi – rekao je, neimenovani izvor iz vrha Vlade.

Tako─Ĺer, neimenovani diplomatski sugovornici rekli su da su isporuku “MiG 29″ i raketnih sustava “BUK” dodatno ubrzali obavje┼ítajni podaci srpskog i ruskih slu┼żbi, prema kojima bi Srbija i Republika Srpska u narednim mjesecima mogle biti izlo┼żene “poku┼íajima ugro┼żavanja”.

Sada ─çe svi ti koji su planirali da gaiti Srbe morati debelo razmisliti prije nego ┼íto bilo ┼íto poku┼íaju – rekao je jedan diplomatski sugovornik.
 

 
Sustav “buk M1″ ─Źine zapovjedno vozilo, radarsko vozilo, vozila za lansiranje, ┼íest samohodnih lansera i do ┼íest vozila za transport i lansiranje raketa.

Raketa sustava “BUK”

Raketa ima poluaktivno radarsko vo─Ĺenje i namijenjena je uni┼ítavanju ciljeva u zraku koji se kre─çu brzinom manjom od 830 kilometara na sat. Bojeva glava je te┼íka 70 kilograma, aktivira se Blizinski upalja─Źem i uni┼ítava cilj na daljini od 17 metara. Vjerojatnost uni┼ítenja cilja sa jednom raketom je izme─Ĺu 70 posto i 90 posto.

Zapovjedno vozilo opremljeno sustavima za prijem, obradu i slanje podataka i opremom za navigaciju, a maksimalna brzina mu je 65 kilometara na sat i mo┼że samostalno raditi do 24 sata.

3D radar

Radarsko vozilo opremljeno 3D radararom koji otkriva i identificira ciljeve u zra─Źnom prostoru i podatke o njima ┼íalje zapovjednom vozilu preko radio ili kabelske veze. Radar se mo┼że koristiti i izvan ovog sustava, a otkriva ciljeve na visini do 25 kilometara.

Vozilo za lansiranje transportira osam rezervnih raketa, od koji se ─Źetiri mogu i lansirati s tog vozila, koje na putu dosti┼że brzinu do 65 kilometara na sat. Vo─Ĺenje raketa obavlja radar na samohodnom lanseru.

Samohodni lanser opremljen je sa ─Źetiri rakete i ni┼íanskim radarom koji mo┼że biti kori┼íten i za motrenje. Radar vodi do ─Źetiri rakete lansirane s tog vozila ili s vozila za transport i lansiranje raketa. Visina djelovanja je izme─Ĺu 15 kilometara i 20 kilometara, a duljina izme─Ĺu tri kilometra i 32 kilometra.

Pretpostavlja se da je, iznad isto─Źne Ukrajine je 17. srpnja 2014. godine malezijski zrakoplov na letu MH17 koji je prometovao na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, oboren sustavom “BUK M1″.

Tada je poginulo svih 283 putnika, od kojih je najvi┼íe bilo dr┼żavljana Nizozemske, kao i 17 ─Źlanova posade.

Avion se u zraku raspao na tri dijela.

Rusija i Ukrajina se me─Ĺusobno optu┼żuju za ru┼íenje aviona. Rusija tvrdi da su avion oborile ukrajinske snage, dok ukrajinski du┼żnosnici tvrde da je to djelo proruskih boraca na istoku Ukrajine.
 

 
(vestinet.rs)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , , ,